Thailand Lancar Honda CR-V Black Edition – Hitam Itu Keunggulan!

Auto News

Thailand Lancar Honda CR-V Black Edition – Hitam Itu Keunggulan!

Honda CR-V Black Edition dah dilancarkan di Thailand dan ia kelihatan 2 kali ganda lebih handsome, seksi dan menawan berbanding CR-V biasa!


Faktor warna memang memainkan peranan penting pada sesebuah kereta. Lihat sahaja CR-V Black Edition ini. Kombinasi warna all-black pada keseluruhan kenderaan ini menambah imej eksklusif pada SUV ini. Nampak macam kereta rasmi kerajaan pun ada.

Honda CR-V Black Edition,Thailand

Bahagian exterior CR-V Black Edition ini dipersembahkan dalam dua gabungan warna hitam iaitu Crystal Black Pearl, manakala bahagian rel bumbung, gril radiator, kemasan bampar bawah dan rim 17-incinya diwarnakan hitam pekat.

lencana,logo,CR-V,Black Edition,Thailand

Untuk rekod, ini merupakan kali pertama Honda CR-V dipadankan dengan rel bumbung berwarna hitam. Sebagai kereta edisi khas, bahagian belakangnya (tailgate) mendapat lencana Black Edition.

interior,honda CR-V Black Edition,Thailand

Memandangkan CR-V ini merupakan Black Edition, warna hitam tidak terhad pada exterior sahaja, malah interior CR-V ini turut hadir dengan kemasan serba hitam. Keseluruhan kabin menerima gabungan kombinasi warna kayuan hitam dan piano black.

panoramic sunroof,honda CR-V Black Edition,interior

Selain itu, ia turut menerima lencana Black Edition pada tempat duduk hadapan, panoramic sunroof larasan elektrik bersaiz-penuh, wireless charging port, paparan skrin sesentuh infotainment bersaiz tujuh-inci dengan sokongan Apple CarPlay.

wireless charging port,pengecas tanpa wayar Qi

SUV serba hitam ini hanya ditawarkan dengan enjin tunggal iaitu enjin 2.4L naturally-aspirated 4 silinder DOHC i-VTEC yang menghasilkan output maksimum 173 PS dan 224 Nm tork. Enjinnya dipadankan dengan transmisi CVT dan kuasanya dipacukan ke roda hadapan.

honda lanewatch,ciri keselamatan,honda CR-V Black Edition

Meskipun ia kelihatan segak dan kacak, namun terdapat kekurangan pada CR-V Black Edition kerana tiada sistem Honda Sensing kerana ia hanya ditawarkan pada varian turbodiesel, yang dijual dengan harga 1,759,000 baht (RM225k). Sebaliknya, CR-V Black Edition ini hanya menerima Honda LaneWatch, bantuan brek automatik, pemantauan perhatian pemandu, kunci automatik walk away dan brek parkir elektrik.

honda CR-V Black Edition,Thailand,SUV

Honda CR-V Black Edition ini kini dijual di Thailand dengan harga 1,467,000 baht (RM188k). Kalau di Malaysia, Honda CR-V dijual pada lingkungan harga RM139k – RM157k.

Di Thailand, CR-V kini menguasai segmen-C SUV dengan perkongsian pasaran melebihi 60%. Pelancaran CR-V Black Edition ini diharapkan dapat membantu mengekal dan meluaskan lagi penguasaannya untuk baki tahun 2021.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments