Penyalahgunaan Dadah Dalam Masyarakat – 807 Kes Kemalangan Lawan Arus Pada 2021

Insights

Penyalahgunaan Dadah Dalam Masyarakat – 807 Kes Kemalangan Lawan Arus Pada 2021

Sepanjang tahun 2021, sebanyak 807 kes kemalangan lawan arus berlaku yang menyaksikan sebanyak 29 maut, 17 parah dan 49 cedera ringan.


Daripada angka tersebut, sebanyak 712 kenderaan telah rosak akibat nahas lawan arus. Kalau nak ikutkan, tahun 2021 pun belum tamat lagi. Data dan statistik ini hanyalah meliputi bulan Januari 2021 sehingga September 2021 sahaja. Ini merupakan sesuatu yang amat membimbangkan dan perlu dibendung secepat mungkin.

kemalangan,lawan arus,wrong way,wee ka siong,menteri pengangkutan

Menurut Menteri Pengangkutan Wee Ka Siong, kajian mendapati bahawa faktor manusia merupakan penyumbang utama berlakunya kemalangan jalan raya. Faktor manusia ini disebabkan oleh aspek kompetensi melibatkan pengetahuan dan kemahiran memandu serta sikap yang menjurus kepada perangai dan mentaliti pemandu itu. Faktor manusia yang dimaksudkan adalah seperti berikut:

  • Memandu melebihi had laju
  • Memandu di bawah pengaruh (alkohol/dadah)
  • Menggunakan telefon bimbit
  • Tidak mematuhi peraturan jalan raya

*Kredit video: Berita Harian

Bagi kes kemalangan lawan arus yang kerap berlaku kebelakangan ini, ia sering disebabkan oleh pemandu yang memandu di bawah pengaruh alkohol atau dadah. Kalau nak kata hukuman yang dikenakan terhadap kesalahan ini tidak cukup berat, Kementerian Pengangkutan pun dah laksanakan pindaan terhadap Akta Pengangkutan Jalan 1987 pada 23 Oktober 2020 dengan mengenakan hukuman yang lebih berat.

Hukuman terbabit telah diperbaharui bagi mendidik serta memupuk kesedaran dalam kalangan orang ramai supaya mematuhi undang-undang agar jalan raya kekal selamat. Tetapi jika anda perasan, semakin berat hukuman yang dikenakan, semakin menjadi-jadi pula kes pemanduan lawan arus kerana pemandu berada di bawah pengaruh alkohol atau dadah.

penyalahgunaan dadah,alkohol,memandu di bawah pengaruh

Di mana silapnya? Adakah hukuman ini langsung tidak menggerunkan? Ataupun ianya langsung tidak terlintas di fikiran mereka ketika di bawah pengaruh? Mungkin juga. Apa pun sebabnya, mungkin ini masanya untuk kita bercakap tentang masalah penyalahgunaan dadah dalam kalangan masyarakat yang semakin serius. Kalau nak cakap tentang pemandu mabuk ni dah selalu sangat.

memandu di bawah pengaruh dadah,penyalahgunaan dadah

Setuju atau tidak, segelintir pemandu di Malaysia ini hanyalah one accident away daripada kantoi dengan pihak berkuasa. Mungkin ada daripada mereka yang beranggapan bahawa skil pemanduan mereka dah cukup bagus untuk memandu dalam keadaan separa sedar. Dalam kes ini, kalau lepas, lepaslah. Tapi kalau berlaku kemalangan sehingga menyebabkan kematian, siapa nak jawab?

pemandu lori,positif dadah,kemalangan,Myvi

Jika penggunaaan dadah ketika memandu ini sering dikaitkan dengan kenderaan berat seperti lori dan bas, namun ada juga yang memandu kereta persendirian ketika dibawah pengaruh dan ianya bukan tak pernah berlaku sebelum ini. Tambah-tambah bagi mereka yang menggunakan dadah dalam kehidupan seharian. Kebanyakan pemandu ini hanya kantoi selepas kemalangan berlaku apabila siasatan lanjut dijalankan. Apa pun alasannya, pemanduan di bawah pengaruh dadah merupakan satu tindakan yang tidak bertanggungjawab.

Selain memberikan hukuman yang berat, kerajaan juga harus menyediakan langkah-langkah yang lebih baik dalam membantu memulihkan pemandu tersebut agar menjauhi penyalahgunaan dadah di masa hadapan. Golongan ini seharusnya dibantu, bukannya dihukum semata-mata. Walaupun penulis tak hisap dadah, namun berdasarkan filem dan naratif yang sering kita lihat, kebanyakan penagih sukar untuk berhenti setelah terjebak. Tengok sahaja pada rokok. Berapa ramai yang susah nak berhenti rokok? Mungkin ianya sama atau lebih teruk bagi penggunaan dadah.

penyalahgunaan dadah,bantu penagih,pemandu bawah pengaruh

Tetapi bila difikirkan, jika kerajaan buat banyak kempen kesedaran pun kalau individu itu belum nekad nak berubah, tak jadi juga. Selain daripada kerajaan, rakyat Malaysia, juga bertanggungjawab untuk mendidik serta membantu ahli keluarga atau kenalan yang terjebak dengan penyalahgunaan dadah ini untuk kembali ke pangkal jalan. Tetapi jika anda merupakan salah seorang pemandu yang sering berada di bawah pengaruh dadah ketika memandu, hentikan perbuatan tersebut sebelum nasi menjadi bubur.

perodua aruz,SUV,perodua

Ingat, biar pandu Perodua Aruz, jangan pandu lawan arus!Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now