Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

RFID Di Lebuhraya PLUS Mulai 15 Januari – Masih Boleh Guna Touch ‘n Go, SmartTAG Hingga 2023

所有资讯

RFID Di Lebuhraya PLUS Mulai 15 Januari – Masih Boleh Guna Touch ‘n Go, SmartTAG Hingga 2023

Bermula 15 Januari 2022, transaksi tol menggunakan teknologi Identifikasi Frekuensi Radio (RFID) untuk kenderaan ringan persendirian (Kelas 1) akan dilaksanakan sepenuhnya di laluan Juru, Pulau Pinang hingga ke Skudai, Johor di Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS).


Menurut Kementerian Kerja Raya (KKR), transaksi tol menggunakan RFID adalah langkah kementerian itu untuk mengurangkan kesesakan lalu lintas di plaza tol dan pelaksanaan tersebut selaras dengan Rancangan Induk Sistem Pengangkutan Pintar yang termasuk Sistem Aliran Bebas Pelbagai Lorong (MLFF).

plaza tol tanpa palang,pelbagai lorong,MLFF

Menurut Pengarah Urusan PLUS, Datuk Azman Ismail, bagi merealisasikan MLFF seperti yang dilaksanakan di negara lain, pengguna lebuh raya terlebih dulu perlu beralih kepada RFID secara berperingkat dalam satu jangka masa tertentu bagi memberi peluang mereka menyesuaikan diri dengan kaedah pembayaran tol alaf baru tersebut.

RFID

Antara kelebihan RFID ialah sistem RFID membolehkan pengguna lebuh raya untuk menikmati perjalanan lebih lancar tanpa perlu berhenti di lorong RFID dengan kelajuan 30 km/j serta membolehkan pengguna melaksanakan transaksi tol tanpa sentuh sekali gus membantu mengurangkan risiko jangkitan Covid-19.

RFID

RFID juga menawarkan sekuriti tunai digital dan tambah nilai tanpa tunai melalui penggunaan Touch 'n Go eWallet tanpa perlu lagi mengunjungi kaunter tambah nilai. KKR sehubungan itu mengajak pengguna lebuh raya untuk beralih kepada RFID dan mendapatkan tag RFID secara dalam talian menerusi aplikasi Touch 'n Go eWallet, portal Touch 'n Go, ejen pemasaran yang dilantik atau mana-mana 39 pusat pemasangan tag RFID di seluruh Semenanjung.

smartTAG

Bagi mereka yang bimbang dengan penutupan dan penghapusan lorong Touch ‘n Go dan SmartTAG ekoran pelaksanaan RFID yang meluas mulai tahun hadapan, Azman memberitahu bahawa pengguna masih boleh menggunakan kad Touch 'n Go dan SmartTAG kerana hanya satu lorong RFID disediakan di plaza-plaza tol di laluan berkenaan.

RFID,touch n go

Walaupun ia masih boleh digunakan, namun Timbalan Menteri Kerja Raya, Datuk Arthur Joseph Kurup berkata, penggunaan kad Touch 'n Go dan SmartTAG mungkin diberhentikan pada penghujung 2023. Tambahnya, pemberhentian sistem tersebut juga akan dilaksanakan secara berperingkat. Sehubungan dengan itu, KKR telah menyasarkan penggunaan RFID di Malaysia sebanyak 60% menjelang akhir 2023 nanti.

Sudahkah anda memasang pelekat RFID pada kenderaan anda? Lihat video di bawah untuk mengetahui cara-caranya.

 相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序