Tips Elak Ditipu Penjual Kereta Sewaktu Urusan Jual Beli

Buying Guides

Tips Elak Ditipu Penjual Kereta Sewaktu Urusan Jual Beli

Meskipun tiada jaminan bahawa anda tidak akan menjadi target untuk ditipu oleh sesetengah penjual kereta, tetapi ada tips yang boleh anda ikuti bagi mengelakkan diri anda daripada ditipu ketika proses jual beli kereta berlangsung!


Tips Elak Ditipu Penjual Kereta Sewaktu Urusan Jual Beli

Tidak dinafikan, kereta memang suatu keperluan pada waktu ini. Tetapi, di kala anda terdesak untuk mencari kereta untuk di beli, janganlah sampai beri 100% kepercayaan pada penjual kereta tanpa membuat sebarang usul periksa terhadap kenderaan yang hendak dibeli itu terlebih dahulu. Sesungguhnya mulut manusia itu sangatlah manis. Banyak perkara yang perlu dititikberatkan terlebih dahulu!

tips mengelakkan daripada ditipu penjual kereta

Bagi mengelakkan diri anda daripada mudah ditipu oleh penjual, kami ada sediakan beberapa tips penting yang perlu anda ikuti ketika menjalani proses jual beli kereta seperti berikut:

1. Periksa Harga

tips elak ditipu penjual kereta,harga kereta

Perkara yang paling menarik tentang sesuatu kereta mestilah berada pada tanda harganya. Jika harganya too good to be true, mungkin ada udang di sebalik batu. Jadi untuk mengelakkan diri anda ditipu dengan harga tidak masuk akal, semaklah harga kereta tersebut di pasaran terlebih dahulu. Anda perlu berhati-hati sekiranya ditawarkan harga yang tidak masuk akal atau jauh lebih rendah daripada harga pasaran kerana ia mungkin kereta klon. Tambah-tambah dengan alasan penjual seperti pemilik sedang terdesak nak pakai duit ataupun pemilik ingin berhijrah ke luar negara. Tanya pada diri anda, sekiranya pemilik terdesak nak pakai duit, mengapa dia mahu jual lebih murah dari apa yang dia boleh dapat?

carlist.my,harga kereta,myvi

Lagi pun tak susah pun untuk anda bandingkan harga kereta-kereta di pasaran pada waktu ini tak kira lah kereta baharu, kereta terpakai mahupun kereta recond. Anda boleh layari lawan web kami di www.carlist.my untuk mendapatkan segala info tentang model yang sedang anda cari. Di sana, anda boleh buat sendiri perbandingan harga model tersebut dengan harga yang sedang di tawarkan di pasaran. Bukan sahaja harga, malah spesifikasi kereta pun turut disediakan.

2. Simpan Bukti

elakkan diri ditipu penjual kereta,panggilan telefon

Bagi sesetengah pembeli, mereka lebih suka berurusan secara dalam panggilan telefon kerana ia lebih jelas dan memudahkan. Tetapi, berhati-hatilah kerana kebiasaanya, penjual kereta sering menggunakan kaedah ini untuk menipu dengan menjanjikan segala-galanya untuk anda. Tambahan pula, sukar untuk menyimpan bukti sekiranya segala urusan melalui perbualan telefon, melainkan anda dah rancang untuk rakam terlebih dahulu sebagai bukti sekiranya apa-apa berlaku.

Sekiranya anda berurusan melalui mesej, jangan buang segala maklumat atau info yang diberikan kepada anda tentang kereta atau urusan jual beli tersebut. Seeloknya, screenshot sahaja mesej terbabit untuk dijadikan bahan sokongan sekiranya anda ingin membuat laporan polis.

3. Periksa Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC)

sijil pemilikan kenderaan,VOC,Geran kereta

Jangan sesekali membayar deposit kereta kepada penjual tanpa memeriksa Sijil Pemilikan Kenderaan (VOC) atau geran kereta. Untuk pemeriksaan yang lebih menyeluruh, anda memerlukan geran kereta untuk menyemak nama pemilik, nombor casis dan nombor enjin kereta. Mintalah IC pemilik berkenaan untuk membuat pengesahan. Selain itu, pastikan nombor casis serta nombor enjin kereta sama dengan apa yang tertulis pada geran kereta terbabit. 

nombor vin,nombor casis,nombor enjin*Kredit foto: Engine Sensors Australia

Jika nombor casis dan enjin pada kereta tidak sama seperti yang tertera pada geran, maknanya enjinnya telah ditukar. Kadang-kala ada pemilik sengaja menyembunyikan perkara tersebut tanpa pengetahuan pembeli. Perkara ini juga lebih mudah sekiranya anda berurusan terus dengan pemilik asal kenderaan, dan bukannya melalui orang tengah. Nak berurusan atau bertanya apa-apa soalan tentang kereta pun lebih mudah. Silap-silap dapat nego harga lebih murah dari asal.

4. Bawa mekanik untuk periksa kereta

mekanik,tips elak ditipu penjual kereta

Jika belum cukup ilmu di dada, janganlah berlagak pandai pula. Tak salah untuk anda bawa mekanik yang anda percaya untuk periksa kereta terbabit sebelum membelinya. Sesungguhnya apa yang nampak cantik di mata belum pasti cantik pada prestasinya. Kereta ini bukan hanya penting pada luaran dan dalaman sahaja, malah bahagian enjin dan mekanikalnya juga penting. Kalau boleh janganlah sekadar bawa mekanik sahaja, hulurlah sikit upah pada mekanik tersebut. Apalah sangat nilai upah mekanik daripada anda ditipu, kan?

5. Janji manis

kereta total lost,elakkan ditipu penjual kereta

Harga murah, low mileage, pemilik asal perempuan, kereta tak pernah kemalangan, urgent buyer siapa cepat dia dapat, dijamin lulus meskipun di senarai hitam dan pelbagai lagi janji manis ini biasanya dilontarkan oleh penjual kereta. Jangan mudah terpedaya dengan kata-kata seperti berikut dan terus depositkan wang anda pada penjual kereta tanpa memeriksa dulu butir-butir penting kereta terbabit. Ada juga jurujual yang menawarkan interest rate yang amat rendah berbanding di tempat lain, diskaun durian runtuh dan sebagainya. Terdapat kemungkinan bahawa kereta tersebut pernah mengalami total lost ataupun kenderaan banjir yang hanya menunggu masa untuk rosak. Jika anda sedang mencari kereta terpakai, ada beberapa tips yang perlu anda ikuti. Anda boleh baca tentang 10 tips yang perlu wajib tahu sebelum membeli kereta terpakai.

elak ditipu penjual kereta,tips

Akhir kata, jangan jadikan diri anda sebagai easy target oleh scammer penjual kereta ini. Diharapkan tips ini sedikit sebanyak dapat membantu anda membuka mata yang lebih luas sebelum membeli sesuatu kenderaan.



 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get your latest new car promotion here also.



Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments