Proton X70 Special Edition Bakal Muncul Dengan Dua Warna Baru Tahun Ini

Auto News

Proton X70 Special Edition Bakal Muncul Dengan Dua Warna Baru Tahun Ini

Proton bakal melancarkan model X70 Special Edition pada tahun ini. 


Dikatakan bakal hadir dengar dua warna, iaitu biru (Ocean Blue) dan merah (Passion Red), terdapat ura-ura mengatakan bahawa kita bakal melihat Proton X70 Special Edition dilancarkan pada tahun ini. Sejauh mana kesahihan dakwaan tersebut?

Proton X50 hadir dalam warna Biru (Ocean Blue)

Selepas pelancaran Proton X50 pada tahun lepas, ramai yang perasan terdapat dua warna yang lebih merecik yang ditawarkan untuk X50 iaitu merah (Passion Red) dan biru (Ocean Blue) yang tidak ditawarkan pada Proton X70. Walaupun Proton X70 mempunyai warna merahnya tersendiri (Ruby Red), namun ia tidaklah segarang merah (Passion Red) Proton X50.

Proton X50 hadir dengan warna merah (passion red)

Oleh sebab itu, terdapat khabar angin yang mengatakan bahawa Proton bakal melancarkan dua warna baru bagi versi X70 Special Edition tahun ini dengan warna Passion Red dan Ocean Blue. Warna mana yang menjadi pilihan anda?

Warna Ocean Blue dan Passion Red yang dikatakankan bakal tiba untuk X70 tahun ini

Kalau nak diikutkan, dakwaan tersebut bukanlah merupakan sesuatu yang tidak masuk akal kerana kedua-dua warna yang bakal diperkenallkan itu menggunakan kod warna yang sama seperti yang terdapat pada model X50 keluaran Proton. Jadi, tidak mustahil perkara ini akan berlaku kerana warna berikut telah pun wujud dalam katalog mereka dan ia juga merupakan di antara warna pilihan ramai pembeli Proton X50

Warna Ocean Blue yang dikatakankan bakal tiba untuk X70 tahun ini

Kalau kita lihat pada tahun lepas, Proton telah melancarkan model Saga 35th Anniversary Edition yang menggunakan gabungan warna hitam dan kuning. Oleh itu, tidak mustahil bagi Proton untuk melancarkan unit Proton X70 Special Edition tahun ini kerana model itu merupakan di antara model paling laris bagi Proton buat masa ini. 

Saga Anniversary Edition

Namun apabila kita bercakap tentang warna, perbezaan ketara bagi warna kedua-dua model ini adalah warna dwi tona yang terdapat pada X50 yang tiada pada X70. Sekiranya kedua warna biru dan merah ini dilancarkan untuk X70, warnanya dijangka akan menjadi warna tunggal tanpa campuran warna hitam di bahagian bumbung seperti X50.

Perbezaan warna X70 dan X50

Mungkin juga terdapat sedikit perubahan bada bahagian luaran kereta seperti warna rim tayar. Bayangkan kalau warna merah garang yang terdapat pada X50 itu diletakkan pada X70 dan rim tayarnya ditukar ke warna gangsa, merecik boss!

Tidak mustahil bagi pihak Proton untuk melakukan perubahan kecil seperti ini kerana ia banyak membantu dalam menyerlahkan kereta versi Special Edition atau keluaran khas. 

Warna Passion Red Proton X70 Special Edition

Dari segi interior pula, tiada sebarang perubahan dijangka akan dilakukan. Interior dalaman yang tersedia bagi Proton X70 sekarang sudah cantik, mewah dan sesuai untuk dipadankan dengan dua warna baru yang dikhabarkan bakal tiba dalam tahun ini. Tetapi sekiranya ada penambah baikan untuk interior dalaman, kita alu-alukan!

Interior dalaman Proton X70

Dari segi prestasi, dijangkakan tiada perubahan dari segi enjin dan transmisi untuk Proton X70 Special Edition. Ini kerana X70 telah menambah baik kotak gear DCT 7-kelajuan baru pada tahun lepas bagi menggantikan transmisi 6-kelajuan pada awal pelancarannya.

Transmisi 7 Kelajuan baru Proton X70

Apakah pandangan anda mengenai khabar angin ini? Adakah ia sesuatu yang patut kita percaya atau adakah ia khabar angin semata mata? Kalau betul, kedua-dua warna tersebut semestinya akan kelihatan cantik pada X70!

Persoalannya sekarang ialah bila kah Proton X70 Special Edition ini akan dilancarkan? 

 Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now