Tips Membeli kereta baru menjelang Aidilfitri

Buying Guides

Tips Membeli kereta baru menjelang Aidilfitri

Membeli kenderaan, baik yang baru mahupun kenderaan terpakai, memerlukan kaji selidik yang mendalam. Kesilapan utama yang sering dilakukan adalah dengan meletakkan kehendak individu sebagai petimbangan ketika ingin membuat keputusan dan tidak disandarkan kepada keperluan penggunaan yang sebenar.

Mengapa perkara seperti ini perlu dielakkan? Ini adalah kerana komitmen pemilikan kenderaan akan kekal bersama anda untuk satu tempoh yang lama; iaitu sepanjang anda memilikinya. Ia banyak melibatkan kos-kos lain selain daripada sekadar perbelanjaan pertama untuk memilikinya sahaja. Kos bahan api, tol, penyelenggaraan, kerosakkan lain (yang mungkin berlaku), ansuran bulanan dan sebagainya akan menjadi beban kewangan sekiranya anda tidak membuat pertimbangan yang betul sejak dari peringkat awal lagi.

Soalan penting yang perlu dijawab terlebih dahulu; adakah anda memerlukan kenderaan baru? Misalnya di atas faktor-faktor seperti ahli keluarga semakin bertambah, kenderaan sedia ada sudah benar-benar uzur dan tidak lagi selamat dipandu dan sebagainya. Jika alasannya memang benar-benar kukuh dan berada di dalam kemampuan kewangan anda, maka tempoh menjelang musim perayaan Aidilfitri tidak dinafikan menjadi antara masa terbaik untuk membeli kenderaan.

Hampir semua pengeluar akan memberikan pelbagai jenis promosi dalam tempoh berkenaan. Kebanyakannya kelihatan sangat menarik dan sukar untuk dilepaskan peluang yang ada. Potongan harga, rebat tunai, pakej servis percuma, hadiah cenderahati dan pelbagai lagi pakej menarik yang jarang-jarang diberikan di masa lain akan ditawarkan.

Bagaimana untuk mengetahui promosi-promosi yang sedang ditawarkan? Berbalik kepada perkara terawal yang disentuh di atas, kaji selidik dari awal adalah sangat penting. Anda perlu menjadi pengguna bijak yang tidak hanya menurut kata hati. Sebelum berkunjung ke  mana-mana bilik pameran, layari terlebih dahulu laman web pengeluar-pengeluar kenderaan yang berada di dalam senarai pendek anda.

Tetapkan belanjawan mengikut kemampuan sendiri terlebih dahulu; termasuk bayaran pendahuluan dan ansuran bulanan. Kemudian, dari laman-laman web jenama kenderaan yang menepati keperluan anda ini, selidiki pula tawaran semasa yang diberikan. Buat pilihan berdasarkan kemampuan kewangan adalah jauh lebih penting daripada mengambil keputusan berdasarkan keinginan dan ego semata-mata.

Sebagai petunjuk ringkas untuk mengetahui setakat mana kemampuan kewangan anda dalam konteks untuk pemilikan kenderaan, cuba darab pendapatan bulanan anda dengan 12 bulan (pendapatan tahunan). Adakah harga kenderaan yang anda inginkan itu sama atau berada di bawah jumlah berkenaan? Jika ya, ini bermaksud kereta berkenaan berada dalam julat kemampuan kewangan anda dan begitu juga sebaliknya.

Elakkan juga untuk mengambil pinjaman dengan tempoh bayaran ansuran yang panjang. Jika boleh, hadkan kepada bayaran balik yang perlu dilangsaikan dalam tempoh lima tahun. Jika anda berasa ia akan menjadi beban, maka itu petunjuk bahawa ia bukanlah kenderaan yang sesuai dengan kemampuan kewangan anda.

Ingin membeli kereta baru? Carilah di Carlist.myRelated News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now