Penapis Udara Kabin Terbaik Untuk Kereta – OEM vs Karbon/Arang vs N95

Buying Guides

Penapis Udara Kabin Terbaik Untuk Kereta – OEM vs Karbon/Arang vs N95

Jika haritu kami ada tulis tentang kepentingan menjaga penapis udara kabin, tapi bagaimana pula cara memilih penapis udara kabin yang sesuai untuk kereta anda?


Tidak dinafikan, ada pelbagai jenama dan jenis penapis kabin yang boleh anda dapatkan di pasaran. Semakin banyak pilihan yang ada, semakin sukar untuk menentukan mana yang terbaik untuk kereta anda.

Untuk membantu anda membuat pilihan, kami akan membandingkan 3 jenis penapis kabin yang sering disebut-sebut sebagai penapis terbaik untuk kereta anda iaitu penapis kabin jenis OEM, karbon/ arang dan N95.

penapis udara kabin,kereta,jenis,arang,oem,n95

Penapis Kabin OEM

Pengilang peralatan asal (OEM) atau Original Equipment Manufacturer secara tradisionalnya ditakrifkan sebagai syarikat yang menghasilkan komponen (penapis kabin) dalam produk keluaran sesebuah syarikat lain, yang kemudian dijual sebagai sebuah barang siap (kereta) kepada pengguna.

Penapis udara kabin OEM ini bukanlah penapis tiruan, tetapi penapis OEM merupakan penapis yang dikeluarkan oleh kilang asal yang membekalkan barang kepada perusahaan lain untuk dijual dibawah jenama sendiri. Mereka juga telah diberikan lesen untuk menghasilkan penapis keluaran mereka sendiri dengan spesifikasi yang sama dengan penapis kabin original tapi kebanyakannya dijual lebih murah kerana dijual secara terus dari kilang.

Penapis udara kabin OEM ini bertindak menapis udara dengan menghalang zarah-zarah kecil seperti bakteria, habuk, debu, bau dan debunga mengikut jenis penapis. Untuk mendapatkan kualiti original dengan harga yang lebih murah, penapis kabin OEM merupakan pilihan yang tepat. penapis udara kabin,kereta,jenis,arang,oem,n95

Penapis Kabin Karbon/Arang (Activated Carbon/Charcoal)

Penapis udara kabin jenis arang berfungsi menghilangkan zarah besar dan kecil dan mempunyai arang batu sebagai bahan khas untuk menghilangkan bau yang kurang menyenangkan. Kehadiran arang batu dapat menyaring asap rokok dan mengelakkan asap ekzos daripada sampai ke pemandu.

Selain itu, penapis kabin jenis karbon aktif turut berfungsi sama seperti penapis arang, tetapi mempunyai karbon aktif sebagai bahan istimewa. Penapis ini mempunyai karbon aktif dan memberikan perlindungan lebih berkesan terhadap kabin berbanding penapis udara kabin biasa. Arang dilabel sebagai "diaktifkan" kerana tindak balasnya dengan bahan kimia dan haba yang memberikan sifat pengawal bau yang sangat baik. Penapis udara karbon mungkin lebih mahal daripada penapis kabin yang tidak mempunyai karbon. 

Tidak seperti penapis kabin biasa, penapis jenis ini bukan sahaja menapis bakteria dan kotoran malah turut menapis bau, asap serta bahan kimia daripada masuk. Penapis kabin jenis ini mampu menyerap karbon monoksida dan nitrogen oksida yang boleh mendatangkan kesan buruk pada tahap kesihatan seseorang. Jika anda kerap terperangkap dalam kesesakan lalu lintas, penapis kabin jenis karbon merupakan pilihan yang sesuai kerana banyak bahan kimia terkumpul daripada ekzos kenderaan sekeliling.

penapis udara kabin,kereta,jenis,arang,oem,n95

Penapis Kabin N95

Penapis udara kabin N95 pula bertindak meningkatkan kualiti udara di dalam kabin anda dengan menghalang partikel yang memudaratkan daripada masuk ke dalam kabin. Penapis ini berfungsi dalam mod udara segar dan kitaran semula dalam sistem penyaman udara kereta.

Penapis N95 mampu mengeluarkan 95 peratus partikel yang lebih besar daripada 0.3 mikron dan juga membuang 98 peratus debu PM2.5. Ia menapis partikel berbahaya seperti partikel asap, habuk, bakteria dan bahan tercemar lain secara efektif dan membersihkan udara. Kini, penapis kabin N95 ini kini dijadikan standard dalam semua model Proton sedia ada. Jika anda merupakan salah seorang pemilik kereta Proton sedia ada, anda juga boleh memilih untuk menggantikan penapis kabin yang biasa dengan penapis udara N95 dengan harga sekitar RM60.

penapis udara kabin,kereta,jenis,arang,oem,n95

Sebelum menukar penapis kabin yang bersesuaian, anda perlu kaji juga cara pemanduan, lokasi pemanduan serta kekerapan memandu sebelum memilih penapis udara yang betul-betul bersesuaian dengan anda. Tidak salah untuk berbelanja lebih asalkan kualiti udara di dalam kabin lebih baik. Yang penting, penjagaan penapis kabin ini amat mudah dan anda boleh membersihkannya atau menukarnya dengan sendiri agar penyaman udara kereta anda beroperasi dengan lebih baik bersama udara bersih.

 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now