Pengeluar Tempatan Dominasi Pasaran - Perodua Catat Jualan Tertinggi Untuk Januari 2021

Auto News

Pengeluar Tempatan Dominasi Pasaran - Perodua Catat Jualan Tertinggi Untuk Januari 2021

Tahukah anda, lebih separuh daripada jumlah jualan kenderaan dalam pasaran negara ini disumbangkan oleh Perodua?


Jumlah jualan kenderaan pada bulan Januari 2021

Berdasarkan data yang dikeluarkan oleh Persatuan Automotif Malaysia (MAA), sebanyak 32,829 unit kenderaan telah berjaya dijual di negara ini pada bulan Januari 2021. Walau bagaimanapun, jumlah jualan kenderaan di pasaran Malaysia pada bulan lalu menurun sebanyak 23.5% atau 10,113 unit berbanding bulan yang sama pada tahun 2020.

Daripada 32,829 unit kenderaan yang dijual pada bulan lalu, lebih separuh (51.4%) daripada jumlah tersebut disumbangkan oleh Perodua dengan mencatatkan jualan sebanyak 16,887 unit. Walaupun berkurang sebanyak 8,296 unit berbanding Disember tahun lalu, Perodua masih kekal pengeluar nombor satu di negara ini.

Perodua Ativa 2021, Perodua D55L, Daihatsu Rocky, Toyota Raize

Perodua telah pun mendominasi pasaran meskipun model terbaru mereka, Perodua Ativa masih belum dilancarkan. Bayangkan sekiranya model tersebut telah berada di pasaran, adakah jumlah jualan Perodua akan melambung naik lagi?

Proton Special Edition, R3, Black Edition, Iriz, Saga, Persona, Exora

Sementara itu, satu lagi pengeluar kenderaan tempatan, Proton berada di tempat kedua dengan menjual sebanyak 5,964 unit pada bulan lalu. Meskipun berada di tempat kedua, Proton gagal mencapai lima angka jumlah jualan seperti Perodua. Jika nak dibandingkan dengan jualan Proton pada Disember 2020, mereka menjual 6,806 unit lebih banyak berbanding Januari 2021, iaitu sebanyak 12,770 unit. Adakah pelancaran Special Edition Proton seperti Iriz dan Saga R3 serta Exora dan Persona Black Edition akan membantu menaikkan jualan Proton untuk 11 bulan akan datang?

Perodua dan Proton yang muncul sebagai Top 2 dalam pasaran Malaysia menyaksikan jenama tempatan mendominasi pasaran dengan 69.9% bagi bulan Januari 2021. Peratusan ini amat tinggi sebenarnya dan dah lama kedua-dua jenama tempatan ini tidak mencapai tahap peratusan seperti ini.

Jualan kereta Toyota, Januari 2021

Sementara itu, Toyota berada ditempat ketiga dengan menjual sebanyak 3,828 unit kenderaan pada Januari lalu. Melalui jumlah tersebut, sebanyak 2,450 unit merupakan kenderaan penumpang manakala 1,378 unit merupakan kenderaan komersial.

Jualan kereta Honda pada Januari 2021

Honda berada ditangga keempat setelah menjual 1,457 unit bulan lalu. Tidak seperti Toyota, Honda tidak mempunyai kenderaan komersial jadi jumlah keseluruhan jualan bulan lalu 100% datang daripada kenderaan penumpang. Terdapat pengurangan sebanyak 10,118 unit berbanding Disember 2020.

Mitsubishi Xpander 2020

Mitsubishi turut menunjukkan perkembangan baik setelah menduduki tangga kelima dengan menjual 1,148 unit kenderaan berbanding 1,643 unit pada disember lalu. Daripada jumlah tersebut, 639 unit merupakan kenderaan komersial manakala 509 merupakan kenderaan penumpang.

Secara keseluruhan, angka jualan bulan Januari 2021 berkurang 52.3% daripada 68,836 unit yang dijual pada Disember 2020. Walaupun perbezaan itu agak besar, penurunan ini sudah dijangka oleh MAA ekoran orang ramai yang berpusu-pusu membeli kenderaan kerana mereka menyangka tempoh pengecualian SST yang diberikan kerajaan bakal berakhir pada hujung tahun lalu. Pembelian panik tersebut telah menyebabkan sesetengah pengeluar menghadapi masalah seperti kekurangan stok.

jumlah jualan kereta pada disember 2020

Meskipun bilik pameran dibenarkan beroperasi sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan semula oleh kerajaan pada 13 Januari 2021 lalu, ia turut menyumbang kepada penurunan jumlah kunjungan orang ramai ke bilik pameran.

Kunjungan ke bilik pameran berkurang ekoran PKP

COVID-19 bukan sahaja memberi ancaman kepada pembeli, malah pengeluar kenderaan turut mengalami masalah seperti bekalan komponen yang tidak mencukupi akibat penutupan operasi sebahagian pembekal automotif. Nak tengok contoh mudah, tengok Proton X50 sahaja. Berapa lama tempoh menunggu untuk mendapatkan model tu?

Perodua Ativa 2021, Perodua D55L, Daihatsu Rocky, Toyota Raize

Namun jumlah jualan bulan lalu tidak mencerminkan prestasi jualan sesetengah pengeluar kenderaan pada tahun ini. Ada lagi 11 bulan lagi. Macam-macam boleh berlaku dalam 11 bulan seperti pelancaran model baharu dan lain-lain. Mampukah Perodua kekalkan kedudukan mereka untuk 11 bulan akan datang dengan kemunculan Perodua Ativa?

 Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News

Which Vehicle Is For You?

Which Vehicle Is For You?

Insights
With hundreds of different models from various types of vehicles available in the market, buyers are spoilt for choice when it comes to buying a new ...

Comments