Apakah Posisi Memandu Yang Betul Untuk Wanita Bertubuh Kecil?

车主指南

Apakah Posisi Memandu Yang Betul Untuk Wanita Bertubuh Kecil?

Bagi wanita dengan saiz badan kecil dan rendah, memandu kereta menjadi sedikit mencabar buat mereka.  


Kebiasaannya, pemandu wanita bertubuh kecil cenderung menggerakkan seluruh tubuh mereka ke depan hingga terlalu rapat dengan stereng untuk memudahkan kaki menekan pedal brek, juga untuk melihat jalan di hadapan dengan lebih baik.  

Cukup bahaya! Ini kerana posisi selamat ketika memandu ialah menyandar belakang badan sepenuhnya pada kerusi dengan bahagian bawah badan dijauhkan dari stereng.  

Nampak macam remeh, tetapi posisi rapat ke stereng sangat berbahaya jika berlaku perlanggaran kerana beg udara yang mengembung dengan kelajuan 320km/j berisiko menyebabkan impak kuat ke atas badan pemandu.  

Walaupun memakai tali keledar, impak yang terhasil akibat posisi memandu tidak betul boleh menyebabkan anggota badan patah dan kecederaan serius yang lain. 

Ya, memang mencabar bagi seorang wanita bertubuh genit mendapatkan posisi memandu yang tepat dan selamat. Tetapi, itu bukan bermakna ia tidak boleh dilakukan. Jika anda salah seorang daripada wanita itu, cuba ikut tip yang kami kongsi ini. 

1. Pelarasan stereng yang betul  

Stereng sepatutnya lurus ke dada, tidak tinggi ataupun rendah. Secara anatomi tubuh badan manusia, tulang dada kita lebih kuat berbanding tulang leher. Jadi, ini sedikit sebanyak membantu survival jika berlaku perlanggaran secara berdepan yang menyebabkan badan menghentam roda stereng. 

2. Jarak selamat yang betul  

Apabila stereng sudah dilaraskan, sandarkan badan sepenuhnya pada tempat duduk pemandu dan pastikan siku dalam keadaan membengkok dan bukan melurus ketika memegang stereng.  

Bagi wanita bertubuh kecil, mereka akan cuba bergerak ke depan stereng supaya kaki mereka selesa dengan pedal brek. Namun ini akan merapatkan jarak antara tubuh dan stereng dan bukanlah jarak yang selamat jika berlaku pelanggaran.  

Mungkin ada tidak tahu, pemanjang pedal (pedal extenders) ada dijual dan boleh dibeli secara dalam talian atau di kedai aksesori kereta. Inilah cara paling selamat dan terbaik untuk merapatkan jarak antara kaki dan pedal tanpa merapatkan jarak selamat.  

3. Kusyen peninggi tempat duduk  

Selain jarak selamat, ketinggian tempat duduk juga membantu wanita untuk melihat dengan jelas ketika memandu.  

Cara terbaik untuk menyelesaikan masalah ini ialah gunakan kusyen peninggi tempat duduk untuk meninggikan posisi badan. Ini dapat membantu anda melihat jalan di depan dengan lebih jelas dan pastinya lebih selamat untuk anda. 

Kebanyakan kereta baharu di pasaran menawarkan kerusi jenis boleh laras, sama ada secara automatik atau manual. Mungkin boleh masukkan ciri ini sebagai syarat wajib sebelum beli kereta baharu. Jangan lupa cuba dulu fungsi tersebut yer.  

4. Pakai tali keledar dengan betul  

Masalah bagi wanita bersaiz kecil dan juga kanak-kanak adalah sama – tali keledar melalui bahagian muka dan bukannya paras bahu.  

Tahukah anda tali keledar boleh dilaraskan? Pastikan tali adalah di bahagian bahu dan melintang lurus sepanjang dada, manakala tali pinggang dipasang ketat merentasi pinggul. Ini adalah untuk keselamatan anda, andai berlaku pelanggaran, tali keledar menghalang dada ke depan berbanding muka atau perut anda.  

5. Pegang stereng pada posisi yang betul  

Posisi betul untuk memegang stereng adalah jam 3 dan 9 untuk mengelak tangan menghentam muka sekiranya beg udara diaktifkan ketika kemalangan.  

Jangan jadikan fizikal sebagai penghalang dan menyukarkan pemanduan anda. Apa yang anda perlukan ialah sedikit modifikasi, kreativiti dan keyakinan. Asalkan mematuhi segala tip di atas, anda pasti dapat enjoy memandu seperti pemandu lain.  

Selamat mencuba!  
相关文章


留言