Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Siapa Patut Jalan Dulu - Konvoi VIP Atau Ambulans?

汽车专题

Siapa Patut Jalan Dulu - Konvoi VIP Atau Ambulans?

Ketika di jalan raya, siapa yang harus diutamakan - konvoi VIP atau ambulans?


Sebagai pengguna jalan raya, biasanya kita akan memberi laluan jika ambulans ingin lalu. Hal ini bagi memastikan setiap urusan ambulans berjalan dengan lancar lebih-lebih lagi jika mereka membawa pesakit ataupun untuk tujuan kecemasan. 

Dalam bahasa mudah, ambulans bermaksud urusan kecemasan jadi, laluan untuknya adalah keutamaan utama pengguna jalan raya.  

Berlainan pula dalam beberapa hari ini apabila tular video berkenaan konvoi yang menyebabkan ambulans pun terpaksa berhenti untuk memberi laluan kepada konvoi tersebut.  

Dah macam pening ni. Apa kata kita rujuk Kaedah 9, Akta Pengangkutan Jalan 1959 berkenaan Keutamaan Mengatasi Lalu Lintas Lain yang jelas mengatakan pengguna jalan raya perlu berhenti dan memberi laluan kepada:  

  • Ambulans  
  • Kereta bomba 
  • Kenderaan kastam 
  • Kenderaan polis  
  • Kenderaan penjara  
  • Kenderaan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)  

Dengan syarat, kenderaan di atas memberi isyarat kepada pengguna jalan raya dengan membunyikan siren, loceng atau hon dua nada.  

Merujuk kepada video yang tular tersebut, kereta polis yang mengiringi konvoi ada membunyikan siren dan tergolong dalam kenderaan yang berhak diberi laluan utama di jalan raya.  

Namun, adakah konvoi itu dalam urusan kecemasan? Itu penulis no comment

Tapi komen daripada Polis Diraja Malaysia (PDRM) ini anda nilaikan sendiri yer.  

Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Selangor, Supt. Azman Shari'at, berkata anggota polis yang bertugas mengarahkan ambulans KKM terbabit serta sebuah kenderaan 4x4 itu berhenti. 

Berdasarkan penilaian, kata Azman, jika kenderaan terbabit tidak diarah berhenti dan diberi keutamaan, ia akan mewujudkan risiko kemalangan dan membahayakan pengguna lain di jalan raya berkenaan. 

"Ini memandangkan jarak pendahulu konvoi (lead vehicle) yang telah tiba hampir ke persimpangan berkenaan”.  

"Tindakan mengatasi trafik tersebut telah diambil oleh anggota trafik berkenaan selaras dengan peruntukan mengikut Kaedah Lalu Lintas No 9 LN 166/1959 dalam Akta Pengangkutan Jalan 1987," katanya dalam satu kenyataan.  

Memandangkan ada beratus seksyen dan pelbagai akta yang melibatkan jalan raya, jadi penulis kurang pasti bagaimana sesuatu keputusan dicapai oleh pihak berkuasa (kadang-kadang memang wajar dipersoalkan).  

Namun yang pasti, kenderaan VIP tidak termasuk dalam golongan kenderaan yang berhak diberi laluan utama di jalan raya mengikut Kaedah 9, Akta Pengangkutan Jalan 1959.

*Kredit semua foto: Facebook 



相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序