Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Proton Lancar smart #1 Tahun 2023 – SUV Elektrik, Jarak Perjalanan Lebih 500 km

电动车 EV

Proton Lancar smart #1 Tahun 2023 – SUV Elektrik, Jarak Perjalanan Lebih 500 km

Selepas pelancaran Saga baru-baru ini, Timbalan CEO Proton, Roslan Abdullah berkata model smart #1 kini dalam landasan yang betul untuk dilancarkan pada tahun 2023.


Awal tahun ini, Proton Edar telah mengejutkan banyak pihak apabila bakal muncul sebagai pengedar sah kereta elektrik smart di Malaysia dan Thailand.

proton,geely,mou,smart #1,EV,Malaysia,Thaiiland

Model ini tidak lagi dijual melalui Mercedes-Benz seperti dulu. Sebaliknya, ia akan dijual oleh Proton setelah memorandum perjanjian (MoU) yang telah ditandatangani oleh Proton bersama smart Automobile Company.

smart #1,Proton Edar,Malaysia,Thailand,EV,geely,Mercedes Benz

smart #1 bakal tiba pada tahun 2023

Menurut Roslan, smart #1 bakal dilancarkan pada 2023 untuk mengambil kesempatan daripada pengecualian cukai import, duti eksais dan pengecualian cukai jalan untuk EV yang diimport, yang akan tamat pada akhir 2023.

Tambahnya, smart #1 adalah salah satu daripada tiga kereta serba baharu yang akan diperkenalkan dalam tempoh dua tahun akan datang seperti yang dikatakan oleh CEO Proton, Li Chunrong.

smart #1,Proton Edar,Malaysia,Thailand,EV,geely,Mercedes Benz

"Buat masa ini, terdapat beberapa proses yang telah kami selesaikan, kami sangat agresif," katanya merujuk kepada butiran yang sedang disempurnakan.

Menurut Proton, ketika ini mereka sedang bertungkus lumus memuktamadkan kontrak dengan cepat kerana sering ditanya bukan sahaja dari pihak media, malah orang ramai turut bertanya bila kereta elektrik ini bakal dilancarkan di pasaran Malaysia memandangkan ia telah dilancarkan di China.

smart #1,Proton Edar,Malaysia,Thailand,EV,geely,Mercedes Benz

Tambah Roslan, perjanjian muktamad dijadualkan ditandatangani pada bulan Disember tahun ini di mana ia merupakan satu formaliti sebelum jenama pintar itu dilancarkan semula di Malaysia.

Bagi Roslan, harga smart #1 di China adalah sangat berpatutan dengan harga bermula 190,000 yuan (RM126k) walaupun beliau menjangkakan model pasaran Malaysia mempunyai spesifikasi dan harga yang berbeza.

Menurut Roslan, tiada perancangan untuk memasang kereta itu di negara ini (CKD) ekoran jumlahnya yang terlalu kecil untuk membuat untung dalam skala ekonomi.

Akibatnya, ia mendesak kerajaan melanjutkan pengecualian cukai untuk memberi peluang yang lebih besar untuk menjual kenderaan CBU.

smart #1,Proton Edar,Malaysia,Thailand,EV,geely,Mercedes Benz

smart #1 dengan harga di bawah RM150k?

Didedahkan kepada dunia bulan lepas, smart #1 ialah produk pertama usaha sama antara Mercedes-Benz dan Geely. Oleh kerana Geely juga memegang pegangan dalam Proton, perjanjian pengedaran ini telah dicapai.

Model ini menggunakan platform Sustainable Electric Architecture (SEA) Geely dan lebih pendek sedikit daripada Honda HR-V, walaupun ia lebih lebar dan tinggi.

Di China, smart #1 ditawarkan dengan motor elektrik yang menghasilkan 272 PS dan tork 368 Nm, bersama-sama dengan bateri 66 kWj yang memberikan jarak 535 km pada model Pro+ dan 560 km pada model Premium.

smart #1,Proton Edar,Malaysia,Thailand,EV,geely,Mercedes Benz

Pengecasan pula mengambil masa tujuh setengah jam jika menggunakan pengecas AC 7.2 kW atau setengah jam dengan menggunakan pengecas 150 kW kuasa DC.

Untuk harga pula, model ini dijual di China pada harga 190,000 yuan (RM125k) sehingga 230,000 yuan (RM210k) dan bakal hadir dengan teknologi bantuan pemanduan termasuk pemanduan autonomi Level 2.

Jika model smart #1 ini dilancarkan di Malaysia pada harga dibawah RM150k, ia sememangnya penawaran yang menarik kerana kereta ini mampu bergerak sehingga melebihi 500 km jika dicas penuh. Untuk perbandingan, Mini Cooper SE yang dijual pada harga RM178k hanya menawarkan jarak perjalanan sehingga 270 km sahaja.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序