Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

13 Pengeluar Automotif Gergasi Miliki Hampir Semua Jenama Kereta Utama Di Dunia

汽车专题

13 Pengeluar Automotif Gergasi Miliki Hampir Semua Jenama Kereta Utama Di Dunia

Dalam dunia ini, ada banyak jenama kereta seperti BMW, Honda, Mercedes-Benz, Volvo dan lain-lain. Tapi tahukah anda dalam banyak-banyak jenama tersebut, ada segelintir syarikat besar yang memiliki hampir semua jenama kereta utama di dunia?


Betul! Jika digabungkan, jumlah keseluruhan jenama kereta yang dimiliki oleh 13 syarikat ini memegang sebanyak lebih 50 jenama kereta dibawah kawalan mereka. Ini membuatkan mereka menguasai industri automotif dunia.

Senarai ini tidak merangkumi setiap syarikat kereta dan setiap jenama yang ada di muka bumi ini. Sebaliknya, senarai ini bertujuan untuk menunjukkan jumlah pengaruh dan kuasa pasaran yang dimiliki oleh segelintir syarikat yang sangat besar. Berikut merupakan 13 syarikat tersebut:

hyundai motor,hyundai,kia

1. Hyundai Motor Company

Pengeluar automotif yang berasal dari Korea Selatan ini ditubuhkan pada tahun 1967. Kini, ia memliki jenama kereta seperti berikut:

honda,acura

2. Honda Motor Company

Syarikat gergasi Asia datang dari Jepun ini ditubuhkan oleh Soichiro Honda pada tahun 1946. Sebelum menjual kereta, Honda lebih menumpukan perhatian pada pengualaran motosikal. Antara jenama yang dimiliki Honda Motor:

stellantis,PSA,FCA,citroen,peugeot,fiat,maserati

3. Stellantis

Stellantis adalah sebuah kumpulan automotif multinasional yang ditubuhkan pada 16 Januari 2021 hasil daripada penggabungan kumpulan PSA dan Fiat Chrysler Automobiles yang kini muncul sebagai pengeluar kedua terbesar di belakang Toyota. Kumpulan Stellantis beroperasi dan memasarkan jenama kereta seperti:

PSA

FCA

daimler,mercedes benz,smart

4. Daimler AG

Daimler AG merupakan syarikat automotif multinasional yang berasal dari Jerman. Sebelum ini, ia dikenali sebagai Daimler-Benz dan Daimler Chrysler namun biasanya, ia dikenali dan disebut sebagai Mercedes-Benz atau Daimler. Daimler-Benz dibentuk dengan penggabungan Benz & Cie. dan Daimler Motoren Gesellschaft pada tahun 1926. Kini ia memegang jenama kereta seperti:

FORD,troller,the lincoln motor company

5. Ford Motor Company

Syarikat multinasional yang bertapak di Amerika Syarikat ini ditubuhkan oleh Henry Ford pada 16 Jun 1903. Ford kini memiliki jenama kereta seperti:

 • Ford
 • Lincoln Motor Company
 • Troller

geely,volvo,London EV Company

6. Zhejiang Geely Holding Group

Semenjak Proton umum kerjasama dengan Geely, rata-rata rakyat Malaysia tahu bahawa Geely ini merupakan syarikat pengilang automotif nasional dari China. Ia dibangunkan pada tahun 1986 dan memasuki industri automotif pada tahun 1997 dengan jenama Geely Auto. Syarikat China ini memiliki jenama kereta seperti:

 • Geely
 • Volvo
 • London EV Company

BMW Group,MINI,Rolls-Royce

7. Bayerishe Motoren Werke AG (BMW)

Syarikat multinasional Jerman yang menghasilkan kenderaan seperti motosikal dan kereta mewah ini ditubuhkan pada 1916 sebagai pengeluar enjin kapal terbang. Namun kini, syarikat ini memegang jenama kereta seperti:

 

nissan motor,nissan,datsun,infiniti

8. Nissan Motor

Nissan Motor pula merupakan syarikat gergasi dari Jepun yang telah menghasilkan banyak kenderaan JDM yang menjadi pujaan peminat kereta dunia. Pada awalnya, dia dikenali sebagai Nissan Zaibatsu sebelum ditukar kepada Nissan Group. Ditubuhkan pada tahun 1933, kini syarikat ini memiliki:

toyota,daihatsu,lexus

9. Toyota Motor Corporation

Toyota Motor adalah sebuah pengeluar kenderaan antarabangsa dari Jepun yang diasaskan oleh Kiichiri Toyoda pada tahun 1937. Syarikat ini merupakan syarikat pengeluar automotif terbesar dunia pada waktu ini dan memiliki jenama seperti:

tata motors,jaguar,land rover

10. Tata Group

Tata Group meupakan sebuah syarikat pegangan konglomerat multinasional yang berasal dari India. Ia diasaskan pada 1868 oleh Jamshedji Tata dan mula mencuri perhatian apabila membeli beberapa syarikat global lain. Kini, Tata Group memiliki:

renault group,renault,dacia,samsung

11. Renault Group

Dikenali secara sah sebagai Renault S.A. dan ia merupakan syarikat multinasional automotif keluaran Perancis yang ditubuhkan pada 1899. Syarikat ini menghasilkan pelbagai kenderaan seperti kereta, van, traktor, bas, kereta api dan kapal terbang. Kini, ia memiliki:

 • Renault
 • Dacia
 • Renault Samsung Motors
 • AvtoVAZ
 • Alpine

volkswagen,audi,bugatti,bentleu,skoda,seat,porsche,lamborghini

12. Volkswagen Group

Syarikat perkilangan automotif multinasional Jerman ini dimiliki oleh keluarga Porsche-Piech Austria. Volkswagen mula ditubuhkan pada tahun 1937 dan ia turut menghasilkan motosikal dan kenderaan komersial. Kini ia memiliki 8 jenama besar seperti:

general motors,chevrolet,cadillac,GMC,Buick

13. General Motors

GM merupakan sebuah syarikat automotif multinasional Amerika Syarikat. Syarikat gergasi ini menghasilkan kereta serta trak di 37 buah negara dan memiliki jenama seperti:



相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序