Hotel Terkemuka Di Langkawi Diarah Tutup - Lebih 50 Kakitangan Positif COVID-19

所有资讯

Hotel Terkemuka Di Langkawi Diarah Tutup - Lebih 50 Kakitangan Positif COVID-19

Sebuah hotel popular di Langkawi telah diarahkan tutup untuk sementara setelah 59 kakitangan dan ahli keluarga mereka positif COVID-19.


Menurut Pengarah Kesihatan Kedah, Dr. Othman Warijo, seramai 249 individu telah disaring dan 192 daripada mereka negatif manakala 3 lagi masih menunggu keputusan ujian. Penularan jangkitan ini dikenali sebagai kluster Dah Teluk Nibung dan diklasifikasikan sebagai kluster tempat kerja.

Pengarah Kesihatan Kedah Dr. Othman Warijo

Bagi memastikan gelombang besar penularan COVID-19 tidak berlaku di Langkawi, Jabatan Kesihatan Kedah turut sama menyaring kontak rapat kakitangan hotel berkenaan. Malah, semua kontak rapat kes positif itu juga diarah menjalani kuarantin di rumah selama 10 hari.

Setakat ini, semua kes positif tersebut hanya membabitkan pekerja tempatan di hotel berkenaan serta kontak rapat seperti ahli keluarga. Siasatan awal telah mendapati bahawa penularan jangkitan ini disyaki berasal daripada komuniti seterusnya merebak di tempat kerja.

Berikutan daripada kejadian tersebut, pihak pengurusan hotel berkenaan telah bersetuju untuk menghentikan operasi serta merta secara sukarela bagi memastikan penularan jangkitan ini dapat dikawal. Seramai 73 individu kontak kasual yang mengunjungi hotel tersebut telah dimaklumkan untuk melakukan ujian COVID-19 sekiranya bergejala.

langkawi,hotel diarah tutup

Baru-baru ini, Langkawi telah mencatatkan kes COVID-19 pertama di bawah gelembung pelancongan yang melibatkan pelancong kanak-kanak berumur 3 tahun. Meskipun kes positif dalam kalangan gelembung pelancongan di Langkawi semakin meningkat, namun Dr. Othman memberikan jaminan bahawa penularan jangkitan ini masih lagi di tahap terkawal.

Persoalannya, mampukah Langkawi bertahan sebagai lokasi pertama gelembung pelancongan setelah kes semakin meningkat di pulau peranginan tersebut? Hanya masa yang boleh menentukan. Jika anda merancang untuk bercuti ke sana, anda mempunyai dua pilihan iaitu menggunakan jalan darat mahupun jalan udara.

rentas negeri,balik kampung,bercuti

Tetapi memandangkan kebenaran rentas negeri bakal diumumkan tidak lama lagi selepas 90% golongan dewasa divaksin, pasti ada yang merancang untuk bercuti mahupun balik kampung. Apa pun tujuan anda, jika anda menggunakan kereta, anda masih perlu berjaga-jaga kerana virus COVID-19 masih ada dalam kalangan kita dan virus tersebut masih boleh tersebar di dalam kereta.

Sehubungan dengan itu, kami di Carlist.my ingin berkongsi tips yang boleh anda ikuti jika anda merancang untuk bercuti bersama keluarga atau rakan-rakan menaiki kereta supaya risiko penyebaran COVID-19 dalam kereta dapat dikurangkan.

memakai pelitup muka ketika di dalam kereta

1. Sentiasa Memakai Topeng Muka Di Dalam Kereta

Walaupun anda satu keluarga, namun jika sudah keluar bercuti atau balik kampung menggunakan kereta, pasti banyak tempat yang bakal anda kunjungi. Memandangkan sistem aliran udara kereta bersifat tertutup, sekiranya salah seorang daripada anda telah dijangkiti dan semua di dalam kereta tidak menggunakan pelitup muka, lebih tinggi risiko anda untuk dijangkiti. Pemakaian pelitup muka membantu mengurangkan penyebaran partikel virus sebanyak 90% sekiranya pembawa virus mengenakan topeng muka semasa di dalam kereta.

buka tingkap ketika memandu,risiko covid-19

2. Digalakkan Buka Tingkap Semasa Memandu

Bagi mengelakkan pengumpulan virus di dalam kereta, kajian mendapati bahawa perbuatan membuka tingkap kereta sekurang-kurangnya 10 saat sekali sekala ketika memandu dapat mengurangkan partikel virus terkumpul sebanyak 97%. Perbezaan tekanan udara di dalam dan luar kereta akan berlaku apabila tingkap dibuka dan partikel ini akan disedut keluar.

cuci,bersihkan kereta,sanitasi

3. Cuci Dan Sanitasi Kereta

Sekiranya anda menggunakan kereta sendiri, cuci kereta anda serta sanitasi permukaan dan bahagian-bahagian yang sering dipegang oleh penumpang seperti pemegang pintu, tali pinggang keledar dan butang mengawal tingkap. Anda juga digalakkan untuk mencuci tangan selepas turun kereta sebelum menyentuh muka.

sediakan hand sanitizer

4. Sediakan Hand Sanitizer

Sekiranya perbuatan untuk mencuci tangan setiap kali turun naik kereta itu dilihat sebagai sesuatu yang melecehkan, anda hanya perlu untuk menyediakan hand sanitizer di dalam kereta. Sebelum memandu, pastikan anda menggunakan hand sanitizer untuk mengelakkan sebarang virus yang mungkin berada di tangan anda daripada merebak ke tempat lain seperti stereng kereta, tali pinggang ataupun tombol gear.

alat ujian saringan covid-19

5. Sediakan Alat Ujian COVID-19

Memandangkan alat ujian COVID-19 kini mudah untuk didapati, sediakan alat tersebut di dalam kereta. Ini bagi memastikan pencegahan awal dapat dilakukan sekiranya ada ahli keluarga yang berasa kurang sihat atau bergejala. Terperangkap bersama orang yang positif COVID-19 di dalam kereta adalah sesuatu yang amat berisiko.

Diharapkan, dengan perkongsian tips ini dapat membantu anda untuk mengekang penyebaran virus COVID-19 terutamanya ketika berada di dalam kereta.

Hati-hati di jalan raya! #KitaJagaKitaMuhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


相关文章


留言