Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Hampir 64,000 Lubang Ditampal Tahun Lalu – Teruk Sangatkah Kualiti Jalan Di Malaysia?

汽车专题

Hampir 64,000 Lubang Ditampal Tahun Lalu – Teruk Sangatkah Kualiti Jalan Di Malaysia?

Berdasarkan data yang dikeluarkan pada Oktober 2021, sebanyak 63,900 jalan berlubang telah ditampal oleh pihak konsesi di jalan-jalan persekutuan seluruh semenanjung. Tahniah!

Tetapi, teruk sangatkah kualiti jalan raya di Malaysia?


Terus terang, sesetengah jalan raya di Malaysia masih berada dalam keadaan yang teruk dan membimbangkan meskipun negara ini mempunyai bangunan antara yang tertinggi di dunia. Perlu diingat, jalan berlubang dan tidak rata bukan sahaja boleh merosakkan komponen kenderaan, malah dia juga boleh mendatangkan kemalangan, kecederaan serta kematian kepada pengguna, terutama pengguna motosikal.

jalan berlubang,JKR

Setiap tahun ada sahaja kemalangan yang disebabkan oleh keadaan jalan sendiri. Bila dah tular akibat kemalangan, barulah laju jalan berlubang tersebut dibaiki. Berapa banyak lagi nyawa yang harus dibayar sebelum masalah ini diselesaikan oleh pihak berwajib?

lando zawawi,tampal jalan

Malah, wujud juga karakter-karakter seperti ‘Lando’ yang lebih pantas dalam menampal lubang-lubang berbahaya di jalan raya berbanding pihak berkuasa sendiri. Untuk pengetahuan anda, jalan yang berlubang perlu ditampal dengan segera bagi mengelakkan sebarang kejadian tidak diingini berlaku kepada pengguna jalan raya lain. Selain itu, air yang bertakung di lubang juga boleh meresap masuk ke dalam jalan dan melemahkan asas jalan tersebut.

jalan berlubang,tidak rata,jkr

Sampai bila nak biarkan kualiti jalan raya Malaysia terus berada di takuk lama? Hanya mereka yang pernah merasa sendiri seksaan jalan berlubang sahaja yang tahu keburukannya kepada kenderaan dan diri sendiri. Tapi nak salahkan siapa? Siapa yang perlu bertanggungjawab dalam hal berkaitan jalan berlubang di Malaysia?

Pengurusan Jalan Di Malaysia:

  • Jalan Persekutuan: JKR Malaysia
  • Jalan negeri, jalan bandaran dan jalan kampung: Kerajaan Negeri

jkr,jabatan kerja raya,buat jalan

Di Malaysia, jalan persekutuan diterajui oleh JKR Malaysia manakala jalan negeri, jalan bandar dan jalan kampung berada di bawah seliaan kerajaan negeri. Persoalannya, teruk sangatkah kualiti jalan raya di Malaysia ini sehingga hampir 64,000 lubang terpaksa ditampal pada tahun lalu? Itu baru jumlah yang berjaya ditampal, agak-agak berapa banyak jumlah sebenar lubang yang wujud di jalan raya di Malaysia?

Nak menuding jari memanglah mudah namun sebagai pembayar cukai dan pengguna jalan raya, kita berhak bersuara bagi menuntut kualiti jalan yang lebih baik untuk persekitaran jalan raya yang lebih selamat, betul tak? Nak takut apa, cukai kita bayar!

turap jalan,tampal jalan

Berdasarkan hampir 64,000 turapan jalan yang berlubang, berapa banyak agaknya jalan yang betul-betul diturap mengikut piawaian? Tahukah anda bahawa jalan yang tidak diturap dengan sempurna di seluruh negara telah menyebabkan sekurang-kurangnya 5 kes kemalangan jalan raya berlaku setiap hari?

Agaknya, apa yang membuatkan kualiti jalan di negara ini teruk? Adakah kerana kerja-kerja menurap jalan menggunakan hotmix dibuat ketika cuaca hujan? Bagi yang tidak tahu, proses penurapan jalan menggunakan hotmix tidak boleh dilakukan ketika hujan kerana aspal (premix) mudah menyerap air sebelum pemadatan lalu meninggalkan ruang udara pada hamparan premix selepas air mengering.

jalan berlubang,jkr

Bagaimana pula dengan kualiti bahan yang digunakan untuk membina jalan itu sendiri? Adakah ia menyamai standard jalan raya di negara maju yang lain? Mana taknya, banyak jalan yang baru dibina kelihatan mudah mendap dan terkesan setelah digunapakai untuk beberapa bulan. Di manakah silapnya?

Banyak betul persoalan yang timbul. Namun hanyak pihak kerajaan persekutuan dan negeri sahaja yang mempunyai jawapannya. Diharapkan kerajaan dapat membangunkan kaedah pencegahan masalah jalan berlubang, jalan mendap dan jalan rosak yang lebih baik dan pantas bagi memastikan jalan raya di Malaysia kekal selamat untuk digunakan.

jalan berlubang,kemalangan,JKR

Ketika ini, tidak susah pun untuk mengesan jalan berlubang di Malaysia ini. Tidak kisahlah jalan bandar atau jalan kampung sekalipun, pasti akan jumpa. Diharapkan kerja-kerja pembaikan jalan serta pembinaan jalan di masa hadapan dapat ditingkatkan bagi menaikkan taraf kualiti jalan di negara ini setinggi bangunan Merdeka 118.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序