Harga Minyak Petrol Terkini Minggu Ini di Malaysia: 11 Julai hingga 17 Julai 2024 Bagi RON95, RON97 & Diesel

Auto News

Pening dengan kenaikan harga minyak petrol mingguan RON95, RON97 & Diesel? Jadi yang terawal mendapatkan info terkini tentang harga petrol semasa di sini.


Harga Minyak Terkini bagi RON95, RON97 & Diesel di Malaysia

Berikut merupakan harga petrol semasa bagi 11 Julai – 17 Julai 2024:

Semenanjung Malaysia:

Jenis Minyak Harga/L Perbezaan berbanding minggu lepas
RON 97 RM 3.47 Tiada
RON 95 RM 2.05 Tiada
Diesel RM 3.35 Tiada

Sabah, Sarawak, dan Labuan:

Jenis Minyak Harga/L Perbezaan berbanding minggu lepas
RON 97 RM 3.47 Tiada
RON 95 RM 2.05 Tiada
Diesel RM 2.15 Tiada

Setiap Rabu pada jam 5 petang, kami menyediakan laporan harga minyak petrol terkini di Malaysia bagi RON95, RON97 dan Diesel. Anda boleh menyemak laman web kami untuk harga minyak mingguan.


Beli kereta terpakai yang berkualiti dengan harga yang berpatutan di laman web kereta nombor 1 di Malaysia, Carlist.my!
 

Harga Minyak Minggu Ini : 11 Julai – 17 Julai 2024

Hari ini, bermula dari 11 Julai – 17 Julai 2024, pihak Kementerian Kewangan Malaysia telah mengumumkan harga minyak terkini bagi petrol dan diesel. Pada minggu ini di Semenanjung Malaysia, harga minyak RON 95 adalah RM2.05/liter, dan harga minyak RON 97 adalah RM3.47/liter. Manakala, harga minyak diesel adalah RM3.35/liter. Harga petrol semasa juga boleh dilihat pada jadual di bawah.

Di Sabah, Sarawak, dan Labuan, harga minyak RON95 adalah RM2.05/liter, RON97 adalah RM3.47/liter, dan diesel adalah RM2.15/liter. 
 

Perkara yang Anda Perlu Tahu Tentang Minyak Kereta di Malaysia

Disini, kami lampirkan beberapa persoalan serta perkara penting yang mungkin bermain di fikiran anda tentang minyak petrol dan minyak diesel di Malaysia.

 
Mengapa harga minyak kereta di Malaysia murah?

Tahukah anda, Malaysia merupakan salah satu dari 10 negara yang menjual minyak dengan harga minyak petrol terendah di dunia! Sehingga sekarang, harga minyak RON 95 masih diparas rendah berbanding harga minyak RON 97 disebabkan oleh bantuan subsidi kerajaan. Bantuan ini dilaksanakan bagi menjamin rakyat di Malaysia mendapatkan sumber tenaga dengan harga berpatutan.

Selain itu, ia juga disebabkan oleh negara Malaysia merupakan negara pengeluar minyak dan gas utama yang mempunyai rizab minyak yang besar. Tambahan lagi, Malaysia juga merupakan negara maju dan berkembang menjadikan ia negara yang mempunyai kos pengeluaran dan pengedaran yang rendah.

 

Harga minyak turun minggu depan, perlu ke saya tunggu harga turun dulu sebelum isi minyak?

Jikalau anda mampu menunggu, ia mungkin merupakan keputusan yang bijak untuk menangguhkan dari mengisi minyak kereta anda. Sekurang-kurangnya anda boleh berjimat walaupun sedikit.

 

Bila waktu sesuai untuk mengisi minyak kereta?

Pernahkah anda terdengar khabar angin mengatakan kalau anda isi minyak pagi atau malam, anda boleh dapat lebih banyak minyak dari biasa? Malangnya, ia tidak benar. Dari segi teori, memang betul minyak mengembang bila suhu tinggi. Tetapi sekarang, semua stesyen minyak simpan minyak di bawah tanah dan ianya diinsulasi. Ini bermakna, tidak akan ada perbezaan, walaupun ada tetap tidak ketara.

 

Dengan adanya kereta elektrik, adakah harga minyak turun selepas ini?

Dengan peningkatan penggunaan kereta elektrik, berkemungkinan permintaan bahan api petrol akan berkurang pada masa akan datang. Jikalau ini berlaku, harga minyak dijangka bakal turun.

 

Adakah gaya pemanduan yang buruk punca minyak kereta cepat habis?

Kajian yang dibuat oleh Irene Michelle Berry dari Massachusetts Institute of Technology mendapati kalau anda tidak memecut dan kekal dengan kelajuan sederhana, anda dapat menjimatkan minyak kereta anda. Satu lagi kajian dari Jeremy Clarkson yang merupakan kakitangan Top Gear juga mendapati bahawa punca minyak kereta cepat habis ialah bila pemandu terlalu agresif dalam menekan gas.

 

Memandu dengan tayar pancit punca minyak cepat habis?

YA! Tolong isi angin tayar anda. Jangan biarkan duit anda lebur hanya disebabkan angin tayar anda tidak mencukupi. Bila tayar pancit, lebih banyak tenaga diperlukan untuk menggerakkan tayar kereta dan menyebabkan penggunaan minyak yang tinggi.

 

Mengapa penggunaan kereta Petrol lebih popular di Malaysia berbanding kereta Diesel?

Terdapat beberapa sebab kenapa kereta petrol lebih popular berbanding kereta diesel. Salah satunya adalah, kereta petrol dijual dengan lebih murah berbanding kereta diesel. Bagaimana perkara ini boleh berlaku? Ia disebabkan oleh pihak kerajaan mengenakan cukai yang tinggi terhadap kereta diesel. Perkara ini telah menggalakkan lagi pengunaan kereta petrol oleh kerana harganya yang lebih rendah dan berpatutan.

Selain itu, ramai pengguna kereta di Malaysia beranggapan bahawa kereta petrol adalah lebih tahan lasak dan senang untuk dijaga berbanding kereta diesel. Persepsi ini mungkin terjadi disebabkan oleh kebanyakkan kereta yang dikeluarkan di Malaysia sehingga hari ini merupakan kereta petrol. Kesannya, kebanyakkan perkhidmatan membaik pulih dan penyelenggaran adalah untuk kereta yang menggunakan enjin petrol. Tambahan lagi, di kawasan bandar dengan jalan raya yang sibuk, penggunaan kereta menggunakan enjin petrol adalah lebih sesuai umumnya di Malaysia.


Apa beza minyak diesel dan petrol ?

Adakah anda sering tertanya-tanya mengapa minyak diesel dan minyak petrol berlainan harga? Ini adalah kerana proses petrol dan diesel sedikit berbeza. Tahukah anda, komposisi minyak petrol lebih halus berbanding minyak diesel.

 

Kereta Petrol vs Diesel, mana yang lebih bagus?

Tidak salah untuk mengatakan kereta menggunakan Diesel lebih bagus kerana Diesel menghasilkan lebih banyak tenaga dari petrol. Bila lebih banyak tenaga dihasilkan, ia menghasilkan lebih banyak tork bermakna kereta boleh berjalan lebih jauh. Selain itu, minyak Diesel juga murah berbanding minyak petrol RON95. Bagaimanapun, semuanya tetap bergantung pada jenis kereta anda.


Adakah Petrol lebih bersih dari Diesel?

Tahukah anda enjin diesel lebih cekap berbanding enjin petrol. Ini adakah kerana enjin diesel mengeluarkan gas karbon dioksida yang kurang berbanding petrol dengan jarak kilometer yang sama. Hal ini disebabkan oleh enjin diesel yang mempunyai nisbah pemampatan yang lebih tinggi menjadikan ia lebih cekap dari enjin petrol.

Walaubagaimanapun, disebabkan komposisi minyak petrol adalah lebih halus berbanding minyak diesel, enjin petrol lebih banyak mengeluarkan gas berbahaya ke udara dan mencemarkan alam sekitar. Akan tetapi, dengan teknologi yang telah berkembang, kedua-dua minyak diesel dan petrol juga telah ditambah baik bagi mengelakkan pencemaran yang berlebihan ke alam sekitar.
 

Bagaimana Minyak Petrol dan Minyak Diesel dihasilkan?

Minyak petrol dan minyak diesel kedua-duanya dihasilkan daripada minyak mentah yang digali dari tanah atau dasar laut. Pada mulanya, minyak mentah yang digali akan dipindahkan ke kilang penapis minyak untuk menjalani proses penyulingan.

Terdapat beberapa peringkat bagi proses penyulingan tersebut. Bagi penyulingan peringkat pertama, ia merupakan minyak berkualiti terendah dan termurah. Bagi peringkat ini, minyak tersebut akan digunakan sebagai asfalt. Asfalt inilah yang digunakan untuk membina jalan raya yang anda lalu setiap hari.

Di peringkat pertengahan pula, merupakan minyak diesel. Kemudiannya pula adalah minyak petrol. Minyak petrol adalah salah satu minyak yang mempunyai komposisi yang halus didalam proses penyulingan ini.
 

Apa beza minyak RON 95 dan 97?

RON dalam Bahasa Inggeris merupakan singkatan bagi “Research Octane Number”. Beza minyak RON 95 dan 97 adalah pada kadar oktana. Dimana, RON95 mempunyai kadar oktana berjumlah 95 manakala RON97 pula berjumlah 97.

Semakin tinggi kadar oktana tersebut, semakin tinggi ketahanan minyak terhadap ketukan. Apa maksudnya? Ia merujuk kepada ketahanan petrol terhadap peningkatan tekanan dan suhu ketika dimampatkan.

Bilakah ketukan enjin ini berlaku? Isu ini boleh terjadi apabila bahan api menyala lebih awal di dalam enjin. Jadi, dengan kadar oktana yang tinggi, ia membolehkan enjin kenderaan tersebut beroperasi pada nisbah mampatan yang tinggi secara langsung meningkatkan prestasi dan kecekapan minyak.
Walaubagaimanapun, bukan semua enjin kenderaan memerlukan minyak RON97. Enjin yang mempunyai nisbah mampatan rendah boleh menggunakan RON95 tanpa sebarang masalah. Namun, enjin berkuasa tinggi memerlukan minyak dengan kadar oktana yang tinggi seperti RON97 bagi mengelakkan ketukan dan kegagalan enjin.

Secara ringkas, RON97 menawarkan prestasi dan kecekapan minyak yang lebih baik berbanding RON95 dengan harga yang lebih tinggi. Jangan keliru untuk memilih antara kedua ini. Tanya diri anda apakah keperluan enjin bagi kenderaan yang anda bawa serta keutamaan yang ingin dipilih. Anda ingin kereta yang cekap atau ingin berjimat?

Nasihat saya bagi sesiapa yang menggunakan kenderaan bagi tujuan ulang-alik kerja, anda tidak akan dapat melihat perbezaan yang ketara antara kedua minyak ini. Jadi marilah kita menikmati penjimatan dengan subsidi kerajaan yang diberikan dengan menggunakan RON95.


Minyak 97 atau 95?

Berdasarkan satu kajian dari Paul Tan menggunakan sebuah kereta model Volkswagen, tiada perbezaan ketara antara kedua-dua jenis minyak ini dari segi kecekapan bahan api dan jarak perjalanan.

 
Cara untuk semak sama ada kereta saya perlu RON95 atay RON97?

Ada dua cara yang boleh digunakan:-
1.     Semak label pada pintu kecil minyak anda
2.     Semak manual kereta anda

 

Boleh ke saya isi minyak RON95 pada kereta RON97 saya? Bagaimana pula sebaliknya?

Boleh, kalau anda nak merosakkan kereta anda. Penggunaan minyak beroktan rendah pada kereta yang memerlukan minyak RON97 bakal merosakkan enjin kerana akan berlakunya fenomena ketukan enjin. Jadi, dari nak selamatkan duit yang seberapa tu, anda bakal merugikan diri sendiri kerana bakal menjadi pelanggan tetap ke bengkel kereta. Bagaimana pula mengisi minyak RON97 pada kereta yang memerlukan minyak RON95 sahaja? Bagi kes ini, tiada masalah pada enjin kereta anda. Masalahnya cuma pada poket anda kerana harga yang sedikit mahal. Jadi, semuanya bergantung kepada jenis kereta apa yang anda gunakan.

 

Apa maksud “RON”?

RON adalah ringkasan bagi “Research Octane Number”. Ia adalah nombor rujukan kebolehbakaran enjin pada kelajuan dan suhu yang rendah. Bahan api dengan taraf oktan tinggi akan terbakar pada suhu lebih tinggi dan sesuai untuk enjin berkuasa tinggi. Dengan enjin yang berkuasa tinggi, jika bahan api dipakai terbakar terlalu cepat, ia meningkatkan risiko ketukan pada enjin dan merosakkan enjin. Oleh itu, dengan menggunakan bahan api beroktan tinggi, enjin dapat menghasilkan lebih banyak kuasa serta minjimatkan minyak.

 

3 Tips cara jimat minyak kereta

  • Gaya pemanduan - cara pemanduan jimat minyak adalah dengan tidak terburu-buru menekan pedal gas dan tidak memecut terlampau laju serta mengekalkan kelajuan sederhana.

  • Angin tayar - pastikan angin tayar seperti yang tertera di tepi pintu kereta

  • Tutup tingkap kereta - bila tingkap kereta dibuka, terdapat rintangan angin yang menyebabkan enjin kereta bekerja lebih keras untuk bergerak. 

 

Senarai Harga Minyak Mingguan Malaysia dari Januari 2021 sehingga Kini

Tempoh 

Harga RON95/liter

Harga RON97/liter

Harga Diesel/liter

11 Julai - 17 Julai 2024

RM2.05 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.05 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.47 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM3.47 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.35 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.15 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan.

4 Julai - 10 Julai 2024

RM2.05 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.05 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.47 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM3.47 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.35 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.15 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan.

27 Jun - 3 Julai 2024

RM2.05 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.05 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.47 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM3.47 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.35 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.15 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan.

20 Jun - 26 Jun 2024

RM2.05 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.05 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.47 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM3.47 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.35 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.15 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan.

13 Jun - 19 Jun 2024

RM2.05 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.05 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.47 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM3.47 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.35 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.15 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan.

10 Jun - 12 Jun 2024

RM2.05 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM2.05 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.47 (RM0.00) - Semenanjung Malaysia

RM3.47 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan

RM3.35 (+RM1.20) - Semenanjung Malaysia

RM2.15 (RM0.00) - Sabah, Sarawak, & Labuan.

6 Jun - 9 Jun 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
30 May - 5 Jun 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
23 May - 29 May 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
16 May - 22 May 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
9 May - 15 May 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
2 May - 8 May 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
25 April - 1 May 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
18 April  - 24 April 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
11 April - 17 April 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
4 April - 10 April 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
28 Mac - 3 April 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
21 Mac - 27 Mac 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
14 Mac - 20 Mac 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
7 Mac - 13 Mac 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
29 Februari - 6 Mac 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
22 Februari - 28 Februari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
15 Februari - 21 Februari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
8 Februari - 14 Februari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
1 Februari - 7 Februari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
25 Januari - 31 Januari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
18 Januari - 24 Januari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
11 Januari - 17 Januari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
4 Januari - 10 Januari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
28 Disember 2023 - 3 Januari 2024 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
21 Disember - 27 Disember 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
14 Disember - 20 Disember 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
7 Disember - 13 Disember 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
30 November - 6 Disember 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
23 November - 29 November 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
16 November - 22 November 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
9 November - 15 November 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
2 November - 8 November 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
26 Oktober - 1 November 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
19 - 25 Oktober 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)
12 - 18 Oktober 2023 RM2.05 (RM0.00) RM3.47 (RM0.00) RM2.15 (RM0.00)

5- 11 Oktober 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.47 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

28 September - 4 Oktober 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.47 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

21 - 27 September 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.47 (+RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

14 - 20 September 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

7 - 13 September 2023 

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

31 Ogos - 6 September 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

24 - 30 Ogos 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

17 - 23 Ogos 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

10 - 16 Ogos 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

3 - 9 Ogos 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

27 Julai - 2 Ogos 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

20 - 26 Julai 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

6 - 12 Julai 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

29 Jun - 5 Julai 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

22 - 28 Jun 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

15 - 21 Jun 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

8 - 14 Jun 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

1 - 7 Jun 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.37 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

25 - 31 Mei 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

18 - 24 Mei 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

11 - 17 Mei 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

4 - 10 Mei 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

27 April - 3 Mei 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

20 - 26 April 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

13 - 19 April 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

6 - 12 April 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

30 Mac - 5 April 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

23 Mac - 29 Mac 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

16 - 22 Mac 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

9 - 15 Mac 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

2 - 8 Mac 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

23 Februari - 1 Mac 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

16 - 22 Februari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

9 - 15 Februari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

2 - 8 Februari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

26 Januari - 1 Februari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

19 - 25 Januari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

12 - 18 Januari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

5 - 11 Januari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

29 Disember 2022 - 4 Januari 2023

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

22 - 28 Disember 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.35 (-RM0.20)

RM2.15 (RM0.00)

15 - 21 Disember 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.55 (-RM0.20)

RM2.15 (RM0.00)

8 - 14 Disember 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.75 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

1 - 7 Disember 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.85 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

24 - 30 November 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (RM0.00)

RM2.14 (RM0.00)

17 - 23 November 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

10 - 16 November 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

3 - 9 November 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

27 Oktober - 2 November 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

20 - 26 Oktober 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

13 - 19 Oktober 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

6 - 12 Oktober 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.95 (-RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

29 September - 5 Oktober 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.00 (-RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

22 - 28 September 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.05 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

15 - 21 September 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.15 (-RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

8 - 14 September 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.20 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

1 - 7 September 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.30 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

25 - 31 Ogos 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.30 (-RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

18 - 24 Ogos 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.35 (-RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

11 - 17 Ogos 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.40 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

4 - 10 Ogos 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.50 (-RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

28 Julai - 3 Ogos 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.55 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

21 - 27 Julai 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.65 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

14 - 20 Julai 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.75 (-RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

7 - 13 Julai 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.80 (-RM0.04)

RM2.15 (RM0.00)

30 Jun  - 6 Julai 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.84 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

23 - 29 Jun 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.84 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

16 - 22 Jun 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.83 (+RM0.11)

RM2.15 (RM0.00)

9 - 15 Jun 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.72 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

2 - 8 Jun 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.70 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

26 Mei  - 1 Jun 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.70 (+RM0.37)

RM2.15 (RM0.00)

19 - 25 Mei 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.33 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

12 - 18 Mei 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.31 (+RM0.37)

RM2.15 (RM0.00)

5 - 11 Mei 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.94 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

28 April - 4 Mei 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.94 (+RM0.13)

RM2.15 (RM0.00)

21 - 27 April 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.81 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

14 - 20 April 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.81 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

07 - 13 April 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.81 (-RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

31 Mac - 06 April 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.91 (+RM0.08)

RM2.15 (RM0.00)

24 - 30 Mac 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.83 (-RM0.17)

RM2.15 (RM0.00)

17 - 23 Mac 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM4.00 (+RM0.25)

RM2.15 (RM0.00)

10 - 16 Mac 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.75 (+RM0.30)

RM2.15 (RM0.00)

3 - 9 Mac 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.45 (+RM0.16)

RM2.15 (RM0.00)

24 Februari  - 2 Mac 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.29 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

17 - 23 Februari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.27 (+RM0.06)

RM2.15 (RM0.00)

10 - 16 Februari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.21 (+RM0.09)

RM2.15 (RM0.00)

03 - 09 Februari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.12 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

27 Januari  - 02 Februari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.12 (+RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

20 - 26 Januari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.07 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

13 - 19 Januari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.07 (+RM0.04)

RM2.15 (RM0.00)

6 - 12 Januari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.03 (+RM0.03)

RM2.15 (RM0.00)

30 Disember  2021 - 5 Januari 2022

RM2.05 (RM0.00)

RM3.00 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

23 - 29 Disember 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.99 (-RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

16 - 22 Disember 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM3.00 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

9 - 15 Disember 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.99 (-RM0.03)

RM2.15 (RM0.00)

2 - 8 Disember 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM3.02 (-RM0.03)

RM2.15 (RM0.00)

25 November  - 1 Disember 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM3.05 (-RM0.03)

RM2.15 (RM0.00)

18 - 24 November 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM3.08 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

11 - 17 November 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM3.08 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

4 - 10 November 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM3.06 (+RM0.09)

RM2.15 (RM0.00)

28 Oktober - 3 November 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.97 (+RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

21 - 27 Oktober 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.87 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

14 - 20 Oktober 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.87 (+RM0.10)

RM2.15 (RM0.00)

7 - 13 Oktober 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.77 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

30 September  - 6 Oktober 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.76 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

23 - 29 September 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.75 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

16 - 22 September 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.73 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

9 - 15 September 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.73 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

2 - 8 September 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.72 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

26 Ogos - 1 September 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.72 (-RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

19 - 25 Ogos, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.74 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

12 - 18 Ogos, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.74 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

5 - 11 Ogos, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.74 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

29 Julai - 4 Ogos, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.74 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

15 - 28 Julai, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.73 (+RM0.03)

RM2.15 (RM0.00)

8 - 14 Julai, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.70 (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

1 – 7 Julai, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.69 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

24 – 30 Jun, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.67 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

17  – 23 Jun, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.67 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

10 – 16 Jun, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.65 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

3 – 9 Jun, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.63 (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

27 Mei – 2 Jun, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.61 (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

20  – 26 Mei, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.61  (+RM0.01)

RM2.15 (RM0.00)

13 – 19 Mei, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.60  (RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

6 – 12 Mei, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.60  (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

29 April – 5 Mei, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.58  (+RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

22 – 28 April, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.58  (+RM0.04)

RM2.15 (RM0.00)

15 – 21 April, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.54  (+RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

8 – 14 April, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.54  (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

1 – 7 April, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.52  (+RM0.02)

RM2.15 (RM0.00)

25  – 31 Mac, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.50 (+RM0.03)

RM2.15 (RM0.00)

18 – 24 Mac, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.47 (+RM0.07)

RM2.15 (RM0.00)

11 – 17 Mac, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.40 (+RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

4 – 10 Mac, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.35 (+RM0.00)

RM2.15 (RM0.00)

27 Februari – 3 Mac, 2021

RM2.05 (RM0.00)

RM2.35 (+RM0.05)

RM2.15 (RM0.00)

20 – 26 Februari, 2021

RM2.00 (+RM0.04)

RM2.30 (+RM0.04)

RM2.15 (RM0.00)

13 – 19 Februari, 2021

RM1.96 (+RM0.03)

RM2.26 (+RM0.03)

RM2.15 (+RM0.04)

6 – 12 Februari, 2021

RM1.93 (+RM0.03)

RM2.23 (+RM0.03)

RM2.11 (+RM0.04)

30 Januari – 5 Februari, 2021

RM1.90 (+RM0.00)

RM2.20 (+RM0.00)

RM2.07 (-RM0.02)

23 – 29 Januari , 2021

RM1.90 (+RM0.00)

RM2.20 (+RM0.01)

RM2.09 (+RM0.04)

16 – 22 Januari , 2021

RM1.89 (+RM0.05)

RM2.19 (+RM0.05)

RM2.05 (+RM0.03)

9 – 15 Januari, 2021

RM1.84 (+RM0.00)

RM2.14 (+RM0.00)

RM2.02 (+RM0.01)

2 – 8 Januari, 2021

RM1.84 (+RM0.04)

RM2.14 (+RM0.04)

RM2.01 (+RM0.03)

Anda mencari info terkini tentang kereta ? Anda ingin panduan membeli kereta? Jom singgah ke laman web kami di Carlist.my Auto News.

Kami juga membuat banyak ulasan terhadap kereta terbaru serta memberikan pendapat dari pandangan pengguna. Terdapat banyak video menarik untuk ditonton!
Dapatkan tawaran bagi kereta baru dan kereta terpakai di Malaysia dalam laman web Carlist.my.
Jom dapatkan promosi bagi kereta baru disini!

Related Tags

Harga minyak terkini Minyak Diesel Harga minyak petrol Harga petrol semasa Harga Minyak Ron 95 Harga minyak ron 97

Author

Featured

Popular News

View All »