Proses dan Cara Membeli Kereta Terpakai Secara Tunai

Buying Guides

Proses dan Cara Membeli Kereta Terpakai Secara Tunai

Sedang mencari kereta terpakai untuk dibeli secara tunai? Kami ada proses serta cara-caranya!


Proses dan Cara Membeli Kereta Terpakai Secara Tunai 

Membeli kereta terpakai secara tunai bukanlah untuk semua memandangkan harga kereta terpakai yang masih bagus rata-ratanya bernilai dalam lingkungan RM20,000 ke atas. Tetapi, membeli kereta terpakai secara tunai ini turut mempunyai kelebihannya yang tersendiri.

Kelebihan membeli kereta terpakai secara tunai:

 • Kurang berbelanja secara keseluruhan berbanding membeli secara hutang
 • Elak bayar kadar faedah pinjaman (interest)
 • Membina daya tahan kewangan
 • Fokus untuk mengutamakan matlamat kewangan yang lain

Meskipun pinjaman untuk membeli kereta terpakai terasa lebih selamat memandangkan wang anda tidak dikeluarkan secara sedebuk daripada akaun bank anda, namun ia akan menyebabkan kos keseluruhan yang lebih tinggi berbanding pembelian tunai kerana kadar faedah pinjaman yang dikenakan mengikut tempoh yang dipersetujui. Dengan membeli secara tunai, anda boleh mendedikasikan lebih masa dan komitmen terhadap matlamat kewangan anda yang lain.

Berikut merupakan cara-cara untuk membeli kereta terpakai menggunakan tunai:

carlist.my,kereta terpakai,bawah RM20,000

1. Survey

Pada tahun 2021 ini, anda dinasihatkan untuk tidak terus pergi ke kedai kereta terpakai untuk mencari kereta untuk mengelakkan anda termakan dengan ayat manis penjual. Seeloknya, carilah dulu model yang anda berkenan seperti di Carlist.my. Di sana, anda boleh menetapkan jumlah harga maksimum mengikut bajet anda seperti RM20,000 dan pelbagai kereta terpakai akan dipaparkan di bawah bajet tersebut.

carlist.my,kereta terpakai,bawah RM20,000

2. Hubungi Penjual

Setelah menjumpai kereta yang anda mahukan, hubungi penjual tersebut untuk bertanya tentang maklumat lanjut seperti keadaan kereta dan lain lain. Antara perkara yang perlu dititikberatkan adalah berapa lama penjual tu memiliki kereta tersebut, jumlah perbatuan, sebab jual, sejarah kemalangan dan pastikan kereta itu bebas daripada segala pinjaman sebelumnya. Tanya juga sama ada kereta ini telah dimodifikasi atau diubahsuai kerana itu akan mempengaruhi prestasi dan nilai keseluruhan kos penyelenggaraan kereta itu kelak.

JPJ,semak saman,AES,online

3. Semakan Lanjut di JPJ atau PDRM

Untuk memberikan anda lebih ketenangan, anda boleh menyemak dengan JPJ atau PDRM sama ada kereta terbabit pernah terlibat dalam kemalangan atau tidak sebelum ini. Anda juga boleh menyemak sama ada kereta tersebut masih mempunyai isu lain seperti tunggakan saman dan lain-lain untuk memastikan kereta tersebut mempunyai rekod yang bersih.

pandu uji,test drive,kereta terpakai

4. Pandu Uji

Sekiranya kereta tersebut tidak mempunyai sebarang masalah hasil daripada semakan anda, anda boleh pergi berjumpa dengan penjual tersebut untuk memandu uji kereta yang ingin dibeli itu. Tiada yang lebih baik selain daripada merasa sendiri bagaimana prestasi dan keadaan kereta terbabit. Untuk lebih kepastian, bawa sekali mekanik yang anda percaya untuk mengesan sebarang kerosakan yang mungkin tidak dapat dilihat dengan mata kasar orang biasa.

negotiation,runding harga,diskaun

5. Runding Harga

Sekiranya anda berpuas hati dengan kereta terbabit, rundinglah harga mengikut kemampuan anda. Ada sesetangah penjual yang hanya memerlukan anda untuk membayar deposit terlebih dahulu sebelum siap menukar hak milik kenderaan. Ada juga yang meminta untuk melakukan pembayaran penuh terlebih dahulu. Seeloknya, bayarlah deposit terlebih dahulu sebelum proses pertukaran nama selesai. Dah selesai segala urusan nanti barulah bayar penuh untuk lebih kepastian. Sekiranya anda ditawarkan dengan beberapa hadiah lain seperti baucer atau tangki minyak penuh, anda boleh menolak tawaran itu dengan syarat supaya harga kereta dapat dikurangkan lagi.

puspakom,servis pemeriksaan bergerak

6. PUSPAKOM

Jika segalanya berjalan lancar dan anda bersetuju untuk membeli kereta tersebut, kenderaan itu perlu menjalani pemeriksaan di PUSPAKOM terlebih dahulu sebelum JPJ melakukan proses pertukaran hak milik kenderaan kepada nama anda. Sebelum ini, proses ini memakan masa yang lama namun dengan kehadiran pemeriksaan bergerak PUSPAKOM, anda hanya perlu menghubungi PUSPAKOM dan tempah tarikh temujanji. Anda hanya perlu tunggu sahaja mereka datang untuk pemeriksaan. Proses ini biasanya dilakukan oleh pihak penjual.

Borang B5,Sijil Pemeriksaan Tukar Milik,PUSPAKOM,JPJ

7. JPJ

Setelah selesai segala urusan dengan PUSPAKOM, kedua dua pihak (penjual dan pembeli) perlu hadir ke pejabat JPJ untuk menyelesaikan urusan pertukaran hak milik kenderaan tersebut. Antara dokumen yang diperlukan adalah:

 • Kad pengenalan (penjual dan pembeli)
 • Geran asal atau Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC)
 • Borang B5 (Sijil Pemeriksaan Tukar Milik)

Pertukaran hak milik ini memerlukan pembeli untuk membeli insurans kereta baharu setelah pemilik asal selesai thumbprint di JPJ kerana itu akan membatalkan insurans dan cukai jalan yang ada pada kereta itu serta merta.

pembayaran,tunai,kereta terpakai

8. Pembayaran

Selepas segala urusan di atas selesai, anda hendaklah melengkapkan segala baki bayaran kereta terpakai itu kepada pemilik asalnya. Pastikan penjual tersebut memberikan anda resit yang menyatakan perkara seperti:

 • Tarikh
 • Amaun di bayar
 • Tahun dikeluarkan
 • Model kereta
 • Nombor pendaftaran
 • Nama, alamat dan tandatangan penjual dan pembeli

Dengan ini, selesailah sudah segala proses untuk membeli kereta terpakai ini. Kini kereta terbabit telah pun menjadi kereta anda sepenuhnya!

kereta terpakai,second hand,tunai

Kesimpulannya, membeli kereta terpakai secara tunai bukanlah perkara mustahil di negara ini, tetapi ianya bukan untuk semua orang kerana ia bergantung pada tahap disiplin dan komitmen anda. Tidak dinafikan, membeli kereta terpakai secara tunai memang mempunyai kelebihan yang tersendiri, namun anda perlu membuat kira-kira terlebih dahulu. Kalau beli secara tunai tapi tiada duit simpanan langsung selepas itu pun susah juga kan?

Untuk mencari kereta terpakai dengan harga dan keadaan yang menarik, carilah di Carlist.my!


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.Related News

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Insights
Since 1 January 2012, Malaysia has been slowly implementing UNECE regulations for new vehicles. UNECE regulations cover every aspect of a vehicle, ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now