Persediaan Menyambut Hari Raya 2024 : Jangan Balik Kampung Selagi belum cek 5 Bahagian Kereta ini

Insights

Ketibaan Hari Raya 2024 adalah hari yang ditunggu-tunggu oleh semua umat Islam. Dapatkan tarikh bagi Hari Raya 2024 dan persediaan kereta sebelum pulang ke kampung halaman.


 

Berikut adalah Tarikh Hari Raya Haji 2024 dan Hari Raya Aidilfitri 2024

Mengikut kalendar 2024, umat Islam Malaysia bakal menyambut Hari Raya Aidilfitri 2024 pada 10 April  manakala bagi Hari Raya Haji 2024 ia jatuh pada 17 Jun. Kedua-dua Hari Raya ini merupakan perayaan terbesar yang dirayakan oleh umat Islam.

Cuti Hari Raya Haji bagi Setiap Negeri

Hari pertama bagi Hari Raya Haji adalah cuti umum yang diberi kepada semua negeri di Malaysia. Manakalah bagi Kelantan dan Terengganu pula, mereka masing-masing diberi tambah sehari cuti menjadikannya 2 hari cuti bagi sambutan Hari Raya Haji.

 

 5 bahagian penting pada kereta anda yang wajib diperiksa.

 1. Bagaimana cara cek tayar kereta anda?
 2. Bagaimana dengan Minyak Enjin, Gear, Brek dan “Coolant?
 3. Perlu ke cek lampu kereta?
 4. Brek kereta berbunyi! Perlu tukar ke?
 5. Jangan dilupa, “Wiper” kereta.

 

Setiap kali cuti Hari Raya, kita sentiasa lihat di kaca TV berita yang menyayat hati tentang kehilangan ahli keluarga disebabkan kemalangan jalan raya. Salah satunya adalah kemalangan ketika menukar tayar kereta. Pasti anda akan rasa terkilan, apabila perkara-perkara sebegini berlaku pada keluarga anda sendiri. Jadi, bagi memastikan kita semua dapat menyambut Hari Raya bersama keluarga tercinta dengan selamat di kampung halaman, anda dinasihatkan cek kereta sebelum perjalanan jauh. Pastikan kenderaan kita berada dalam keadaan yang selamat untuk dipandu tidak kira jarak dekat atau jauh.

Di dalam artikel ini, kami akan kongsikan cara cek kereta sebelum jalan jauh. Berikut adalah 5 bahagian penting pada kereta anda yang wajib diperiksa.

 

 1. Bagaimana cara cek tayar kereta anda?

  ​​​​​Tayar adalah perkara asas yang perlu diperiksa pada kenderaan anda. Perkara pertama yang perlu diperiksa pada tayar anda sudah tentu – angin. Pastikan tayar anda telah dipam dengan tekanan angin yang betul. Pastikan ia mengikut spesifikasi yang boleh dilihat pada rangka pintu kenderaan anda. Selain itu, periksa bunga tayar dan pastikan ianya tidak haus. Awas! Tayar haus boleh mengakibatkan kemalangan lebih lagi ketika hujan. Segera tukar tayar kenderaan anda !
 2. Bagaimana dengan Minyak Enjin, Gear, Brek dan “Coolant” ?

  Anggaplah enjin kereta ini seperti jantung anda. Jadi ianya sangat penting dan perlu diberi perhatian yang tinggi. Pastikan anda memeriksa minyak enjin/minyak hitam, minyak gear, minyak brek dan juga “coolant di bahagian hadapan kereta anda. Jikalau perlu ditukar, jangan berlengah dan segera ke pusat servis kereta terdekat dengan rumah anda. 

  Jadi bagaimana cara cek minyak hitam kereta sama ada ia perlu ditukar atau tidak? Pertama sekali, cabut dipstick yang terdapat di tangki minyak hitam dan bersihkan menggunakan tuala. Kemudian masukkan kembali dipstick tersebut kedalam dan keluarkan semula. Sekarang, anda sudah boleh memeriksa paras minyak hitam kereta anda di paras minimum atau maksimum seperti gambar di bawah. 

  Jikalau minyak tersebut tidak berwarna coklat gelap/hitam dan berapa di paras minimum, anda boleh menambah minyak hitam. Akan tetapi, jikalau minyak hitam tersebut berwarna hitam, anda dinasihatkan tukar minyak tersebut. 

  Bagi minyak gear, ianya agak leceh kerana ia memerlukan anda untuk menghidupkan kereta terlebih dahulu supaya enjin panas. Anda juga dinasihatkan untuk memandu kereta tersebut sekurang-kurangnya 15 minit. Setelah panas, tukar ke gear “P” dan kemudian ke gear “2” dan kembali ke gear “P”. Selepas itu, anda boleh cek minyak gear menggunakan cara yang sama seperti minyak hitam. Akan tetapi, ada sedikit kelainan pada dipstick minyak gear. Dimana ia ditanda dengan H dan C. Jikalau minyak berada diatas H, minyak gear anda berlebihan manakala jikalau berada di C ianya kurang.

  Bagaimana pula cara check minyak brek? Cara check minyak brek adalah lebih kurang dengan minyak hitam tetapi tanpa dipstick. Anda boleh melihatkan secara terang di botol minyak brek tersebut. Minyak brek digalakkan ditukar setiap 2 tahun. 

 3. Perlu ke cek lampu kereta?

  Anda ada kuasa “supernatural” boleh lihat dalam gelap? Kalau tiada, berhenti berangan. Pemeriksaan lampu kereta sangat penting lagi-lagi bagi perjalanan jauh. Bayangkan lampu kereta berkelip-kelip semasa anda memandu didalam gelap atau waktu malam. Adakah ini perjalanan Hari Raya yang anda inginkan? Periksa semua lampu kereta anda seperti lampu depan, belakang, brek dan lampu isyarat. Jika ada yang memberi petanda bakal rosak, ganti saja yang baru. Tak perlu berjimat, nyawa anda lebih berharga.

 4. Brek kereta berbunyi! Perlu tukar ke?

  Brek adalah salah satu komponen penting dalam kereta anda. Pastikan brek anda boleh digunakan dengan sempurna. Jadi bagaimana cara cek brek kereta anda? Caranya adalah dengan memeriksa “brake disk” dan brek pad sama ada ianya menipis dan perlu ditukar. Jikalau brek kereta anda mula berbunyi, ia juga menandakan anda perlu tukar brek pad atau “brake disk” kereta anda.

 5. Jangan dilupa, “Wiper” kereta.

  Malaysia terkenal dengan cuaca yang tidak menentu. Bayangkan tengah hujan lebat, nak buka wiper, wiper kereta rosak pula. Mula lah anda gelabah bila penglihatan anda terjejas. Jadi, pastikan wiper anda tidak mengeluarkan apa-apa bunyi geseran. Selain itu, pastikan wiper anda tidak meninggalkan garis di cermin kereta. Jikalau salah satu terjadi, segera ganti wiper tersebut.

   

Jadi, itulah kesemua tips penting sebelum anda pulang ke kampung halaman untuk menyambut cuti Hari Raya bersama keluarga tersayang. Pastikan tahun 2024, Hari Raya anda dapat disambut dengan gembira. Ingat! Kereta juga perlu perhatian sama seperti keluarga anda. Sayangi keluarga, sayangi kereta. Selamat Hari Raya!  

Author

Featured

Popular News

View All »