Tips dan Panduan Mengisi Minyak – Kurangkan Risiko Kebakaran Di Stesen Minyak

Car Owners' Guides

Tips dan Panduan Mengisi Minyak – Kurangkan Risiko Kebakaran Di Stesen Minyak

Berita kereta terbakar ketika mengisi minyak ini dah banyak kali kita dengar, namun ia masih lagi berlaku meskipun pelbagai kempen kesedaran tentang cara peraturan mengisi minyak telah dijalankan.


Baru-baru ini, telah tular sebuah video kebakaran kereta ketika mengisi minyak. Punca dikatakan apabila pemandu tidak mematikan enjin keretanya. Perangai degil sekumpulan manusia yang tidak mengendahkan peraturan di stesen minyak berisiko untuk mencetuskan kebakaran yang boleh memudaratkan diri serta orang lain yang berada di kawasan sekitar. Tak percaya? Lihat saja di mana-mana stesen minyak berdekatan. Anda pasti akan terjumpa seorang dua yang melanggar peraturan secara terang-terangan tanpa rasa bersalah. Adakah mereka bangga dengan kesalahannya ataupun langsung tidak tahu?

*Sumber: Facebook Funtasticko

Mungkin juga terdapat sesetengah pemandu yang baru mengisi petrol buat pertama kali di stesen minyak jadi pengalaman menggunakan stesen minyak agak kurang bagi individu tersebut. Kalau anda masih lagi baru dalam penggunaan kereta, ketahuilah bahawa terdapat beberapa pantang larang yang perlu anda ikuti apabila anda mengisi minyak di stesen minyak.

panduan keselamatan semasa di stesen minyakKredit grafik: Petronas

Matikan Enjin Kenderaan

matikan enjin ketika mengisi minyak

Paling penting, perkara pertama yang anda perlu lakukan sebelum keluar daripada kenderaan adalah mematikan enjin terlebih dahulu. Tahukah anda setiap kenderaan yang menggunakan bateri mempunyai risiko yang tinggi untuk menghasilkan percikan api? Sekiranya enjin kenderaan tidak ditutup semasa mengisi minyak, itu namanya mengundang bahaya.

Saya pasti ada diantara kita yang mungkin berkata bahawa kebakaran berpunca daripada enjin kereta yang hidup hanyalah sebuah mitos kerana masih ada yang melakukan perkara ini namun tiada apa-apa yang berlaku. Tapi kebanyakan kebakaran yang melibatkan kenderaan di stesen minyak berpunca daripada enjin kenderaan yang tidak dimatikan. Apa-apapun, tak salah sekiranya kita berjaga-jaga. Bukan susah pun nak matikan enjin kereta tu. Tambahan pula kereta zaman sekarang ni hanya menggunakan butang push start/stop. Bukan suruh jump start bateri kereta pun!

Dilarang Merokok!

dilarang merokok di stesen minyak

Selain itu, punca utama lain yang mengundang kebakaran di stesen minyak adalah melalui perbuatan merokok sesetengah manusia tidak bertanggungjawab. Sebarang nyalaan mancis atau pemetik api berhampiran stesen minyak berisiko untuk mencetus kebakaran. Kalau gian sangat nak merokok, pergi lah merokok dulu sebelum isi minyak. Jangan pandai-pandai nak multitask di stesen minyak pula.

Sekiranya anda didapati merokok di kawasan stesen minyak, anda boleh dikenakan tindakan mengikut Peraturan Kawalan Hasil Tembakau 2004 yang memperuntukkan hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak melebihi dua tahun sekiranya disabitkan kesalahan. Tak padan dengan harga minyak dan rokok yang semakin mahal, kena bayar RM10,000 pula. Mahu ke?

Dilarang Menggunakan Telefon

dilarang menggunakan telefon bimbit di stesen minyak

Dah merata-rata stesen minyak meletakkan poster larangan penggunaan telefon bimbit semasa mengisi minyak. Tapi masih ada juga mereka yang berdegil. Jika telefon tersebut jatuh sehingga menampakkan bateri, percikan api boleh terhasil. Walau bagaimanapun, kebanyakan telefon pintar masa kini dibina dengan bateri secara kekal dalam telefon pintar membuatkan sukar untuk bateri terkeluar walaupun telefon anda terjatuh.

Salah satu sebab lain kenapa orang masih tidak mengendahkan larangan ini adalah kerana tiada jawapan jelas mengenai kebakaran yang berpunca daripada bateri telefon. Jadi, larangan penggunaan telefon bimbit ini dilihat sebagai salah satu cara untuk membolehkan pengguna untuk tidak cuai dan memberi fokus sepenuhnya semasa mengisi minyak. Awak tu bukanlah Perdana Menteri pun. Apa lah salahnya tinggalkan telefon itu sebentar di dalam kereta semasa mengisi minyak.

Nyahcaskan Elektrik Statik

nyahcaskan eletrik statikKredit grafik: The Star

Sebelum mengisi minyak, pastikan menyentuh logam pada kenderaan anda sebelum mengisi minyak bagi menyahcaskan eletrik statik pada diri anda. Elektrik statik mampu untuk menyalakan wap petrol dan seterusnya menyebabkan kebakaran. Dengan menyentuh logam sebelum menyentuh nozel, elektrik statik dalam tubuh anda akan dibuang pada logam dan bukan pada pistol pam minyak tersebut.

Elakkan daripada masuk dan keluar kereta semasa minyak petrol sedang mengalir masuk ke dalam kenderaan. Cas elektrik statik mungkin berlaku di mana pergeseran berlaku antara pakaian dan tempat duduk ketika proses keluar dan masuk dari kenderaan. Seeloknya, masuklah kenderaan sebelum atau selepas mengisi minyak sahaja.

Tips Keselamatan di Stesen Minyak  
    cara menggunakan alat pemadam api

*Kredit grafik: UTHM

Bagi meningkatkan tahap kesedaran orang ramai terhadap isu ini, pengusaha stesen minyak disarankan untuk memaparkan juga cara-cara menggunakan alat pemadam api supaya sesiapa sahaja berupaya untuk membantu untuk memadamkan api. Saya percaya bukan semua tahu cara untuk membuka pin pada alat pemadam api. Sekiranya kebakaran berlaku, lambat beberapa saat boleh menyebabkan kerugian yang besar. Pastikan anda tahu cara mengendalikan alat pemadam api untuk diri anda serta bagi membantu orang lain.  

Jika terdapat petrol yang tumpah atau terpercik ke lantai, wap yang bakal terhasil amatlah mudah terbakar dengan bantuan eletrik statik ketika peralatan eletronik dihidupkan (telefon bimbit, remote kawalan, geseran kunci kereta). Pastikan tumpahan tersebut dibersihkan oleh kakitangan stesen sebelum enjin kereta dihidupkan.

jerrycan,botol minyak,botol plastic tebal

Elakkan daripada menggunakan botol minuman atau bekas plastik untuk mengisi minyak petrol. Bagi mereka yang berjalan jauh dan suka sediakan minyak simpanan, gunalah botol tebal seperti botol minyak hitam kerana minyak petrol mempunyai sifat mudah terhakis yang boleh membocorkan botol nipis dan menyebabkan minyak meruap. Reaksi tersebut berpotensi mencetuskan kebakaran.

kereta terbakar di stesen minyak*Kredit foto: Harian Metro

Sebenarnya tak susah pun nak ikut panduan semasa mengisi minyak ni. Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin, patuhlah pada panduan dan larangan yang telah dikeluarkan. Nanti kalau dah terbakar kereta tu apa pun tak dapat. Beringat sebelum kena!Related News

Jualan Minyak Petrol RON97 Menurun 65%

Jualan Minyak Petrol RON97 Menurun 65%

Auto News
Harga minyak petrol RON97 yang kini menghampiri RM5 membuatkan ramai yang memilih minyak RON95 berbanding RON97 sehingga jualan RON97 menurun ...
Correct Usage Of Rear Fog Lights

Correct Usage Of Rear Fog Lights

Insights
Since 1 January 2012, Malaysia has been slowly implementing UNECE regulations for new vehicles. UNECE regulations cover every aspect of a vehicle, ...

Comments

app-icon
app-icon
app-icon
View your Dream Cars
in the App
Download App Now