Moratorium Pinjaman Sehingga 6 Bulan Ditawarkan Kepada Mangsa Banjir

Auto News

Beberapa agensi kerajaan dan sektor perbankan telah melaksanakan pelbagai inisiatif bagi meringankan beban rakyat dan perniagaan terutama bagi perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) yang terkesan akibat bencana banjir.


Susulan itu, Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan bahawa mangsa banjir di seluruh negara akan menerima kemudahan penangguhan atau pengurangan bayaran balik ansuran pinjaman perumahan dan hartanah, kenderaan, kad kredit serta pinjaman peribadi sehingga 6 bulan.

*Kredit foto: Harian Metro

"Moratorium (rehat bayaran) selama 6 bulan pertama diberikan ke atas pembayaran ansuran bulanan dan ia terbuka kepada mangsa-mangsa banjir di seluruh negara," jelas Ismail.

Bantuan tersebut merupakan lanjutan daripada bantuan kerajaan yang sudah diumumkan sebelum ini termasuk Bantuan Wang Ihsan (BWI) berjumlah RM1,000 bagi setiap ketua isi rumah.

Mangsa banjir juga juga layak memohon pembiayaan Kewangan Peribadi tanpa faedah sehingga RM5,000 oleh Bank Simpanan Nasional (BSN). Sebanyak RM100 Juta telah diperuntukkan bagi tujuan ini untuk meringankan beban mangsa-mangsa banjir untuk membeli peralatan dan kelengkapan rumah yang musnah akibat banjir.

Mengulas lanjut, Perdana Menteri, berkata TEKUN Nasional pula telah menyediakan dana berjumlah RM30 juta untuk Pinjaman Pemulihan Banjir bagi PMKS yang terkesan. Untuk pinjaman sehingga RM10,000, tiada kadar faedah dikenakan dan moratorium bayaran balik diberikan untuk 12 bulan.

Bank Negara Malaysia (BNM) juga telah mengumumkan kemudahan pembiayaan sebanyak RM200 juta yang disediakan untuk PMKS terjejas melalui Kemudahan Bantuan Bencana 2022 (DRF 2022). Menurut PM, BNM juga sedang berusaha untuk menambah peruntukan DRF 2022 yang diumumkan baru-baru ini, daripada RM200 juta kepada RM500 juta berdasarkan keperluan semasa.

*Kredit foto: Malaysia Now

“Mangsa-mangsa banjir di Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Negeri Sembilan, Melaka, Kuala Lumpur dan Selangor terpaksa menanggung kerugian akibat kemusnahan harta benda. Saya amat bersimpati dengan kesengsaraan dan kepayahan yang terpaksa ditanggung Keluarga Malaysia akibat terkesan dengan bencana banjir,” ucap beliau.

Related Tags

Moratorium pinjaman perumahan kenderaan kad kredit peribadi 6 bulan

Author

Featured

Popular News

View All »