Jenis Penapis Kereta Dan Fungsinya – Mengapa Penapis Perlu Ditukar?

Car Owners' Guides

Memandangkan penapis (filter) memainkan peranan penting dalam aspek penyelenggaraan kereta, jadi penting untuk anda tahu segala jenis penapis yang ada pada kereta dan sebab-sebab untuk menukar penapis tersebut.


Sama seperti tuan kereta, kereta juga memerlukan udara dan cecair yang tidak tercemar untuk beroperasi dengan lancar. Bahagian enjin berfungsi dengan baik dan dijaga bersih oleh penapis-penapis yang berfungsi untuk menapis segala bahan cemar sambil membenarkan udara dan cecair bersih untuk melalui beberapa komponen pentingnya.

Jika salah satu daripada penapis ini tersumbat atau terlalu kotor, ia akan mendatangkan masalah kepada kereta dan perkara ini akan mempengaruhi prestasi keseluruhan kereta. Lagipun, penapis ini tidaklah semahal seketul enjin. Bahkan ia merupakan antara komponen kereta yang termurah. Murah bukanlah bermaksud ia tidak penting, tapi sebab ia murahlah anda kena sentiasa memberi perhatian kepada komponen ini supaya boleh ditukar apabila tiba masanya.

Terdapat 5 penapis utama pada setiap kereta. Ianya adalah:

  • Penapis minyak
  • Penapis udara
  • Penapis kabin
  • Penapis bahan api
  • Penapis transmisi automatik (ATF)

Untuk memastikan kereta sentiasa dalam keadaan cekap dan baik, penting untuk anda faham tentang jenis dan peranan penapis-penapis di atas supaya anda tahu bila komponen ini patut ditukar kecuali jika anda memang sukakan kereta yang bermasalah.

1. Penapis Minyak

Penapis minyak enjin berfungsi untuk membantu mengekalkan aliran minyak enjin yang berterusan ke seluruh komponen dalaman enjin yang bergerak sambil menapis segala kotoran, bendasing, minyak teroksidasi dan zarah logam yang mungkin muncul di dalam minyak enjin kerana kehausan enjin. Pendek kata, penapis ini membersihkan minyak enjin sehingga dapat melincirkan komponen enjin dengan cekap.

Penapis ini perlu ditukar setiap kali anda menukar minyak enjin kerana penapis lama yang tidak ditukar berkemungkinan besar akan tersumbat dan secara tidak langsung membenarkan segala kotoran melaluinya. Penapis tersumbat juga menjejaskan aliran minyak dan menyebabkan enjin haus pramatang, prestasi buruk, atau lebih teruk, kerosakan enjin.

2. Penapis Udara

Penapis udara merupakan komponen penting dalam pengambilan udara dalam membantu memastikan udara yang masuk ke enjin itu bebas daripada sebarang pencemaran. Penapis ini menghalang kotoran jalan raya, pepijat dan segala kotoran lain yang menghembus masuk ke dalam enjin melalui gril kereta. Penapis udara adalah salah satu penapis yang paling mudah diakses untuk diganti di dalam kereta dan harus ditukar setiap beberapa tahun. Sekiranya anda tinggal dan sering memandu di kawasan berdebu, anda dinasihatkan untuk menukarnya setiap tahun.

Penapis udara yang bersih membolehkan udara bersih untuk masuk ke dalam enjin dan memberikan prestasi terbaik pada kereta. Sayangnya, ramai yang sudah melupakan kewujudan penapis ini. jika anda telah membeli kereta terpakai, seeloknya, periksalah penapis ini kerana ia dapat memberitahu anda banyak perkara mengenai pemilik kereta sebelumnya dan sejauh mana kenderaan itu telah dijaga. Penapis udara yang teruk akan memakan lebih banyak bahan api dan menghasilkan asap hitam dari ekzos kerana pembakaran bahan bakar tidak lengkap dan membawa kepada asap ekzos yang kotor.

3. Penapis Kabin

Penapis udara kabin memberikan udara bersih di dalam kabin anda. Ia menapis habuk dan bahan tercemar yang ada pada udara supaya anda dapat menghirup udara bersih semasa memandu. Walaupun ini tidak mempengaruhi kereta, ia mempengaruhi pemandu dan merupakan bahagian penting dalam sistem pengudaraan kabin.

Penapis kabin yang bersih akan memaksimumkan aliran udara sekaligus dapat membantu sistem pendingin hawa kereta agar sentiasa sejuk. Penapis udara kabin juga akan membantu menapis asap ekzos yang berbahaya untuk kesihatan anda. Menariknya, penapis udara kabin ini agak mudah diganti dan anda mungkin boleh melakukannya sendiri sahaja. Rujuk buku panduan kereta anda untuk info lebih lanjut mengenai kedudukan penapis ini pada kereta anda.

4. Penapis Bahan Api

Penapis bahan api pula berfungsi menghilangkan kotoran seperti habuk dan karat yang terdapat di dalam bahan bakar. Penapis bertindak untuk menapis kekotoran yang mungkin berlaku semasa pemindahan minyak dari kilang ke lori dan stesen minyak. Dengan menyaring bahan cemar ini, penapis bahan api melindungi penyuntik dan pam bahan bakar anda daripada tersumbat dan memainkan peranan penting dalam mengekalkan prestasi dan ketahanan kereta anda.

Sekiranya penapis bahan bakar anda tersumbat, ia akan mengurangkan aliran bahan bakar dan menyebabkan enjin mati kerana enjin mengalami kesukaran untuk menarik bahan bakar. Selain itu, penapis yang tersumbat membuatkan pam bahan bakar tidak berfungsi dengan baik sekaligus menyebabkan kesukaran untuk menghidupkan enjin kereta serta menyebabkan daya pecutan kereta berkurang.

5. Penapis Transmisi Automatik (ATF)

Sama seperti penapis minyak enjin, penapis ATF ini menghilangkan kotoran, minyak teroksidasi dan zarah logam yang mungkin muncul dalam transmisi kerana kehausan transmisi. Walaupun ada yang menganggap penapis ATF ini sebagai komponen yang tidak penting untuk ditukar, tetapi transmisi automatik pada kereta amat bergantung pada sistem hidraulik yang memberi tekanan pada cecair dan menggunakannya untuk menggerakkan benda. Takkan anda tak mahu cecair itu bersih?

Oleh kerana penapis ini kebiasaannya terletak di bahagian transmisi itu sendiri, jadi penggantiannya agak sedikit mahal berbanding penapis lain. Jika anda merasakan transmisi anda tidak berfungsi dengan cekap, nampak gayanya minyak dan penapis transmisi kereta anda perlu diservis.

Berikut merupakan 5 penapis utama yang memainkan peranan penting pada kereta yang perlu anda tahu supaya bila anda pergi servis kereta nanti, boleh la anda suruh mekanik untuk tengokkan penapis-penapis ini. Jika anda langsung tak pernah periksa komponen tersebut sebelum ini, inilah masa yang paling sesuai!

Related Tags

penapis minyak penapis udara penapis udara kabin penapis bahan api penapis ATF jenis penapis fungsi penapis kereta

Author

Featured

Popular News

View All »