Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Boleh Ke Beli Perodua Ativa Dengan Gaji RM2,500?

汽车专题

Boleh Ke Beli Perodua Ativa Dengan Gaji RM2,500?

Bagi lepasan universiti yang baru mula bekerja dan bergaji RM2,500, mampu ke nak beli Perodua Ativa?


Selepas pelancaran Myvi 2022 yang sarat dengan ciri keselamatan seperti di Perodua Ativa, nampaknya nama Ativa pun trending juga. Maklumlah, demam SUV kat Malaysia ni masih ada lagi. Memandangkan jalan raya di Malaysia ni bertuhankan kereta, ramai lepasan universiti yang mula bekerja ingin mencari kereta baharu untuk bergerak ke tempat kerja.

perodua myvi 2022 facelift,perodua ativa

Kalau nak dibandingkan harga Ativa dan Myvi 2022, tak jauh beza pun. SUV kompak Perodua ini dijual pada harga dari RM61,500 sahaja menjadikan ia sebagai SUV tempatan yang paling berpatutan di pasaran Malaysia. Tapi walaupun Ativa turbo ini kelihatan seperti mesra bajet, tetapi nilai kemampuan seseorang itu adalah subjektif dan bergantung pada komitmen serta situasi kewangan seseorang juga.

perodua Ativa

Secara umumnya, masyarakat telah dididik agar membeli kereta yang berharga dalam lingkungan nilai keseluruhan gaji mereka dalam setahun atau sekurang-kurangnya 1/3 daripada gaji bulanan. Kembali kepada persoalan utama, boleh ke gaji RM2,500 nak beli Perodua Ativa? Untuk menjawab persoalan tersebut, kami telah membuat pengiraan untuk melihat sama ada mampu atau tidak.

beli Ativa dengan gaji RM2,500

Sistem harga kereta gaji setahun

Jika kita mengikut pada sistem beli kereta mengikut harga gaji untuk setahun, nilai gaji RM2,500 untuk setahun baru mencecah RM30,000. Kalau nak banding dengan harga Ativa, anda masih memerlukan penambahan lebih 50% daripada gaji tahunan anda iaitu sebanyak RM31,500 untuk membeli model paling asas Perodua Ativa. Tapi kalau anda pulun juga, mungkin lepas, tapi bila dah habiskan gaji bayar kereta saja, macam mana nak beli barang dapur? Bayar bil? Duit minyak?

perodua ativa,kluster instumen,meter

Sistem 1/3 gaji bulanan

Untuk formula 1/3 daripada gaji bulanan pula, gaji RM2,500 bermaksud anda hanya boleh membelanjakan RM833 sebulan untuk membayar pinjaman kereta. Selepas membayar 10% bayaran muka dan kadar faedah antara 2% hingga 3%, anggaran kami ialah anda perlu membayar antara RM600 dan RM700 sebulan dalam tempoh 9 tahun untuk model asas Ativa. Berdasarkan teori kedua ini, gaji RM2,500 dilihat mampu untuk membeli Perodua Ativa.

down payment,bayaran muka,perodua Ativa,gaji RM2,500

Sistem duit muka besar

Kalau masih terasa bayaran bulanan sebanyak RM700 itu mahal, cara untuk memudahkan pembelian Perodua Ativa dengan angka gaji bulanan sebanyak RM2,500 adalah dengan membayar wang pendahuluan (duit muka) yang besar supaya bayaran bulanan boleh menjadi sedikit murah. Tapi cuba tanya pada diri sendiri, adakah anda sanggup membelanjakan semua wang simpanan anda hanya untuk membeli sebuah kereta?

perodua ativa,interior

Jika RM2,500 dah ditolak dengan RM700, hanya tinggal RM1,800 sahaja baki gaji yang tinggal. Belum kira dengan komitmen lain, tambah-tambah bagi yang sudah berkeluarga. Walaupun anda mampu membeli Ativa dengan gaji sebegini, tapi adakah tindakan ini wajar dan bijak dari segi kewangan?

perodua ativa,suv

Tujuan artikel ini ditulis bukanlah untuk membunuh semangat anak muda daripada memiliki Perodua Ativa. Tidak dinafikan, Perodua Ativa merupakan SUV yang sangat bagus dengan nilai yang ditawarkan. Apa-apa pun, tepuk dada, tanya selera dan tepuk poket, tanya gaji.

perodua ativa,suv

Untuk kereta pertama, tak perlu beli Ativa pun tak mengapa. Dengan purata gaji tahunan RM30,000, anda boleh membeli kereta nasional lain seperti Perodua Axia yang berharga dari RM23,367. Kalau tak minat kereta kecil, kereta sedan seperti Proton Saga pun memadai memandangkan harganya bermula dari RM32,800. Kalau ikut formula gaji tahunan, tak jauh sangatlah dengan hanya penambahan sebanyak RM2,800 sahaja daripada nilai gaji tahunan yang bernilai RM30,000.

proton saga,perodua axia

Walaupun Axia dan Saga tidaklah secanggih Ativa dari segi teknologi dan keselamatan, tapi ia masih berfungsi dengan baik untuk digunakan sebagai kereta pertama. Maintenance pun murah! Anda masih mempunyai wang tambahan untuk membeli benda lain ataupun melabur wang anda supaya beranak-pinak. Kalau lebihan duit gaji itu disimpan atau diusahakan dengan cermat, silap-silap nanti bukan sekadar Ativa, X50 pun mampu beli.

Kesimpulannya, berbelanjalah dengan bijak agar tak menyesal di kemudian hari!相关文章

Top 5 turbo cars you can buy now

Top 5 turbo cars you can buy now

购买指南
If you're in the market for a turbocharged car, you've come to the right place to find one! Turbo engines offer an exhilarating driving experience, ...

留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序