Proton Serah X50 ‘Kustom Diraja’ Khas Untuk Tengku Sulaiman

Auto News

Proton Serah X50 ‘Kustom Diraja’ Khas Untuk Tengku Sulaiman

Proton telah mengumumkan penyerahan model Proton X50 yang telah diubah suai khas kepada pelanggan istimewa mereka iaitu Y.A.M. Tengku Laksamana Selangor Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.


Menerusi satu hantaran yang dibuat oleh akaun Facebook rasmi Proton, modifikasi khas tersebut telah dilakukan oleh Automotive Conversion Engineering (ACE).

proton X50 khas,Tengku Laksamana Selangor,Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

ACE merupakan satu bahagian khas dalam PROTON yang pakar dalam mengubah suai kenderaan. Menurut Proton, ACE juga telah menjalankan kerja-kerja pengubahsuaian terhadap model Proton lain milik Tengku Sulaiman seperti X70 dan Perdana.

proton x50 khas,Tengku Laksamana Selangor,Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

Exterior

Dari segi luaran, X50 ini telah menerima cat kuning keemasan. Warna yang digunakan ini tidak ditawarkan pada mana-mana varian X50 yang terdapat di pasaran Malaysia. Bahagian gril Ethereal Bow yang sebelum ini berwarna merah juga telah ditukar kepada warna emas.

Dari segi corak , terdapat juga jalur hitam berkembar pada bonet dan penutup but di belakang manakala di bahagian sisinya juga terdapat jalur hitam nipis yang melintasi bahagian pintu. Rim yang digunakan pada model ini adalah rim yang berwarna krom.

Sementara itu, bahagian muka hadapannya menerima penambahan lain seperti:

 • Lampu LED tambahan di bahagian bawah gril hadapan
 • Kemasan burung helang pada bingkai nombor plat
 • Hiasan harimau di atas bonet

Proton X50 khas,Tengku Laksamana Selangor,Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

Di bahagian belakang pula, kereta ini menerima penambahan seperti:

 • Hiasan krom tebal bersama logo berwarna emas
 • Perumah tulisan Proton yang berwarna krom
 • Jata dan bendera Selangor di tepi bingkai nombor plat
 • 2 lampu LED tambahan
 • Tip ekzos berwarna emas
 • Lencana SX50

proton X50 khas,Tengku Laksamana Selangor,Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

Interior

Walau bagaimanapun, hanya satu gambar interior ini dikongsikan oleh Proton. Menerusi gambar tersebut, beberapa kelainan pada X50 ini dapat dilihat seperti:

 • Kemasan kayu di bahagian stereng, papan pemuka dan konsol tengah
 • Tempat duduk balutan kulit dengan jahitan berwarna kuning

Proton X50 khas,Tengku Laksamana Selangor,Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj.

Rakyat Biasa Boleh Kustom X50 Juga Ke?

Susulan perkongsian ini, pengguna di sosial media rata-rata berminat dengan Proton X50 kustom ini. Persoalannya, adakah peluang mengubah suai secara ekslusif oleh Proton ini hanya diberikan kepada VVIP sahaja?

Bukan apa, memandangkan Proton dah ada divisyen pengubahsuaian keretanya tersendiri, jika mereka menawarkan pilihan yang sama kepada pelanggan lain diluar sana, ia semestinya akan membuatkan nama Proton terus naik dan meraih lebih banyak keuntungan.

Tengku Laksamana Selangor,Tengku Sulaiman Shah Al-Haj Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj,X50 khas

Bagi yang tertanya-tanya berkenaan prestasi kereta ini selepas diubah suai, sayangnya perkara itu tidak didedahkan oleh Proton buat masa ini. Apa pula kata anda berkenaan Proton X50 ‘kustom diraja’ ini?Related News

The Proton X50 Has ICC - What Is That?

The Proton X50 Has ICC - What Is That?

Insights
ICC is a new feature not seen before in any other Proton but what is it exactly?By now, and apart from the price, interested buyers would probably ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now