Proton Daftar Tanda Dagang X90, X80 – Bakal Perkenal 2 SUV Baharu?

所有资讯

Proton Daftar Tanda Dagang X90, X80 – Bakal Perkenal 2 SUV Baharu?

Merujuk kepada laman web rasmi Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO), Proton nampaknya telah mendaftarkan tanda dagang bagi Proton X90 dan Proton X80.


Kedua-dua nama tersebut didaftarkan oleh ejen Azmi & Associates bagi pihak Perusahaan Otomobil Nasional Sdn Bhd dan permohonan itu telah dihantar sejak 05 Oktober 2021. Tanda dagang itu didaftarkan bagi tujuan pengiklanan, pengurusan perniagaan, pentadbiran perniagaan, fungsi pejabat, pemasaran media sosial, dan penyediaan maklumat perniagaan melalui laman sesawang.

proton x90

Penemuan tanda dagang Proton X90 ini tidaklah mengejutkan dan sudah boleh dijangka setelah beberapa keping gambar yang menunjukkan sebuah model misteri yang dikatakan model tersebut didapati menjalani ujian jalan raya sambil badannya dibaluti pelekat penyamaran sepenuhnya.

Yang mengejutkan adalah pendaftaran tanda dagang Proton X80 yang turut didaftarkan oleh pihak yang sama pada tarikh yang sama dengan tujuan yang sama. Adakah Proton bakal perkenalkan sebuah lagi SUV dalam pasaran Malaysia? Mungkin SUV hibrid?

Proton X80

Berdasarkan desas desus semasa, Proton X80 berkemungkinan akan dibina berdasarkan model Geely Xing Yue, sebuah SUV coupe keluaran rakan kongsi Proton itu. Memandangkan masih tiada petunjuk lain bagi model ini, mungkin juga Proton bakal membawa masuk model lain yang akan diperkenalkan sebagai X80.

proton x90

Baru-baru ini, tular pula satu video yang menunjukkan SUV baharu Proton yang sedang diuji di jalan awam lengkap dengan pelekat penyamaran telah terlibat dalam kemalangan. Berdasarkan video berkenaan, kereta yang sedang diuji itu kelihatan seperti Geely Haoyue, sebuah SUV 7 tempat duduk yang hangat dikatakan bakal menggantikan Proton Exora sebagai Proton X90

Pada awalnya, perakam video telah merekodkan model tersebut kerana teruja dengan rupa bentuknya yang kelihatan cantik. Namun selang beberapa minit, kereta ujian itu didapati telah dilanggar dari belakang. Mungkin kereta belakang terpukau dengan reka bentuk X90? Mungkin juga kereta belakang itu terlalu rapat sebab nak ambil gambar spyshot.

proton x90

Dengan pendaftaran tanda dagang ini, kita dapat jangkakan bahawa Proton X90 yang sering kelihatan di atas jalan raya itu bakal dilancarkan tidak lama lagi. Nantikan!

 Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


相关文章


留言