Turunkan Harga Tiket Penerbangan Domestik Atau Berdepan Tindakan – PM

所有资讯

Turunkan Harga Tiket Penerbangan Domestik Atau Berdepan Tindakan – PM

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyelar pengendali syarikat penerbangan domestik yang mengambil kesempatan menaikkan tambang penerbangan antara Semenanjung Malaysia ke Sabah dan Sarawak pada musim perayaan Hari Raya Aidilfitri.


Menurut Perdana Menteri, tindakan syarikat penerbangan menaikkan harga tiket penerbangan domestik boleh dikenakan tindakan.

kapal terbang,airasia,tiket penarbangan naik mendadak

Pantau Harga Tiket Kapal Terbang

Menurut Ismail Sabri, jika terdapat kenaikan harga tiket penerbangan, tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011 boleh dikenakan.

Tambahnya, mana-mana syarikat yang mengambil keuntungan berlebihan adalah salah di bawah Akta Anti Pencatutan perlu diambil tindakan segera bagi menjaga kepentingan rakyat

Sehubungan itu, beliau mahu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) bertegas dengan mengambil tindakan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan (AKHAP) 2011.

Perdana Menteri telah meminta Kementerian Pengangkutan memanggil syarikat-syarikat penerbangan untuk meminta mereka menurunkan harga dan KPDNHEP perlu lebih tegas terhadap syarikat penerbangan tidak kira syarikat besar atau kecil.

harga tiket kapal terbang naik,sabah,sarawak,malaysia airlines

Terdahulu, laporan media menyebut pemantauan terhadap laman web syarikat penerbangan komersial baru-baru ini menyaksikan tambang penerbangan melonjak sehingga RM2,000 bagi penerbangan pergi dan balik.

Ia meningkat sekitar 566% menjelang tempoh perayaan Hari Raya Aidilfitri iaitu pada 29 April hingga 8 Mei.

tiket kapal terbang naik,wee ka siong,menteri pengangkutan,klia,mas,airasia

Rundingan Sedang Dilakukan

Walaupun alasan kenaikan harga tiket berdasarkan perspektif syarikat penerbangan ekoran perang antara Rusia dan Ukraine sehingga memberi kesan kenaikan harga minyak, namun kerajaan juga perlu mengambil kira kepentingan rakyat.

Sebelum ini, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong telah berjumpa syarikat penerbangan dan meminta mereka mencari kaedah terbaik untuk memastikan harga tiket kapal terbang bagi laluan berkenaan diturunkan.

Menurut beliau, perbincangan yang melibatkan tiga syarikat penerbangan iaitu Malaysia Airlines, AirAsia dan Malindo, Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM) dan Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM), telahpun bermula Khamis lepas, dan dijangka dimuktamadkan pada bila-bila masa.

 Muhammad Sharil Tarmize

Muhammad Sharil Tarmize

Content Producer

Bukan berjiwa kelajuan, tapi hanya sekadar minat yang mendalam pada bidang penulisan. Namun setelah menceburi industri automotif sejak awal tahun 2021, minatnya terhadap industri permotoran semakin mebuak-buak.


相关文章


留言