5 Punca Penyaman Udara Kereta Mudah Rosak

Car Owners' Guides

5 Punca Penyaman Udara Kereta Mudah Rosak

Ada beberapa tabiat buruk yang harus dielakkan untuk memelihara penyaman udara kereta anda agar tidak mudah rosak.  


Penyaman udara atau aircond antara komponen kereta yang penting kepada kita, terutamanya ketika waktu panas terik. Berpeluh jugalah dalam kereta kalau aircond rosak kan.  

Di sini kami kongsikan 5 punca penyaman udara kereta mudah rosak, sekiranya anda ada mengamalkan tabiat sebegini, harap jangan amalkan lagi yer.

1. Buka tingkap ketika penyaman udara dipasang 

Antara kebiasaan yang sering kita buat adalah membuka tingkap kenderaan dalam tempoh yang lama, biarpun ketika itu aircond di dalam kereta dipasang. Membiarkan aircond terpasang dan dalam masa yang sama anda membuka tingkap, boleh menyebabkan pemampat atau compressor terpaksa beroperasi lebih daripada biasa untuk mendapatkan suhu yang ideal dalam ruang kabin.  

Jika kerap begini,  compressor boleh menjadi terlalu panas dan gagal berfungsi, seterusnya penyaman udara akan rosak.  

2. Merokok atau vaping di dalam kereta  

Jangan biasakan merokok atau menghisap rokok elektronik semasa berada di dalam kenderaan. Tidak kiralah sama ada tingkap tertutup atau terbuka, asap yang dihembus berisiko membawa debu ke bahagian penapis udara.  

Ini akan menyebabkan pengaliran udara terganggu dan penapis jadi cepat kotor dengan debu daripada asap rokok tersebut.  

Akibatnya, tahap kesejukan aircond dalam kenderaan anda menjadi tidak optimum. Kesannya boleh anda lihat apabila rasa sejuk semakin berkurangan dan lama-kelamaan anda perlu selenggara aircond tersebut. 

3. Matikan enjin tanpa tutup penyaman udara 

Tidakan ini rasanya ramai yang buat (termasuk penulis) dan tidak sedar akan keburukannya. Sebelum matikan enjin, pastikan anda tutup aircond terlebih dahulu.  

Jika tidak, semasa anda ingin menghidupkan enjin, aircond akan terus bekerja secara automatik. Anda perlu tahu bahawa bateri mudah terbeban untuk bekerja keras semasa enjin baru dihidupkan. Umpama terus berlari tanpa warm up dulu, bahaya tu!  

Disebabkan prestasi bateri tidak optimum, arus elektrik yang terhasil akan menjadi kurang stabil sekali gus mempengaruhi komponen elektrik aircond kereta. 

Kerosakan komponen elektrik seperti fius terbakar, wayar terputus dan sebagainya pula akan memberi impak pada fungsi compressor. Apabila compressor rosak, maka terhasillah udara panas dalam ruang kabin.  

4. Guna pewangi yang kurang sesuai 

Ramai yang tidak tahu bahawa pewangi jenis gel boleh berubah kepada gas dan menjadi wap. Kalau tidak percaya, sila lihat pada kandungannya. Semakin lama, semakin berkurangan kan?  

Gas atau wap pewangi ini akan memasuki bahagian penapis aircond. Apabila terkena suhu sejuk, wap itu boleh kembali semula kepada bentuk gel. Ini berisiko menghalang penapis dan evaporator atau koil penyejuk (cooling coil) dalam aircond, menjadi tersumbat akibat gel. 

Sama seperti tabiat merokok dalam kereta, pewangi jenis gel yang tersumbat ini menyebabkan aircond terpaksa bekerja lebih kuat untuk menyejukkan ruang kabin kereta anda. Sebaiknya, gunalah pewangi daripada jenis cecair untuk mengelakkan aircond mudah rosak.  

5. Kereta terlalu kotor 

Jika anda membiarkan banyak sampah sarap dan pelbagai jenis kotoran bersepah di atas dashboard mahupun di dalam kereta, ia bukan sahaja menyebabkan kenderaan anda nampak kotor, malah debu juga boleh berkumpul dan melekat secara berterusan.  

Faktor ini boleh memberi kesan kepada aircond kerana debu dan habuk yang terhasil akan masuk dan keluar daripada penapis aircond, sekaligus membuatkan komponen menjadi kurang sejuk dan mudah rosak. 

Selain itu, bau yang dihasilkan aircond juga menjadi busuk kerana bau kekotoran tersebut.  

Inilah beberapa tabiat buruk yang perlu dielakkan jika mahu penyaman udara kereta berfungsi baik dan tidak cepat rosak. Apabila sudah rosak, kos yang perlu dihabiskan untuk membaiki boleh menelan belanja ratusan hingga ribuan ringgit tau!

Jadi, beringat sebelum kena ya!  
相关文章


留言