Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Proton Jual Lebih 100k Unit Kenderaan Untuk 3 Tahun Berturut-Turut – Saga Model Paling Laku Pada November 2021

Auto News

Proton Jual Lebih 100k Unit Kenderaan Untuk 3 Tahun Berturut-Turut – Saga Model Paling Laku Pada November 2021

Untuk tempoh 3 tahun berturut-turut, Proton telah berjaya melepasi jumlah jualan kenderaan sebanyak lebih 100,000 unit.


Jualan keseluruhan sebanyak 14,187 unit (domestik + eksport) pada bulan November telah menghasilkan jualan semasa sebanyak 100,566 unit, justeru meningkatkan keyakinan bahawa syarikat berkenaan bakal mengakhiri tahun ini dengan perkembangan jualan yang positif.

Proton X50,Proton X50,Saga,Exora,Iriz,Persona

Pada bulan November lalu, Proton telah mencatatkan peningkatan jualan sebanyak 6.2% berbanding bulan sebelumnya. Jika nak dibandingkan dengan bulan yang sama tahun lalu, Proton telah mencatatkan sebanyak 24.3% peningkatan. Pegangan pasaran kini pula dianggarkan sekitar 24.5%.

Jualan Proton pada bulan November 2021

Model Bilangan Unit Terjual Pencapaian Jualan
Saga 5,666

Jualan segmen-A tertinggi dan jualan keseluruhan tertinggi

Persona 1,534

Jualan ke-3 tertinggi bagi sedan segmen-B

Exora 434

Jualan tertinggi bagi MPV segmen-C

Iriz 642

Jualan ke-4 tertinggi bagi hatchback segmen-B

X70 1,901

Jualan tertinggi bagi SUV segmen-C

X50 4,010

Jualan tertinggi bagi SUV segmen-B

Jumlah 14,187*  

*Jualan model lain yang tidak dinyatakan dimasukkan kedalam jumlah jualan keseluruhan

Proton Saga

Meskipun diancam dengan masalah kekurangan bekalan komponen dan wabak COVID-19, namun Proton Saga telah mencatatkan kadar jualan bulanan tertinggi sejak Disember 2020 dengan 5,666 unit. Ini memberikan peluang untuk model tersebut merampas semula takhta sebagai model terlaris di Malaysia yang kali terakhir dipegang pada bulan September.

Sehubungan dengan itu, Proton juga berharap untuk mengekalkan takhta Saga sebagai kereta sedan segmen-A yang terlaris sekurang-kurangnya sehingga hujung tahun ini dengan bantuan pengecualian cukai SST yang berlarutan sehingga Jun 2022. 

Proton Saga

Diperkenalkan pada 2016 dan menerima pembaharuan (facelift) pada tahun 2019, Proton Saga tidak hanya fokuskan pada perubahan exterior semata-mata, tetapi turut menerima pelbagai pembaharuan dari segi teknikal dan elektronik. 

Proton Saga,facelift,2019

Di bawah bonetnya, Saga menerima enjin 1.3 liter VVT yang menghasilkan output sebanyak 95 PS dan 120 Nm tork. Enjin tersebut telah dipadankan dengan transmisi baharu kerana Saga kini tidak lagi menggunakan Punch CVT, sebaliknya telah digantikan dengan transmisi 4-kelajuan automatik. 

Proton X50,SUV,Segmen-B

Tidak dilupakan, Proton X50 juga mencatatkan rekod yang memberangsangkan pada bulan lalu dengan mencatatkan sebanyak 4,010 unit diserahkan kepada pelanggan. Ia merupakan peningkatan yang baik kerana rekod tertingginya sebelum ini adalah sebanyak 3,839 unit pada bulan Oktober.

Proton X70,SUV,Segmen-C

Oleh itu, ia menjadikan SUV pintar segmen-B keluaran Proton ini mencatatkan jualan terbaik bagi kelasnya dan bagi segmen SUV. Proton X70 juga terus berjaya mengejar jualan dengan sebanyak 1,901 unit dihantar kepada pelanggan, menjadikannya lebih jauh kehadapan sebagai SUV segmen-C paling laris.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Roslan Abdullah, bulan November merupakan bulan jualan yang baik bagi Proton setelah melepasi 100,000 unit dengan tempoh berbaki sebulan lagi sebelum tahun 2021 melabuhkan tirainya.

Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar, Roslan Abdullah

Tambah beliau, ini akan menjadikan Proton sebagai jenama nasional tunggal yang meningkat dari segi jualan dan pegangan pasaran pada tahun ini dan memberikan mereka asas yang kukuh menuju tahun 2022 untuk mereka melakukan proses konsolidasi dan meningkatkan kedudukan mereka di pasaran domestik dan antarabangsa.

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now