Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Review: Perodua Myvi 2022 – King Myvi Tampil Dengan Ciri Yang Lebih Padu

评论

Review: Perodua Myvi 2022 – King Myvi Tampil Dengan Ciri Yang Lebih Padu

Perodua Myvi 2022 sudah pun dilancarkan dengan pelbagai penambahan ciri baharu. Persoalannya, bagaimana pula prestasi Myvi baharu ini jika dibandingkan dengan Myvi sebelum ini?


Pada minggu lalu, saya berkesempatan untuk menghadiri Perodua Myvi 2022 Media Drive yang diadakan selama 3 hari di Johor. Sepanjang tempoh tersebut, dapatlah saya merasai sendiri prestasi Myvi baharu ini dari segi pemanduan, keselesaan dan prestasi enjin serta transmisi baharu Myvi ini.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Sebelum kita mula, ini merupakan ringkasan tentang spesifikasi Perodua Myvi varian AV:

Spesifikasi

 • Varian: Myvi 1.5L AV
 • Enjin: 1.5L 2NR-VE, DOHC with DUAL VVT-i
 • Kuasa: 103 PS/ 6,000 rpm
 • Tork: 137 Nm/ 4,200 rpm
 • Transmisi: D-CVT
 • Keselamatan: 6 airbags, Anti-Lock Braking System (ABS), Electronic Brake Distribution (EBD), Vehicle Stability Control (VSC), Traction Control (TRC), Emergency Stop Signal (ESS), Hill-start Assist (HSA), Solar & Security Window Film, Integrated Driving Video Recorder (DVR), ISOFIX System with Top Tether, Auto Locking & Unlocking Door & Perodua Smart Drive Assist (PSDA)
 • Harga: RM58,800

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Exterior

Bahagian luaran Myvi ini kelihatan lebih ringkas dengan rekaan bampar baharu yang lebih kelihatan seperti adik beradik Myvi yang lain seperti Axia, Aruz mahupun Ativa. Lampu kabus lama Myvi ini telah digantikan dengan DRL LED. Sedikit info tambahan, lampu DRL pada Myvi ini tidak akan menyala setiap kali anda menghidupkan enjin kereta, sebaliknya ia akan mula menyala apabila anda mula menggerakkan kereta (gear D, turun handbrake).

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Pada awalnya, saya tidak berapa gemar rekaan bampar baharu Myvi ini, namun lama-kelamaan, nampak cantik pula. Perasaan ini adalah perasaan sama yang saya rasai ketika awal-awal nampak Perodua Ativa dulu. Meskipun Myvi ini menggunakan rim 15-inci yang sama seperti dulu, tetapi Myvi facelift ini tetap menyerlah dan mudah untuk dibezakan dengan Myvi sebelum ini.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,interior

Interior

Sekali pandang, tidak banyak perbezaan pada bahagian dalam. Cuma yang paling ketara adalah penambahan warna merah pada corong penyaman udara dan tempat duduk. Kalau anda peminat warna merah, tiada masalah untuk anda tapi kalau anda tidak berapa minat warna merah, mungkin penggunaan warna merah pada tempat duduk Myvi ini agak sedikit keterlaluan jika nak dibandingkan dengan Perodua Ativa.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,stereng

Stereng Myvi yang diambil dari Ativa ini memang terasa jauh lebih baik berbanding sebelum ini dengan pelbagai butang seperti butang Power Mode, butang kawalan ADAS, butang arahan suara, serta butang untuk mengawal audio di sistem infotainmen serta paparan TFT pada kluster instrumen. Pendek kata, segalanya di hujung jari sahaja.  Selain itu, tak banyak perbezaan ketara lain yang boleh di dapati pada Myvi baharu ini.  

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,kluster instrumen,meter

Paparan infotainmen Myvi kini lebih besar dengan saiz 6.9-inci berbanding 6.2-inci sebelum ini, meskipun masih tiada sambungan Apple CarPlay mahupun Android Auto. Namun rata-rata pembeli Myvi tidaklah memerlukan sangat ciri tersebut berbanding dengan ciri keselamatan baharu yang ada pada Myvi ini. Paparan TFT pada meter pula menunjukkan pelbagai info pemanduan serta membolehkan pemandu untuk mengubah suai tetapan pada kereta.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,interior

Walaupun rekaan kawalan penyaman udaranya kelihatan tidak berubah, namun Perodua kini telah meletakkan butang off pada kawalan penyaman udaranya. Selain daripada itu, Myvi ini juga kini dilengkapi dengan auto lock, cermin sisi auto fold dan lampu utama automatik. Manakala Smart Tag terbina siap, USB port dan anti-snatch hook masih lagi dikekalkan pada Myvi ini.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,interior

Tak cukup dengan itu, kerusi belakang Myvi boleh dilaraskan untuk memberi posisi duduk yang lebih selesa kepada penumpang di bahagian belakang. Ruangan but yang berukuran 277 liter pula adalah mencukupi untuk keluarga kecil. Untuk lebih ruang, tempat duduk Myvi ini juga boleh diubah mengikut beberapa mod penumpang (1-5 penumpang). Nak bawa barang-barang Ikea pun tidak menjadi masalah.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,enjin

Enjin Dan Prestasi

Walaupun menggunakan enjin yang sama seperti Myvi sebelum ini, tapi prestasi enjin Myvi ini tenyata lebih baik seakan-akan ada peningkatan pada kuasa kuda serta torknya. Dengan penggunaan D-CVT yang sama pada Ativa, pergerakan pada kelajuan rendah atau biasa terasa amat lancar dan tenang pada rpm yang rendah. Namun bila anda memecut dengan laju, Myvi ini ternyata memberikan respon yang sangat bagus walaupun anda tidak menggunakan mod Power. Menurut Perodua, penggunaan D-CVT menggantikan 4-kelajuan auto memberikan respon enjin 20% lebih pantas berbanding sebelumnya.

Butang PWR (power mode) pada stereng memudahkan pemandu untuk mengakses kuasa penuh Myvi dengan mudah, terutama apabila ingin memecut atau memotong sesuatu kereta. Selepas butang PWR ditekan, paparan TFT akan bertukar menjadi oren menandakan mod Power sedang di aktifkan dan pedal minyak akan memberi tindak balas yang lebih sensitif.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Selain itu, terdapat perubahan pada urutan gear Myvi ini yang kini memaparkan gear S dan B. Gear S bermaksud Sport yang boleh digunakan untuk mendaki bukit atau memotong. Apabila menggunakan gear S, kereta akan memberikan tindak balas yang lebih sensitif dan memberi anda lebih kuasa pada kelajuan rendah. Gear B pula membawa maksud Engine Braking yang boleh digunakan untuk memperlahankan kenderaan apabila menuruni jalan berbukit atau jalan yang curam. Penggunaan gear B ini semasa menurun bukit dapat mengurangkan risiko brek panas atau brake pad cepat haus.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Yang pastinya, Myvi ini memang lebih laju berbanding Myvi sebelumnya. Dari posisi pegun ke 100 km/j, Myvi kini hanya memerlukan 10.2 saat sahaja. Bukan setakat makin laju, malah makin jimat minyak juga! Dengan penggunaan transmisi D-CVT, Perodua mendakwa Myvi baharu ini menawarkan kecekapan bahan api yang lebih baik dengan 21.1 km/liter berbanding 20.1 km/liter sebelum ini.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Keselesaan

Meskipun prestasi enjin ini terasa seperti enjin yang berbeza, namun keselesaan pemanduan masih lagi berada di tahap biasa-biasa sahaja. Ketika memecut pada kelajuan tinggi, bunyi di dalam kabin akan menjadi bising sehingga menenggelamkan lagu di radio. Tetapi untuk pemanduan di jalan bandar, Myvi ini terasa amat effortless dan mudah menyusuri jalan bandar. Walau bagaimanapun, handling Myvi ini masih boleh diperbaiki. Kalau nak dibandingkan dengan handling Iriz, memang kalahlah Myvi ni. Tapi kalau nak banding secara keseluruhan, Myvi ini jauh lebih baik berbanding Iriz.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,PSDA

Ciri Keselamatan & Teknologi

Tarikan utama Myvi baharu ini ada pada ciri keselamatannya yang kini dilengkapi dengan Perodua Smart Drive Assist yang merangkumi:

 • Advance Safety Assist (A.S.A.) – Pre Collision Warning, Pre-Collision Braking, Pedal Misoperation Control, Front Departure Alert
 • Headlamp Assist – Auto High Beam (AHB)
 • Driving Assist: Lane Departure Warning (LDW), Lane Departure Prevention (LDP), Adaptive Cruise Control (ACC), Lane Keep Control (LKC), Blind Spot Monitor (BSM)
 • Parking Assist – Rear Cross Traffic Alert (RCTA), reverse camera, front/rear corner sensor

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Dengan ASA 3.0, Perodua Myvi 2022 kini mampu mengesan kenderaan, motosikal dan basikal pada kelajuan 4-120km/j bagi (kenderaan) manakala pejalan kaki pada kelajuan 0-60km/j. Jika Myvi 2022 ini mengesan halangan di hadapan pada kelajuan yang ditetapkan, bantuan brek akan diberikan untuk mengelak pelanggaran daripada berlaku. Ini membantu kereta untuk mengelakkan pelanggaran atau mengurangkan kerosakan sekiranya berlanggar. Selain itu, ASA pada Myvi juga berfungsi dengan baik pada waktu malam. Walau bagaimanapun, ASA ini hanya mampu digunakan untuk mengesan kereta yang menghidupkan lampu belakang sahaja.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king,adaptive cruise control

Ciri Adaptive Cruise Control pada Myvi sememangnya menjadi tarikan utama pada King ini. Dengan Lane Departure Warning, Lane Departure Prevention dan Lane Keep Control, King Myvi mampu untuk kekal didalam lorong secara sendiri dengan mengesan garisan jalan menggunakan kamera.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Sekiranya kereta anda hampir terkeluar dari lorong, stereng kereta akan membawa anda ke tengah lorong semula. Namun fungsi ini tidak dapat berfungsi apabila garisan jalan tidak jelas kelihatan. Jika anda menukar lorong tanpa memberi signal, bunyi amaran akan berbunyi dan stereng akan terasa sedikit berat kerana ia mengawal dan menghalang kereta daripada terkeluar dari lorong. Sekiranya anda memberi signal, stereng akan terasa seperti biasa dan amaran tidak akan berbunyi. Ini amat membantu dalam mengurangkan kecuaian pemandu.

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Kesimpulan

Kesimpulannya, Myvi 2022 ini bukanlah kereta yang sempurna dari segala aspek tetapi ia merupakan kereta yang paling mesra rakyat dengan penjimatan minyak, teknologi, praktikaliti serta ciri keselamatan yang terkini pada harga mampu milik. Ini adalah kereta pertama di Malaysia yang lengkap dengan teknologi autonomous level 2 yang ditawarkan di bawah RM60,000. Memandangkan Myvi sudah pun menjadi kereta tempatan paling popular dan berjaya di Malaysia, nampaknya Perodua betul-betul telah berjaya memperkenalkan standard baharu supaya Myvi kekal menjadi kereta nombor 1 rakyat Malaysia. Penambahan ciri keselamatan dan Adaptive Cruise Control pada King ini membuatkan ramai yang tertarik. Sejujurnya, saya juga tertarik!

Perodua Myvi 2022,Perodua Myvi 1.5 AV,king

Pendek kata, Myvi baharu ini mampu membawa anda dari point A ke point B dengan lebih penjimatan, lebih pantas berbanding sebelumnya dan lebih selamat dengan pelbagai bantuan keselamatan baharu.

Bagi anda, adakah Myvi 2022 ini sesuatu yang berbaloi untuk dibeli?相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序