Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

BMW Juarai Segmen Premium Di Malaysia – Serah 10,500 Kenderaan Pada 2021

所有资讯

BMW Juarai Segmen Premium Di Malaysia – Serah 10,500 Kenderaan Pada 2021

BMW Group Malaysia sekali lagi mendahului Segmen Premium di Malaysia buat kali kedua berturut-turut setelah mencatat penyerahan lebih daripada 10,500 unit kenderaan BMW, MINI dan BMW Motorrad pada tahun 2021.


Daripada angka tersebut, lebih 16% daripadanya merupakan jentera berelektrik, membawa jumlah keseluruhan kenderaan berelektrik BMW dan MINI di jalan raya Malaysia kepada lebih 21,600 unit.

Secara terperinci, jenama BMW berjaya menyerahkan lebih daripada 8,400 buah kenderaan pada tahun lalu. Sementara itu, MINI berjaya menyerahkan lebih daripada 940 buah kenderaan untuk memperkukuhkan kedudukannya sebagai jenama nombor tiga dalam segmen premium Malaysia.

BMW Group Malaysia

BMW Motorrad Malaysia pula menduduki tempat pertama dalam pasaran Malaysia bagi motosikal berkuasa tinggi melebihi 500cc pada tahun 2021 dengan lebih daripada 1,100 penyerahan, merekodkan 20% syer pasaran dengan bilangan pendaftaran kenderaan yang tertinggi dalam segmen ini pada tahun lalu.

Meskipun berdepan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada tahun lalu, BMW Group telah berjaya memperkenalkan 37 varian model baharu merentasi portfolio BMW, MINI dan BMW Motorrad. BMW 3 Series menyumbang kepada 28% daripada jumlah penyerahan BMW yang diterjemahkan kepada lebih 2,400 unit kenderaan yang diterajui oleh BMW 320i Sport.

BMW 320i Sport

BMW 2 Series pula buat julung kalinya telah memotong kedudukan BMW 5 Series dengan mencatatkan lebih daripada 1,270 penyerahan. 99% daripada BMW 2 Series itu disumbang oleh BMW 218i Gran Coupe yang telah diperkenalkan pada Oktober 2020.

BMW 218i Gran Coupe

BMW 5 Series pula telah terjual sebanyak 1,150 unit, diterajui oleh jentera BMW 530i M Sport. Tiga model paling cemerlang di Malaysia daripada BMW 2 Series, BMW 3 Series dan BMW 5 Series ini juga merupakan model CKD.

bmw 5 series

Kenderaan Sports Activity Vehicles (SAV) daripada keluarga BMW X berjaya mencatat lebih daripada 3,200 penyerahan untuk menyamai prestasinya pada tahun 2020. BMW X1 kekal sebagai model terlaris bagi BMW X dengan lebih 960 penyerahan. Ia diekori rapat oleh BMW X5 berelektrik dengan lebih daripada 850 unit yang berjaya diserahkan, iaitu peningkatan sebanyak 22% berbanding tahun yang sebelumnya.

BMW X1

Sementara itu, prestasi MINI pada tahun lalu telah menyaksikan pertumbuhan sebanyak 5.6% berbanding tahun yang sebelumnya. Model MINI Countryman yang terlaris telah menyumbang kepada penyerahan berjumlah lebih daripada 68% bagi portfolio MINI. Berdasarkan rekod pada tahun lalu, lebih 16% daripada semua kenderaan MINI yang diserahkan adalah berelektrik, berbanding tahun 2020 dengan hanya 7%.

Tahun ini, BMW Group Malaysia bakal melakar titik sejarah baharu di kilang pemasangannya di Kulim, menerusi pemasangan kenderaan ke-100,000 bagi pasaran Malaysia. ini membuktikan keyakinan BMW dalam pelaburan berterusannya untuk membina dan mengekalkan Malaysia sebagai hab automotif serantau di samping menyediakan peluang pembangunan kemahiran bagi bakat-bakat automotif tempatan.

BMW x3,CKD

Berlatarkan sambutan yang kian berkembang di Malaysia terhadap elektrifikasi, pengeluar kenderaan premium ini juga mendemonstrasikan pelaburan berterusannya dalam industri automotif tempatan dengan memperkenalkan pilihan rangkaian kuasa tambahan bagi varian-varian BMW X3 yang dipasang secara domestik.

BMW Group Malaysia akan terus giat menyediakan rangkaian pengecasan awamnya di seluruh negara. Setakat Januari 2022, terdapat 77 fasiliti Pengecasan BMW i di seluruh Malaysia, 25 daripadanya dikuasakan oleh usaha sama yang dijalin dengan para pengedar tempatan dan penggiat industri. Rangkaian ini terdiri daripada 16 titik pengecasan dengan Shell Recharge & Park Easy dan 319 fasiliti pengecasan dengan GreenTech Malaysia serta platform ChargEV miliknya.

bmw nextgen

Fasiliti pengecasan tersebut bukan sahaja tertumpu di Lembah Klang, namun turut tersedia di serata bandar di rantau Utara dan Selatan. Penyebarluasan ini akan berterusan pada tahun akan datang berdasarkan sasarannya untuk turut membina lebih banyak Pengecas Pantas DC.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序