Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Penggunaan Lampu Strob Pada Kenderaan Persendirian – Apa Kata Polis?

汽车专题

Penggunaan Lampu Strob Pada Kenderaan Persendirian – Apa Kata Polis?

Boleh atau tidak sekiranya seseorang itu menggunakan lampu strob pada kenderaan persendirian?


Sejak kebelakangan ini, semakin banyak pula isu kenderaan persendirian dilihat menggunakan lampu strob untuk memecut melepasi trafik sesak di jalan raya sehingga menimbulkan kemaharan orang ramai.

Toyota vellfire,guna lampu strob,kenderaan persendirian

Penggunaan lampu strob atau lampu mata arah ini kebiasaannya hanya dikaitkan dengan kenderaan seperti Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), ambulans dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) ketika berada di atas jalan untuk memaklumkan kepada pengguna jalan raya lain bahawa mereka sedang menjalankan tugas.

Oleh itu, semua pengguna jalan raya lain haruslah patuh dan memperlahankan kenderaan untuk memberi laluan kepada kenderaan tersebut. Persoalannya, bagaimana pula dengan kenderaan persendirian?

mercedes guna lampu strob,kenderaan persendirian

Penggunaan Lampu Strob Pada Kenderaan Persendirian

Menurut kaedah 24 Kaedah-kaedah Kenderaan Motor (Lalulintas Jalan) 1959, hanya kenderaan Polis, Bomba, Ambulans dan JPJ sahaja dibenarkan mendapat hak haluan (Priority Over Traffic) di mana-mana jalan raya negara ini.

Walau bagaimanapun menurut Kaedah 138(1) Kaedah-Kaedah Kenderaan Motor (pembinaan dan penggunaan) 1959, Ketua Pengarah JPJ Malaysia mempunyai kuasa untuk mengecualikan mana-mana kenderaan daripada mematuhi mana-mana kaedah yang sedia ada.

Kenderaan kegunaan persendirian tidak boleh dan tidak akan dibenarkan memasang alat tersebut. Pada tahun lalu, Jabatan Siasatan Dan Penguasaan Trafik (JSPT) telah mengingatkan orang ramai agar tidak sewenang-wenangnya menggunakan lampu strob untuk apa-apa tujuan sekalipun ketika berada di atas jalan raya kerana ianya merupakan satu kesalahan di bawah Akta Pengangkutan Jalan.

hukuman menggunakan lampu strob pada kenderaan persendirian,polis,pdrm

Hukuman Menggunakan Lampu Strob

Segala pengubahsuaian kenderaan tanpa kebenaran Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) boleh dikenakan tindakan di bawah Peraturan 138, Keadah-kaedah Lalu Lintas Jalan 170/59. Jika disabitkan kesalahan, boleh dikenakan hukuman penjara tidak lebih enam tahun atau denda tidak lebih RM2,000.

Selain itu, sesebuah kenderaan rasmi yang telah diberi kebenaran untuk memasang dan menggunakan lampu ini hanya boleh menggunakannya semasa menjalankan tugas-tugas rasmi sahaja. Alat ini tidak boleh digunakan dengan sewenangnya kerana ini akan mengganggu aliran lalu lintas.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序