Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

5 Kelebihan Perodua Ativa (D55L) – Bakal Rampas Tahkta King of The Road?

汽车专题

5 Kelebihan Perodua Ativa (D55L) – Bakal Rampas Tahkta King of The Road?

Adakah gelaran King of The Road akan bertukar tangan daripada Myvi ke Ativa?


Ramai dah tak sabar nak tunggu pelancaran Perodua Ativa pada 3 Mac ini. Sementara menunggu tarikh keramat tersebut tiba bagi menjawab segala persoalan di minda, jom kita lihat semula apa yang best sangat tentang Perodua Ativa ni?

Perodua Ativa 2021, Perodua D55L, Toyota Raize

1. Harga

Harga Perodua Ativa 2021

Dalam ekonomi sekarang ni, tanda harga itu sangat penting. Harga yang ditawarkan untuk model ini merupakan kelebihan pertama kereta ini. Ativa bakal muncul sebagai SUV mampu milik terbaru Perodua dengan harga serendah RM62,500 sehingga RM73,400. Kebiasaannya, untuk mendapatkan ciri-ciri keselamatan serta lain-lain pada Ativa ini, anda perlu membelanjakan sekurang-kurangnya RM103,300. Harga Myvi bermula daripada RM41,292 sehingga RM52,697 manakala Aruz berharga RM68,526 hingga RM73,226. Jika nak dibandingkan antara harga Myvi dan Aruz, Ativa berharga lebih mahal daripada Myvi, namun bertindih harga dengan Aruz.  

Harga Perodua Aruz dan Perodua Myvi

Bukan itu sahaja, harga yang ditawarkan untuk Perodua Ativa ini juga jauh lebih murah daripada harga Daihatsu Rocky dan Toyota Raize yang dijual di Jepun. Di sana, varian paling busuk Daihatsu Rocky pun dijual pada harga 1,705,000 yen (RM65,300). Untuk varian tersebut, radio pun tiada! Kalau nak banding dengan Ativa X, harga Ativa X baru RM62,500. Kalau varian tertinggi, Daihatsu Rocky berharga 2,145,000 yen (RM82,200), manakala Perodua Ativa AV dijual pada harga RM73,400 di sini. Kedua-dua model premium ini hadir dengan spesifikasi sama! Meskipun lebih mahal daripada Myvi, namun harga yang ditawarkan Perodua ni memang buat orang rambang mata.

Harga Daihatsu Rocky di Jepun

2. Platform DNGA

Daihatsu New Global Achitecture DNGA

Tahukah anda, Perodua Ativa dibina berasakan daripada platform Daihatsu New Global Architecture (DNGA)? Pendek kata, dalam masa kini, ia merupakan teknologi terbaru dan termaju oleh Daihatsu. DNGA dihasilkan berasakan platform Toyota New Global Architecture. Seperti Toyota, Daihatsu turut akan menjadikan platform mereka sebagai asas bagi pembinaan model-model terbaru mereka. Apa yang menariknya dengan DNGA ni?

Daihatsu New Global Architecture DNGA

Pertama, platform DNGA ini dihasilkan dengan padanan teknologi autonomi (self-driving), sistem terhubung serta teknologi pacuan elektrifikasi. Dengan DNGA, dimensi seperti jarak roda, panjang dan lebar boleh diubah dengan mudah mengikut segmen kenderaan. Menurut Daihatsu, platform DNGA ini boleh mengurangkan tempoh penghasilan sesebuah model sehingga 50%. Jadi apa kelebihannya kepada pengguna? Kalau satu platform boleh diubahsuai mengikut pelbagai model kereta, penghasilan pun cepat, tak perlu tunggu lama dan komponen berkualiti pun boleh didapati dengan harga lebih rendah kerana kos operasi dah berkurangan. Siapa yang suka tunggu lama-lama untuk kereta kan? Cuba tanya kawan-kawan, dah dapat Proton X50 ke belum? 

casis Perodua Ativa 2021

Selain itu, melalui DNGA, titik aplikasi kekuatan hadapan dan belakang disambungkan bagi memberikan agihan kekuatan yang lebih lancar pada kerangka. Selain daripada memberi kekuatan pada bahagian bawah badan kenderaan, casis ini juga lebih ringan daripada sebelumnya. Untuk bahagian atas DNGA, plat logam yang lebih tebal digunakan bagi memberikan ketahanan yang lebih baik. Zon remuk model ini turut direka dan dibina semula untuk menambah baik tahap keberkesanannya. Persoalannya, adakah Perodua juga bakal menggunakan platform DNGA untuk semua modelnya akan datang?

kerangka badan Perodua Ativa 2021

3. Ciri-Ciri Keselamatan

Ciri keselamatan Perodua Ativa 2021

Ciri-ciri keselamatan yang dilengkapi pada Ativa membuatkan kereta ini menjadi buruan. Selain hadir dengan ASA bagi semua varian, ketiga-tiga varian turut bakal menerima sistem Perodua Smart-Drive Assist seperti Lane Departure Warning, Lane Departure Prevention. Bagi varian AV, ia hadir dengan Adaptive Cruise Control, Lane Keep Control, Blind Spot Monitor serta Rear Cross Traffic Alert. Ianya merupakan sistem keselamatan termaju yang ada pada Perodua buat masa ini! Dengan sistem seperti ini, kereta anda ibarat boleh dipandu dengan sendirinya. Mana nak dapat kereta baharu dengan ciri kawalan pelayaran adaptif dengan harga seperti Ativa? Memang tiada!

Jika nak dibandingkan dengan model Perodua sebelumnya, ciri-ciri keselamatan pada Ativa ini jauh lebih baik. Varian asas Myvi tidak dilengkapi dengan ASA seperti Ativa. Sebaliknya anda perlu membeli Myvi varian 1.3L X yang berharga RM46,959 untuk mendapatkan teknologi ini. Namun anda kena ingat, teknologi ASA pada Ativa merupakan ASA 3.0. Ia lebih baik daripada Myvi yang menggunakan ASA 2.0. Menariknya, dengan ASA 3.0, Front Collision Warning mampu berfungsi pada kelajuan 120 km/h berbanding 100 km/h pada Myvi.

Tapi harap-harap tiada si bodoh yang bakal bergantung harap pada ciri-ciri tersebut 100%. Kehadiran ciri-ciri keselamatan seperti ini hanya berfungsi sebagai bantuan kepada pemanduan anda. Apa-apa pun, sistem ADAS bergantung rapat dengan kamera dan radar yang dipasang pada kereta. Jadi ianya tidaklah 100% tepat kerana keadaan cuaca juga berupaya untuk membuatkan kemampuan teknologi ini menjadi terhad.

4. Enjin

Enjin 1.0 liter Turbo, D-CVT, 3 silinder, Perodua Ativa 2021

Ini merupakan kali pertama Perodua memperkenalkan enjin dengan pengecas turbo pada model keluarannya. Enjin 1.0 liter 1KR-VET turbo dengan D-CVT yag digunakan pada Perodua Ativa menjadikannya kenderaan berenjin turbo paling murah di negara ini! Enjin ini merupakan salah satu daripada keluarga enjin KR keluaran Toyota, sama seperti yang digunakan pada Axia dan Bezza. Bezanya, Ativa ada turbo lah.  

daihatsu Rocky, Perodua Ativa 2020, Toyota Raize

Pengecas turbo single-scroll dan intercooler depan pada Ativa turut disertakan dengan penyuntik multi-point biasa berbanding suntikan terus yang lebih mahal bagi mengurangkan kos. Walaupun berkapasiti kecil, enjin ini mampu menghasilkan kuasa sebanyak 98 PS pada 6,000 rpm dan 140 Nm tork dari 2,400 hingga 4,000 rpm. Nak bayar road tax pun murah!

jimat minyak petrol, penggunaan bahan api yang kurang.

Selain daripada memberi lebih kuasa, enjin turbo ini juga dicanang mampu memberikan kadar penggunaan bahan api yang menjimatkan dengan 18.9 km/l. Toyota Raize dan Daihatsu Rocky pun mampu beri 18.6 km/l je. Tapi penggunaan minyak ni bergantung pada cara pemanduan anda juga. Penjimatan bahan api pada Ativa ini turut dibantu oleh kapasiti enjin yang kecil serta penggunaan transmisi D-CVT.

Enjin Perodua Myvi 1.5 AV 2020, eco-idle, jimat minyak

Kalau nak banding dengan Myvi 1.5L AV (varian premium), enjin Myvi memberikan lebih kuasa kuda berbanding Ativa, dengan 102 PS pada 6000 rpm dan 136 Nm Tork pada 4,000 rpm ekoran kapasiti enjin Myvi lebih besar. Meskipun tidak dilengkapi dengan turbo, Myvi menggunakan enjin 4 silinder berbanding 3 silinder yang digunakan Ativa. Oleh sebab itu, Perodua Myvi lebih menjanjikan penjimatan minyak dengan 20.1 km/l.

5. SUV

Perodua Aruz, SUV

Sejak kebelakangan ini, terdapat perubahan ketara dalam pembelian kereta di Malaysia. Semakin ramai rakyat Malaysia yang mula meminati kereta SUV ini berbanding sedan. Berbanding dengan jenis kereta lain, SUV lebih menyerlah dengan bumbung yang tinggi sekaligus memberi ruang kepala, kaki serta ruang but yang lebih besar serta lantai yang lebih rendah. Bumbung pada bahagian belakang SUV yang tidak mengecil atau menurun memberi lebih ruang kepala pada penumpang belakang. Pendek kata, SUV menjanjikan ruang dalaman yang lebih besar. Meskipun Ativa ini dikira sebagai SUV bersaiz kecil dan tidak mempunyai banyak beza dari segi saiz dengan Myvi, ianya tetap SUV.

Permukaan jalan tak rata, SUV tahan lasak, Perodua Ativa 2021

Selain itu, SUV juga terkenal dengan sifat pemanduannya yang lebih tahan lasak. Keadaan jalan yang teruk di sekitar Lembah Klang sudah pasti memberi kelebihan pada kenderaan jenis SUV seperti Ativa. Tempat duduk yang lebih tinggi berbanding sedan turut memberikan pandangan hadapan yang lebih jelas kepada pemandu. Selain itu, reka bentuk SUV yang sporty dan semakin maju mengikut peredaran zaman membuatkan SUV lebih popular. Patutlah ramai dah mula ambil SUV sebagai kereta keluarga.

Kesimpulan

Perbandingan Perodua Ativa dan Perodua Myvi

Perbandingan antara Myvi dengan Ativa memanglah tidak adil. Lihat saja pada harganya. Berdasarkan pada ciri-ciri Ativa serta harga yang ditawarkan, Ativa berpotensi untuk menjadi kereta paling popular keluaran Perodua. Kalau dah popular, gelaran King of The Road mungkin boleh bertukar tangan. Mana taknya, sebelum ini orang gelar Myvi sebagai King kerana sentiasa ada pemandu Myvi yang buat hal. Tak percaya? Lihatlah group Myvi Buat Hal Apa Harini? di Facebook.  Tetapi, apabila bilangan pemandu Ativa semakin ramai, tidak mustahil kita boleh tengok perangai pelik pemandu Ativa pula.

tempahan Perodua Ativa 2021 kini dibuka

Tempahan untuk Perodua Ativa kini dibuka kepada orang ramai. Sudahkah anda membuat tempahan atau adakah anda masih menanti tarikh pelancarannya pada 3 Mac sebelum menempah? Mampukah SUV ini menggugat kedudukan Perodua Myvi sebagai King of The Road di Malaysia? Sama-sama kita nantikan!

 

For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序