Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Jenis Dan Harga Bateri Kereta Untuk Perodua Viva

购买指南

Jenis Dan Harga Bateri Kereta Untuk Perodua Viva

Sedang mencari bateri kereta yang sesuai untuk Perodua Viva? Kami ada senaraikan beberapa jenis bateri sel basah dan sel kering yang sesuai digunakan oleh Perodua Viva.


Kereta cilik Perodua yang dilancarkan pada 2007 ini mempunyai kira-kira 90% komponen tempatan sepenuhnya. Jadi operasi mencari komponen alat ganti Viva ini tidak begitu sukar meskipun kereta ini sudah ditamatkan pengeluarannya pada 2014. Tetapi, bagaimana pula dengan jenis atau saiz bateri kereta model tersebut?

perodua viva,bateri kereta,ns40zl

Untuk pengetahuan anda, Perodua Viva menggunakan bateri kereta yang dikenali dengan kod NS40ZL. Bateri seperti ini terdapat banyak di pasaran dan juga digunakan oleh Perodua Axia dan Perodua Myvi yang tidak dilengkapi fungsi auto start/stop atau eco idle. Oleh kerana Viva tidak dilengkapi dengan ciri elektronik seperti yang ada pada Myvi 2020, model ini tidak memerlukan bateri jenis EFB (Enhanced Flooded Batteries).

Jenis Dan Harga Bateri Perodua Viva

NS40ZL Sel Kering:

Century Marathoner,bateri kereta,perodua Viva

  • Century Marathoner – RM185

Motolite Heavy Duty,bateri kereta,Perodua Viva

  • Motolite Heavy Duty – RM170

Amaron,bateri kereta,perodua viva,ns40zl

  • Amaron – RM205

GP MF Platinum,bateri kereta,Perodua Viva

  • GP MF Platinum – RM195

Varta,bateri kereta,Perodua Viva,NS40ZL

  • Varta – RM200

Yokohama Gold,bateri kereta,Perodua Viva,NS40ZL

  • Yokohama Gold – RM200

Bosch SM Power,bateri kereta,Perodua Viva,NS40ZL

  • Bosch SM Mega Power – RM230

Camel Plus,bateri kereta,Perodua Viva,NS40ZL

  • Camel Plus – RM195

NS40ZL Bateri Sel Basah

century power,bateri kereta,Perodua Viva,NS40ZL

  • Century Power – RM165

motolite heavy duty,Bateri kereta,Perodua Viva,NS40ZL

  • Motolite Heavy Duty – RM145

Sebagai info tambahan, penting untuk anda kenali jenis-jenis bateri terlebih dahulu tidak kira apa jenis kereta sekalipun. Bukan apa, penjagaan bateri ini merupakan salah satu penjagaan asas kereta yang wajib anda tahu. Ada pelbagai jenis bateri kereta seperti bateri sel basah, bateri sel kering, bateri gel dan bateri AGM.

Jenis-Jenis Bateri Kereta

bateri kereta,sel basah

1. Bateri Sel Basah

Bateri sel basah memerlukan penyelenggaraan secara berkala seperti penambahan air suling (distilled water) ke dalam bateri. Selain itu, tahap air bateri perlu berada pada tahap yang ditetapkan untuk memastikan jangka hayat yang lebih lama boleh dicapai. Kekerapan penambahan air suling bergantung pada keadaan cuaca dan penggunaan anda. Kebiasannya, sebulan sekali mesti kena periksa.

bateri kereta,sel kering

2. Bateri Sel Kering

Bateri ini turut dikenali sebagai bateri bebas penyelenggaraan atau maintenance free. Dengan bateri ini, Pemilik kereta tidak perlu tambah air dalam bateri, sebaliknya, pemilik hanya perlu memastikan sambungan terminal berada dalam keadaan baik dan terminal bateri diperiksa dari masa ke masa untuk mengelakkan sebarang kehakisan pada terminal bateri. Selalunya, bateri sel kering dijual pada harga lebih mahal berbanding bateri sel basah.

bateri kereta gel

3. Bateri Gel

Bateri kereta jenis ini mampu bertahan lebih lama sehingga 5-10 tahun berbanding bateri biasa. Bateri ini merupakan bateri bebas penyelenggaraan sepenuhnya dan dilengkapi dengan gel elektrolit yang lebih tebal sekali gus menjadikan bateri ini lebih selamat, mesra alam dan dapat menahan dua kali lebih banyak kitaran pengecasan dan pelepasan. Oleh kerana jangka hayatnya lebih panjang, jadi harganya agak mahal berbanding bateri bebas penyelenggaraan yang lain.

bateri kereta AGM,ABsorbed Glass Mat

4. Bateri Absorbed Glass Mat (AGM)

Bateri AGM menggunakan pelapik kaca poros yang berfungsi seperti span yang bertindak memerangkap elektrolit yang berbentuk cecair atau gel. Kelebihannya, ia bebas kebocoran hasil daripada penggunaan teknologi pengkapsulan asid, mempunyai jangka hayat yang lebih lama, mempunyai kadar rintangan yang lebih rendah, kadar tidak balas terhadap perubahan yang lebih cepat dan berfungsi dengan baik pada suhu sejuk.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序