Perodua Alza Buat Hal – Mula Mula Lari Daripada Polis, Akhirnya Bawa Lari Polis

Auto News

Perodua Alza Buat Hal – Mula Mula Lari Daripada Polis, Akhirnya Bawa Lari Polis

Sebuah Perodua Alza yang diparkir dalam keadaan enjin dihidupkan dan mencurigakan gagal memberi kerjasama kepada pihak polis apabila cuba melarikan diri sehingga melanggar anggota yang sedang bertugas.


*Kredit Video: Facebook Info Roadblock JPJ/Polis

Kejadian dilaporkan berlaku pada 9 Mac 2021, 10.30 malam di kawasan tempat letak kereta berhampiran McDonald’s Bandar Baru Bangi. Pada waktu itu, sepasukan anggota Ronda Cegah Jenayah Balai Polis Bandar Baru Bangi sedang melakukan rondaan dan terserempak dengan Alza yang mencurigakan itu.

Perodua Alza, Polis,PKNS, bandar baru bangi

Anggota terlibat telah menghampiri kereta berkenaan untuk membuat pemeriksaan lanjut. Apabila anggota terbabit menyuluh serta mengetuk cermin Alza terbabit, mereka menyedari bahawa terdapat dua orang berlainan jantina berada di dalam Alza terbabit. Pihak polis telah mengarahkan pemandu untuk keluar untuk pemeriksaan lanjut.

Sejurus pasangan terbabit menyedari kehadiran pihak polis, pemandu (lelaki) tersebut bertindak untuk cuba melarikan diri dengan memecut meninggalkan kawasan terbabit. Perbuatan pemandu tersebut telah menyebabkan motosikal salah seorang daripada anggota bertugas itu dilanggar.

Bukan sekadar motosikal, anggota polis bertugas yang berada di hadapan kereta Alza terbabit turut 'disapu' membuatkan anggota terbabit terpaksa berpaut di atas bonet Alza terbabit dalam keadaan kereta bergerak dengan jarak lebih kurang 150 meter sebelum berjaya melepaskan diri.

Ekoran itu, anggota terbabit telah mengalami kecederaan ringan dan motosikalnya mengalami kerosakan. Meskipun suspek berjaya melarikan diri setelah berhenti untuk memberi peluang kepada anggota terbabit untuk turun, namun anggota yang terlibat telah dapat mengecam nombor pendaftaran kereta suspek.

pemandu perodua alza ditangkap, bandar baru bangi

Berdasarkan daripada maklumat tersebut, pihak polis telah berjaya melakukan tangkapan ke atas seorang lelaki dan perempuan yang berumur 19 dan 20 tahun. Permohonan reman ke atas kedua-dua tangkapan akan dibuat di Mahkamah Bandar Baru Bangi pada pagi 10/03/2021 bagi tujuan siasatan lanjut. Kes disiasat di bawah Seksyen 186/307/332 Kanun Keseksaan serta Seksyen 42 Akta Pengankutan Jalan 1987.

Ketika kejadian berlaku, orang awam turut membantu memberhentikan Alza terbabit dengan membaling beberapa kon di hadapan kereta terbabit untuk memastikan polis yang berpaut pada kereta itu dapat diselamatkan. Menurut anggota yang terlibat dalam kejadian ini, mereka telah menggunakan segala usaha dan tindakan yang perlu untuk memberhentikan kenderaan terbabit.

reaksi orang awam, twitter, kes polis,

Ada juga netizen yang menyuarakan pendapat kenapa polis tersebut tak guna pistol untuk tembak tayar kereta terbabit? Sebelum ini, sebuah kereta Waja ditembak di bahagian tayarnya ketika cuba melarikan diri daripada polis. Kenapa kali ini tak tembak? Meskipun Seksyen 85 Akta Polis 1967 [Akta 344] membenarkan seseorang anggota polis membawa senjata dalam melaksanakan tugasnya, seseorang anggota polis tidak dibenarkan untuk melepaskan tembakan sewenang-wenangnya semasa melaksanakan tugas atau semasa operasi. 

Sementara itu, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan pernah berkata. "Setiap anggota polis boleh menggunakan kekerasan sehingga membawa kepada kematian apabila dalam keadaan dia mempertahankan diri dan orang awam terutamanya dalam kes-kes jenayah seperti bunuh, rogol, rusuhan dan sebagainya.” Tindakan ini selaras dengan hak mempertahankan diri di bawah Seksyen 100 dan 103 Kanun Keseksaan.

Setiap kejadian berbalas tembakan, anggota polis akan disiasat dengan rapi dan jika terdapat kecuaian atau salah laku anggota polis semasa melaksanakan tugas tersebut, tindakan disiplin atau pendakwaan di mahkamah akan diambil terhadap anggota tersebut. Sekiranya polis melepaskan tembakan pada tayar atau pemandu atas alasan ingin menyelamatkan rakannya yang berpaut pada kereta tersebut, adakah ia suatu kesalahan? 

Lagipun, SOP tembakan polis ini agak leceh sedikit. Ingat tembak orang ni mudah ke? Jika tersilap tembak, polis juga yang boleh dipersalahkan. Tembakan juga tak sewenang-wenangnya boleh dilepaskan, terutama di tempat awam. Bayangkan sekiranya peluru tersasar dan terkena pada orang awam lain. Kan bahaya tu. Untuk lebih faham, anda boleh rujuk kes Aminulrasyid Amzah yang maut ditembak oleh anggota polis. Baru anda faham kenapa polis sukar untuk melepaskan tembakan. 

kes tembak,Aminulrasyid Amzah,Polis tembak budak

Tindakan luar kawalan pemandu terbabit mungkin akibat berada dalam perasaan gemuruh atau takut ditangkap pihak berkuasa. Maklumlah, pasangan terbabit baru berumur 19 dan 20 tahun. Mungkin tengah menggelabah ketika itu. Tindakan seperti ini hanya akan menambah beban mereka apabila ditangkap dan didakwa kelak. Kat Malaysia ni, kalau dah dapat nombor pendaftaran kereta, sekejap sahaja polis boleh jejak. Perbuatan melarikan diri seperti ini amat tidak berbaloi.

roadblock polis,sekatan jalan raya

Yang paling penting, sekiranya anda ditahan oleh pihak berkuasa, tolonglah beri kerjasama. Nanti elok-elok kena saman sahaja, tak pasal-pasal kena dakwa pula. Kalau tak buat salah, kenapa nak takut?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now