Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Proses Kelulusan VTA - JPJ Lakukan Demo Pada BMW iX 2022

所有资讯

Proses Kelulusan VTA - JPJ Lakukan Demo Pada BMW iX 2022

Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) melakukan demonstrasi bagi kelulusan jenis kenderaan (VTA) kategori kenderaan penumpang M1 bagi BMW iX xDrive40i 2022 untuk pendedahan pihak media.  


VTA atau Vehicle Type Approval ialah suatu prosedur yang wajib dilalui dan dipatuhi oleh semua model baharu kenderaan bermotor, sebelum ianya layak dipasarkan ke dalam negara ini. 

Kerjasama antara JPJ dan BMW Group Malaysia untuk demonstrasi VTA ini adalah pertama kali diadakan secara terbuka, bagi memberi pendedahan kepada umum tentang proses kelulusan bagi sesebuah jenis kenderaan yang akan diguna pakai di jalan raya kita.  

Menurut JPJ, tiada shortcut untuk mendapat kelulusan VTA ini. Tidak kira lah kereta mewah import atau tempatan, kesemua model kereta mendapat layanan yang sama rata untuk prosedur VTA.  

Prosedur VTA  

Prosedur VTA dilakukan bagi mematuhi Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Peraturan Pengangkutan Jalan di Malaysia, sebelum pendaftaran kenderaan tersebut dibenarkan. 

Ia mengambil masa 20 hingga 30 hari dari proses penyerahan dokumen, pemeriksaan fizikal kenderaan, ujian dinamik (pandu uji) hingga homologasi atau sijil pengesahan dikeluarkan.  

Kesemua penilaian VTA akan berdasarkan rangka kerja World Forum Harmonization of Vehicle Regulation (WP29) yang menghimpunkan 64 negara di bawah satu perjanjian. 

Di bawah perjanjian ini, satu peraturan teknikal yang dikenali sebagai peraturan United Nations (UN) telah dibangunkan dan digunapakai secara seragam oleh semua negara anggota, termasuklah Malaysia. 

Sehingga kini, terdapat 114 United Nations Regulations (UNR) yang telah berkuatkuasa di Malaysia, termasuklah peraturan melibatkan keselamatan umum, keselamatan aktif, keselamatan pasif, serta alam sekitar. 

Pemeriksaan fizikal kenderaan  

Pihak BMW telah menyerahkan dokumen lengkap model iX xDrive40i 2022 untuk tindakan selanjutnya, iaitu pemeriksaan fizikal kenderaan.  

Bagi model SUV elektrik ini, sejumlah 63 peraturan UNR yang akan diperiksa iaitu 32 UNR keselamatan aktif, 14 UNR keselamatan pasif dan 7 UNR peraturan alam sekitar, dan model ini perlu lulus kesemuanya sebelum ke proses VTA yang seterusnya.  

Antara UNR yang diperiksa adalah identiti kenderaan (nombor casis dan enjin), nombor motor elektrik (EV sahaja), dimensi kenderaan, spesifikasi tayar, komponen isyarat dan lampu, tali pinggang keselamatan, roda stereng, panel meter, dan ketelusan cahaya pada cermin.  

Pemeriksaan fizikal kenderaan dijalankan oleh dua pegawai JPJ dari bahagian kejuruteraan automotif dan boleh mengambil masa kira-kira sejam. 

Sebarang ujian yang sah dilakukan oleh mana-mana negara anggota akan terus boleh diterima dan diguna pakai di kesemua 63 negara anggota lain.  

Sebagai contoh, model Proton atau Perodua yang pertama kali diuji oleh VTA JPJ, jika lulus, pensijilannya juga sah untuk kegunaan di negara-negara anggota seperti Jerman, Sweden, Itali, Korea Selatan, dan Jepun. 

Sementara itu, Ketua Pengarah JPJ, Dato’ Zailani Hj Hashim berkata, “Saya berharap demonstrasi hari ini dapat membekalkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai peranan dan fungsi Jabatan Kejuruteraan Automotif, JPJ serta prosedur VTA, yang turut menggambarkan peranan kerajaan dan JPJ untuk menjamin tahap keselamatan yang optimum bagi pengguna jalan raya di dalam negara.” 

Manakala Pengarah Urusan BMW Group Malaysia, Hans de Visser berbesar hati kerana JPJ telah mempertimbangkan BMW Malaysia sebagai rakan kongsi bagi demonstrasi proses VTA BMW iX xDrive40i 2022 ini yang pertama kali diadakan di Malaysia.  相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序