Waranti Kotak Gear Proton X70 CBU Dilanjutkan Kepada 5 Tahun, Tanpa Had Jarak Perjalanan

Auto News

Waranti Kotak Gear Proton X70 CBU Dilanjutkan Kepada 5 Tahun, Tanpa Had Jarak Perjalanan

Benarkah kotak gear Proton X70 bermasalah? Kalau ikut logik, dalam beribu kereta dihasilkan pasti ada yang bermasalah. Tetapi kenapa waranti kotak gear Proton X70 CBU dan CKD berlainan? 


Barisan terawal Proton X70 merupakan unit CBU, iaitu unit yang diimport sepenuhnya dari China dengan harga bermula RM99,800 hingga RM123,800. Model tersebut dilancarkan pada 12 Disember 2018 di KLCC.

Proton X70 CBU

Model X70 CKD atau pemasangan tempatan pula diperkenalkan pada 12 Februari 2020 bagi menggantikan model CBU terdahulu dengan harga yang lebih murah, iaitu dari RM94,800 hingga RM122,800.

proton x70,CKD

Walau bagaimanapun, ramai pemilik X70 telah menyuarakan rintihan dan luahan tidak puas hati terhadap pengeluar automotif nasional itu sejak akhir-akhir ini ekoran masalah kotak gear yang sering tersengguk (jerking).

Melalui pemerhatian yang dilakukan di group Facebook pemilik X70, rata-rata pengguna X70 versi CBU mengalami masalah sama, iaitu transmisi yang bergetar dan tersekat-sekat apabila kereta diperlahankan ke gear 4 tanpa menekan brek. Namun beberapa pengguna memberitahu mereka telah membawa isu ini kepada pusat servis Proton, namun isu jerking dikatakan biasa. Malah ada juga kereta pemilik yang sudah dibaiki, namun isu sama berlaku kembali setelah beberapa bulan.

Proton x70,CBU,kotak gear,Gearbox

Setelah diselidik, waranti kotak gear untuk Proton X70 CBU adalah 60,000km atau 3 tahun, berbeza dengan waranti kotak gear selama 5 tahun/ tanpa had jarak perjalanan yang diberikan kepada model CKD. Untuk pengetahuan anda, kira-kira 30,000 unit X70 CBU telah terjual sebelum unit CKD dihasilkan di Tanjung Malim.

Menerusi pemerhatian yang dibuat, rata-rata pemilik X70 berkata kos yang perlu dibelanjakan untuk menukar kotak gear baharu boleh mencecah hingga RM30,000. Dengan harga begitu, kesannya amat mendalam, dan 5 tahun waranti untuk komponen kereta dilihat lebih wajar dan melindungi hak pengguna memandangkan kotak gear merupakan komponen penting untuk menggerakkan kereta.

surat peguam,proton edar,proton x70,kotak gear,gearbox

Malah Summer Yap Pei Ying, seorang pengguna X70 yang sudah penat berdepan dengan isu jerking yang masih tidak selesai telah memuat naik sebuah tangkap layar draf surat peguam yang akan dihantarnya kepada pihak Proton yang dialamatkan kepada Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar. Menurut beliau, surat itu merupakan surat aduannya terhadap Proton akibat ketidakselesaian isu kotak gear Proton X70 CBU milik Summer. 

Walau bagaimanapun, baru-baru ini group Facebook para pemilik X70 agak kecoh setelah ada beberapa pihak yang menyebarkan info bahawa waranti bagi kotak gearnya telah dilanjutkan daripada 60,000km kepada 5 tahun/ tanpa had jarak perjalanan menyamai waranti yang diberikan kepada kotak gear model CKD kereta yang sama. Namun menurut sesetengah pihak tersebut, ia hanyalah memo dalaman bagi pihak Proton buat masa ini dan belum diumumkan secara rasmi.

kotak gear,gear box,proton x70,cbu

Walaubagaimanapun kami di Carlist.my, telah menerima info daripada sumber yang boleh dipercayai yang mengesahkan bahawa tempoh waranti kotak gear X70 CBU dilanjutkan daripada 60,000km/3 tahun kepada jarak perjalanan tanpa had selama 5 tahun, selari dengan model CKD.

waranti kotak gear proton x70,cbu

Untuk memastikan waranti tersebut kekal sah, pelanggan perlu mematuhi tempoh selang servis yang ditetapkan oleh pengeluar selama 6 bulan atau 10,000 km, dan penggantian waranti komponen transmisi akan dijalankan. Proton juga dilaporkan akan mengeluarkan nombor bahagian khusus untuk kenderaan yang telah menempuh jarak kurang daripada 3 tahun atau 60,000 km, serta nombor khusus yang berbeza bagi kenderaan yang telah melebihi tempoh dan jarak perbatuan.

piusat servis Proton

Ini semestinya berita gembira kepada pemilik X70 versi CBU yang risau bakal menghadapi masalah setelah tamat waranti kotak gear. Rata-rata pemilik memuji tindakan tersebut dan berharap agar Proton dapat menjaga servis selepas jualannya dengan lebih baik bagi memastikan hak pelanggan dapat dilindungi. Seharusnya, tempoh waranti kotak gear yang diberikan terhadap unit CBU perlulah ditawarkan sama seperti CKD sejak dari awal lagi memandangkan pemilik X70 CBU merupakan antara pemilik X70 terawal di Malaysia. Tapi lebih baik terlambat daripada tiada langsung.

proton x70,interior,cbu

Walau bagaimanapun, masih tiada pengumuman rasmi dibuat oleh Proton berkenaan perkara ini. Tapi kalau memo dah disebarkan dalam syarikat berkenaan, tunggu masa saja perkara ini akan didedahkan. Sebarang pengumuman rasmi berkenaan perkara ini akan dikemas kini dari semasa ke semasa.Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


Related News


Comments