Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Tambah Baik Sistem Ramalan Cuaca Supaya Terowong SMART Lebih Efektif – Pakar

所有资讯

Tambah Baik Sistem Ramalan Cuaca Supaya Terowong SMART Lebih Efektif – Pakar

Untuk mengatasi masalah banjir yang semakin kerap berlaku di Kuala Lumpur, kerajaan digesa segera melaksanakan penambahbaikan sistem saliran secara besar besaran di ibu negara dan kawasan sekitarnya.


Ketika ini, kapasiti sistem saliran yang sedia ada tidak lagi dapat menampung jumlah taburan hujan yang sedang melanda negara. Ini dilihat sebagai antara punca utama insiden banjir kilat di Kuala Lumpur minggu lalu yang menenggelamkan ribuan kenderaan.

banjir,kereta,kuala lumpur

Hal banjir yang kerap berlaku di KL membuatkan sesetengah pihak mempersoalkan kredibiliti Terowong SMART dalam mengendalikan banjir di ibu kota. Walau bagaimanapun, pakar kejuruteraan sumber air di University of Stuttgart, Prof Emeritus Tan Sri Dr Sahol Hamid Abu Bakar berkata kapasiti sedia ada di Terowong SMART mampu untuk mengatasi isu banjir di ibu negara.

terowong smart,banjir,kuala lumpur

Walau bagaimanapun, beliau menggesa kerajaan menambah baik sistem ramalan hujan dan banjir bagi membolehkan Terowong SMART bertindak lebih pantas. Menurutnya, sistem ramalan cuaca dan banjir yang kurang tepat menyebabkan air sungai tidak dialirkan lebih pantas ke dalam terowong itu.

banjir,kuala lumpur,ramalan cuaca

"Kita perlu perbaiki sistem ramalan hujan dan banjir, serta menambah baik indikator untuk membolehkan Terowong SMART diaktif lebih awal. Pada saya, operasi terowong ini masih dikira lewat ketika banjir minggu lalu,” tambahnya.

Terowong SMART,banjir

Baginya, Terowong SMART sedia ada masih lagi terbaik untuk digunakan bagi mengatasi banjir. Seperti di Jepun, mereka juga ada terowong banjir bawah tanah yang besar namun banjir masih boleh berlaku kerana ramalan hujan dan banjir yang tidak tepat.

Selain itu, beliau berkata ramalan cuaca tidak boleh bergantung sepenuhnya pada bacaan komputer sahaja. Apabila ramalan cuaca mendapati hujan lebat bakal berlaku, bacaan aras air perlu juga dibuat secara fizikal kerana sistem sedia ada masih belum cukup baik.

"Bacaan ini perlu dibuat oleh mereka yang pakar, sekali gus boleh memberi amaran lebih pantas berbanding sistem komputer untuk mengaktifkan Terowong SMART secara lebih awal," jelasnya.  

kuala lumpur,banjir,terowong smart

Terdahulu, Felo Kanan Pusat Kelestarian Alam Sekitar dan Sekuriti Air Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Prof Dr Zulkifli Yusop berkata sebahagian Kuala Lumpur berisiko tenggelam jika menerima taburan hujan lebih 155 milimeter (mm) dalam tempoh tiga jam.

Oleh itu, Pengerusi Jawatankuasa Perumahan dan Kesejahteraan Bandar Pertubuhan Arkitek Malaysia (PAM), Datuk Zulkhairi Md Zain telah menyarankan DBKL menggunakan tasik rekreasi di sekitar ibu negara untuk menampung lebihan air sungai ketika hujan lebat, sekali gus mengurangkan risiko banjir di Kuala Lumpur.

Tasik-tasik di bawah jagaan DBKL merangkumi Tasik Titiwangsa, Tasik Permaisuri dan Tasik Perdana yang ketika ini berfungsi sebagai kawasan rekreasi. Namun Zulkhairi berkata kerajaan perlu fikirkan kaedah untuk menambah fungsi tasik tersebut untuk menampung lebih air dari sungai di KL ketika hujan.

taman tasik titiwangsa

Tambahnya, kerajaan boleh wujudkan kawasan dry lake atau tasik kering seperti kawasan padang rumput yang luas dan boleh digunakan untuk rekreasi, tetapi apabila hujan, air boleh berkumpul memenuhi kawasan tersebut sebelum masuk ke longkang dan sungai.

Sementara itu, pakar perancangan bandar Universiti Teknologi MARA (UiTM), Prof Datuk Dr Mizan Hitam, pula berpendapat selain memperluaskan kolam takungan dan sistem saliran sedia ada, Kuala Lumpur memerlukan lebih banyak kolam takungan di dalam bandar.

kolam takungan air,kuala lumpur*Kredit foto: Berita Harian

Menurutnya, perancangan pembangunan di ibu negara perlu dikawal dengan lebih ketat bagi mengelakkan pembangunan di lokasi yang tepu bina dan kawasan tadahan air. Tambahnya, DBKL perlu mengkaji semula saiz saliran dan kolam takungan supaya ia mampu menampung taburan hujan ketika ini selain mengharamkan pembangunan di kawasan tadahan air.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序