Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

GIIAS 2021: Daihatsu Xenia Dilancarkan - Kembar Toyota Avanza - Harga Bermula Dari RM55k

所有资讯

GIIAS 2021: Daihatsu Xenia Dilancarkan - Kembar Toyota Avanza - Harga Bermula Dari RM55k

Daihatsu turut tidak ketinggalan untuk melancarkan jentera generasi ketiga Daihatsu Xenia di Gaikindo Indonesia International Auto Show (GIIAS) 2021 yang juga merupakan kembar kepada Toyota Avanza 2022 dengan harga yang lebih mampu milik.


Seperti yang anda tahu, Toyota Avanza, Veloz dan Daihatsu Xenia ini berkongsi platform DNGA dan hampir keseluruhan komponen yang sama. Dari segi reka bentuk dalaman dan luaran, Daihatsu Xenia ini lebih kelihatan sama seperti Avanza berbanding Veloz. Yang berbeza hanyalah beberapa perubahan kecil seperti styling atau design kereta.

Daihatsu Xenia 2022,indonesia

Berbeza dengan Veloz dan Avanza, Daihatsu Xenia dijual dengan harga yang lebih murah dengan harga bermula dari RM55k. Harga Toyota Avanza 2022 pula berharga dari RM60k manakala Veloz tampil dengan harga permulaan yang lebih tinggi iaitu RM73k.

Daihatsu Xenia 2022,indonesia

Daihatsu Xenia 2022 ditawarkan dalam 5 varian:

 • 1.3 M
 • 1.3 X
 • 1.3 R
 • 1.5 R
 • 1.3 R ASA

enjin,Daihatsu Xenia 2022,indonesia

Dari segi janaan kuasa, Daihatsu tampil dengan dua pilihan enjin yang yang sama seperti Toyota Avanza iaitu 1.3L 1NR-VE dan 1.5L 2NR-VE. Enjin 1.3L 1NR-VE NA DOHC 4-silinder dengan dual VVT-i menghasilkan 98 PS dan 121 Nm tork manakala enjin yang lebih besar, 1.5L 2NR-VE menghasilkan 106 PS dan 137 Nm tork.

transmisi,D-CVT,manual,Daihatsu Xenia 2022,indonesia

Berbeza dengan Avanza, enjin 1.3L Xenia ini turut hadir dengan pilihan transmisi D-CVT selain transmisi 5 kelajuan manual manakala enjin yang lebih besar, 1.5L turut digandingkan dengan dua pilihan transmisi sama.

Daihatsu Xenia 2022,indonesia

Rupa luaran Xenia ini tidak jauh berbeza dengan Avanza. Tetapi perbezaan dapat dilihat pada bahagian gril di mana Xenia menggunakan gril jenis honeycomb bersama kemasan merah di bahagian atas lampu utama LED serta skirt sisi kereta. Daihatsu Xenia tampil dalam 7 pilihan warna seperti Midnight Black Metallic, Icy White, Silver Metallic, Dark Grey Metallic, Compagno Red, Purplish Silver dan Greenish Gun Metal.

Daihatsu Xenia 2022,indonesia

Bahagian dalaman kereta juga menyaksikan beberapa persamaan dengan Avanza 2022. Ia turut hadir dengan fungsi mod sofa, paparan skrin sentuh infotainment jenis terapung dan stereng dengan pelbagai butang di bahagian kiri. Kemasan merah yang berada di luar turut terdapat pada bahagian papan pemuka kereta ini seperti di corong penyaman udara dan butang start/stop enjin.

Daihatsu Xenia 2022,interior

Penyaman udara kereta ini bersifat digital manakala terdapat juga corong penyaman udara yang disediakan di bahagian bumbung bagi penumpang belakang. Menurut Daihatsu, ia bagi menjimatkan ruang serta memberikan rupa moden pada interior kereta ini. Bagi varian 1.5 R, ia turut dilengkapi dengan pelaras ketinggian tempat duduk pemandu.

Daihatsu Xenia 2022,indonesia,penyaman udara

Dari segi keselamatan, Daihatsu Xenia dibekalkan dengan sistem Advance Safety Assist (ASA) yang meliputi:

 • Kamera 360 darjah
 • Amaran Pra-Perlanggaran
 • Pedal Misoperation Control
 • Bantuan Mula Mendaki
 • Pengelap cermin dengan Penderia Kelajuan
 • Kawalan Kekal Lorong
 • Amaran Keluar Lorong
 • Kawalan Cengkaman
 • ABS, EBD

Daihatsu Xenia 2022,indonesia,ASA

Harga jualan bagi Daihatsu Xenia 2022 ini bermula dari Rp 190,900,000 (RM55k) hingga Rp 244,200,000 (RM71k) bagi varian tertingginya. Walaupun model ini tidak memasuki Malaysia, namun kembarnya, Avanza tetap akan masuk ke pasaran negara ini. Tetapi ia masih menjadi tanda tanya sama ada Malaysia akan menerima Avanza 2022 atau versi yang lebih atas, Veloz.

daihatsu xenia 2022

Tidak dinafikan, timbul juga khabar angin mengatakan Perodua Alza yang bakal dibangunkan dengan platform DNGA kelak mungkin akan dibina sebagai kembar Avanza dan Xenia seperti Toyota Rush dan Perodua Aruz. Jika benar, mungkin spesifikasi Alza nanti akan lebih berpandukan Daihatsu Xenia ini. Namun buat masa ini, masih tiada sebarang pengumuman rasmi dibuat oleh Perodua berkenaan model generasi baharu Perodua Alza. Sama-samalah kita nantikan!

 相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序