Carlist.my
Carlist.my App
Predict the Price of Your Vehicle
4.5
18,373
Get

Yamaha RXZ Bakal Dilancarkan Semula Pada 2023?

Auto News

Yamaha RXZ Bakal Dilancarkan Semula Pada 2023?

Nama motosikal Yamaha RXZ sekali lagi naik di media sosial apabila timbul khabar angin yang mengatakan bahawa motosikal lagenda ini akan dilancarkan semula di pasaran Malaysia pada Januari 2023. Tapi betul ke?


Mungkin ini boleh menjadi berita baik dan buruk bagi sesetengah pihak bergantung kepada tujuan mereka, namun perlu diingatkan bahawa ini bukanlah kali pertama isu ini dibangkitkan kerana berita ini pernah juga timbul di sekitar tahun 2020 sehinggalah tahun ini.

yamaha RXZ

Benarkah RXZ Bakal Kembali?

Untuk mengetahui perkara sebenar, eloklah kita pergi merujuk kepada pengeluarnya, iaitu Hong Leong Yamaha Motor Sdn. Bhd. (HLYM). Setakat ini, tiada sebarang maklumat, petunjuk mahupun teaser bahawa motosikal itu bakal dilancarkan semula.

Seringkali isu ini dibangkitkan, ia hanyalah dakwaan sesetengah pihak di media sosial tanpa sebarang bukti kukuh. Sekiranya model ini memang sah bakal dilancarkan, sekurang-kurangnya pasti sudah ada gambar yang tersebar di media sosial. Maklumlah, orang kita kan paparazzi.

Sekiranya motosikal ini dilancarkan semula dalam jumlah terhad sekalipun, pasti sudah ada petunjuk jelas jika diikutkan pada populariti motosikal ini.

yamaha RXZ members 4.0

Sebab RXZ Ditamatkan Penjualan

Motosikal ini telah ditamatkan pengeluarannya pada 2011 bagi mematuhi undang-undang emisi Malaysia dan antarabangsa yang tidak lagi membenarkan penggunaan motosikal berenjin dua lejang bagi mengurangkan pencemaran.

Ketika ini, penggunaan enjin empat lejang lebih baik dan bersih serta mematuhi piawaian Euro 5. Buktinya, Yamaha 125ZR yang menggunakan enjin dua lejang juga telah ditamatkan pada tahun 2018 dan tidak lagi membuat kemunculan semula sejak daripada itu meskipun masih digilai ramai peminat.

yamaha 125zr

Namun timbul juga dakwaan bahawa RXZ baharu ini bakal dilancarkan menggunakan enjin empat lejang mengikut kelulusan yang dibenarkan dan bakal hadir dengan sistem coolant dan injection.

Apa-apa pun setakat ini perkara ini hanyalah khabar angin semata-mata dan masih tiada sebarang maklumat rasmi yang dikeluarkan oleh HLYM sehingga ini.

Jika benar RXZ empat lejang ini dilancarkan di pasaran, adakah ia sesuatu yang menarik bagi anda?Related News


Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now