PKP 2.0: Pasangan Jarak Jauh Dibenar Rentas Negeri Bermula Hari Ini

Auto News

PKP 2.0: Pasangan Jarak Jauh Dibenar Rentas Negeri Bermula Hari Ini

Kerajaan Malaysia akhirnya memberi kelonggaran kepada pasangan suami isteri yang tinggal berjauhan untuk merentas negeri bagi berjumpa dengan ahli keluarga bermula hari ini


*Kredit Video Harian Metro dan MetroTV

Setelah menerima nasihat daripada Kementerian Keselamatan Malaysia (KKM), mana-mana pasangan suami isteri yang terpaksa tinggal berjauhan akibat kerja kini dibenar untuk merentas negeri untuk bertemu dengan keluarga tersayang.

Dalam pengumuman yang dibuat oleh Menteri Kanan Pertahanan, Datuk Ismail Sabri Yaakob menyatakan bahawa pasangan yang ingin merentas negeri perlu mendapatkan surat kebenaran daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) terlebih dahulu di balai berdekatan.

Surat kebenaran rentas negeri boleh didapati di balai polis berdekatan.

Bagi pasangan yang bergejala, mereka wajib mendapatkan rawatan terlebih dahulu sebelum pulang bertemu ahli keluarga bagi memastikan mereka bebas daripada wabak COVID-19.

Selain itu, kerajaan turut mempertimbangkan untuk membuka sektor ekonomi lain seperti pasar malam, kedai gunting rambut dan kedai cuci kenderaan setelah banyak permohonan diterima daripada pelbagai pihak.

Kerajaan sedang teliti permohonan untuk membuka kedai cuci kereta.

Kerajaan telah menghantar permohonan terbabit kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan KKM untuk berbincang dengan lebih teliti sebelum membuat keputusan. Keputusan tersebut akan diputuskan dalam masa terdekat.

Pada suami isteri yang tinggal berjauhan, sebelum anda pulang bertemu ahli keluarga, pastikan kenderaan anda sudah diservis dan selamat untuk perjalanan pulang. Untuk info lebih lanjut, ikuti tips penjagaan asas kereta ini untuk memastikan kenderaan anda berada dalam keadaan baik.

Apa lagi? Dah tiba masanya untuk panaskan enjin kereta, maklumlah kan rindu?Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments