Live Life Drive Terbaru


CMCO, Waktu Operasi Mamak Dan Perkhidmatan Penghantaran Makanan Dilanjutkan
Berita Utama

CMCO, Waktu Operasi Mamak Dan Perkhidmatan Penghantaran Makanan Dilanjutkan

Berita Kereta

CMCO dilanjutkan bagi negeri Selangor, KL, Johor, Kelantan dan Pulau Pinang sehingga 28 April dan bagi anda yang rindu nak sahur di mamak, say no more kerana kerajaan telah membenarkan operasi kedai makan, warung, gerai serta perkhidmatan penghantaran makanan dilanjutkan sehingga jam 6 pagi sepanjang bulan Ramadan.


nasi kandar,kedai mamak,sahur,restoran,6 pagi

Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata keputusan itu dibuat bagi memudahkan mereka yang berpuasa untuk mendapatkan bekalan makanan untuk waktu sahur, terutama bagi golongan bujang.

Datuk Ismail Sabri Yaakob, Menteri Kanan Pertahanan*Kredit foto: Malay Mail

Sebelum ini, kedai makan dan restoran diberikan kebenaran beroperasi dari jam 6 pagi sehingga 12 tengah malam sahaja. Jika semua kedai makan tutup pada jam 12, maka sukar bagi warga bujang untuk mendapatkan makanan sebagai sahur.  

"Selepas mengambil kira semua pandangan serta keperluan orang bujang mendapatkan makanan bersahur, maka mesyuarat bersetuju semua restoran, warung, gerai kedai makan atau kedai kopi serta perkhidmatan makanan dilanjutkan sehingga selepas waktu sahur iaitu sehingga jam 6.00 pagi," jelasnya dalam sidang media harian Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) semalam.

foodpanda,rider,sahur

Meskipun kedai makan serta restoran telah diberi kebenaran untuk beroperasi sehingga 6 pagi, setiap premis wajib mematuhi segala prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh kerajaan sebelum ini.

Selain daripada kedai makan dan restoran, Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara turut bersetuju untuk memberi kebenaran kepada majlis berbuka puasa serta aktiviti beribadah seperti solat terawih dilakukan ketika bulan Ramadan. Aktiviti solat sunat terawih di masjid dan surau juga perlu patuh terhadap SOP yang telah ditetapkan oleh kerajaan.

solat terawih,solat sunat,

"Untuk majlis berbuka puasa sama ada di pejabat atau dalam dewan, di kawasan PKPB perlu 50 peratus daripada kapasiti sebenar manakala PKPP (Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan) 100 peratus mesti mempunyai penjarakan sosial," katanya lagi.

Walau bagaimanapun, awal pagi tadi kelihatan masih banyak kedai makan yang tutup meskipun telah diberikan kebenaran untuk beroperasi. Mungkin kerana pengumuman mengejut kerajaan ini sehinggakan pengusaha kedai makan tidak bersedia untuk melanjutkan waktu operasi mereka.

Diharapkan hari-hari selepas ini, semakin banyaklah kedai makan yang beroperasi sehingga jam 6 pagi. Makan-makan juga, yang penting, SOP kena jaga!

PKPB,Malaysia,2021

Sementara itu, Selangor, Kuala Lumpur, Johor, Pulau Pinang, Kelantan dan Sarawak kekal berada dalam dalam kawasan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berikutan bilangan kes jangkitan COVID-19 yang masih tinggi serta zon merah yang banyak.

PKPP,Malaysia,2021

Ismail Sabri berkata, sebanyak 10 negeri dan wilayah lain pula berada dalam Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) iaitu Perlis, Kedah, Perak, Melaka, Negeri Sembilan, Terengganu, Pahang, Sabah, Putrajaya dan Labuan. 

Pengekalan dan penukaran status bagi negeri berkuat kuasa mulai 15 April hingga 28 April kecuali di Sarawak yang bermula esok hingga 26 April nanti.


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.

5 Adegan Kereta Paling Gempak Dalam Filem Malaysia
Berita Utama

5 Adegan Kereta Paling Gempak Dalam Filem Malaysia

Rencana

Pernah tonton mana-mana filem tempatan yang menampilkan adegan hebat yang melibatkan kereta? Filem tempatan tak kurang hebatnya!


Filem yang berasaskan kereta ini sudah banyak dihasilkan dan terbukti mengaut keuntungan yang besar. Tak percaya? Lihat saja pada kejayaan francais Fast & Furious. Filem yang pada mulanya berasaskan perlumbaan kereta telah berubah menjadi filem yang padat dengan aksi menarik, namun masih lagi mengekalkan kereta sebagai salah satu faktor utama cerita ini.

Industri filem tempatan turut tidak ketinggalan untuk menghasilkan adegan-adegan menarik yang melibatkan kereta dalam penggambaran filemnya. Kalau anda sering menonton filem luar untuk menyaksikan kereta-kereta idaman anda, sebenarnya filem tempatan pun ada banyak tawarkan koleksi kereta yang menarik.

Jom kita imbas semula antara adegan-adegan menarik yang melibatkan kereta dalam filem tempatan.

5. KL Gangster 2, 2013

Poster,KL Gangster 2, Filem,kereta

Selepas kejayaan KL Gangster yang mengutip RM11.74 juta, Filem KL Gangster 2 turut menawarkan adegan aksi yang gempak. Selain penuh dengan adegan koreografi pergaduhan yang tangkas serta ganas, filem ini turut menawarkan salah satu adegan kereta yang menarik perhatian rakyat Malaysia.

Dalam satu adegan pergaduhan dalam filem ini, sebuah kereta Proton Waja milik PDRM telah diterbalikkan oleh pengikut Shark (lakonan Syamsul Yusof). Adegan tersebut berlaku setelah dua orang polis menaiki Proton Waja bertindak untuk berhenti dan mengarahkan Shark untuk meletakkan senjata beliau. Kedua-dua polis tersebut dibelasah sehingga tidak sedarkan diri dan Shark mengarahkan anak-anak buahnya untuk terbalikkan kereta polis dan memusnahkannya sebagai balasan kerana telah mengganggu urusannya.

Apa yang menariknya tentang adegan ini? Bukan selalu kita dapat tengok kumpulan gangster memperlakukan kereta polis serupa demikian. Bukan sekadar terbalik dan dirosakkan, kereta terbabit turut ditembak bertubi-tubi oleh Syamsul Yusof menggunakan senapang milik salah seorang anggota terbabit. Meskipun kereta terbabit hanyalah Proton Waja, namun Proton Waja PDRM semestinya menjadi antara kereta yang paling digeruni di jalan raya.

*Sumber: YouTube Nur Hafni

4. Castello, 2006

castello,filem,kereta,2006

Malaysia turut mempunyai ‘terminator’ yang tersendiri. Dalam filem Castello yang ditayangkan pada tahun 2006, Rosyam Nor memegang watak utama sebagai Castello di mana beliau telah melakonkan salah satu adegan kejar mengejar yang ikonik dalam industri filem negara.

Dalam filem ini, Castello cuba mengejar Sepet (Que Haidar) yang melarikan diri menggunakan sebuah teksi Proton Iswara. Pada awalnya, Castello berpaut pada bumbung teksi berkenaan sebelum terpelanting ke hadapan akibat teksi tersebut dibrek. Sepet lantas memecut teksi berkenaan menggunakan laluan di tepi sungai berhampiran PWTC.  Tidak berputus asa, Castello telah merampas sebuah jet ski yang sedang ditunda di jalan raya dan terus mengekori Sepet menggunakan laluan sungai tersebut.

Yang menariknya bukan part kejar guna jet ski, tapi apabila Castello memecut laju dan membawa kenderaan air itu ke darat bagi menghalang Sepet daripada melarikan diri. Kalau anda rasa adegan Vin Diesel melompat daripada kereta untuk selamat nyawa seseorang itu dah cukup cool, Castello dah buat sesuatu yang jauh lebih cool daripada itu! Kebolehan krew filem tempatan untuk melakukan aksi tersebut dalam tahun 2006 harus dipuji.

(adegan kejar mengejar yang disebut berlaku pada durasi 1 jam 8 minit)

*Sumber: YouTube Mr. NE

3.  Kongsi, 2011

filem kongsi,lu langsi lu mati, malaysia,2006

Filem Kongsi mengisahkan tentang seorang pembunuh upahan bernama Tumulak (Shaheizy Sam), yang datang ke Malaysia untuk mengucar-kacirkan kumpulan kongsi gelap yang ada di Malaysia. Dalam filem ini, Tumulak telah merempuh sekatan jalan raya menggunakan Nissan 180SX lalu dikejar oleh Mitsubishi Evo 10 dan Proton Waja milik PDRM.

Dalam aksi kejar mengejar tersebut, Proton Waja PDRM telah menghimpit Nissan 180SX menyebabkan Tumulak terpaksa memandu secara bahaya sehingga terbabit dalam kemalangan. Setelah kemalangan, Tumulak masih tidak berputus asa dan telah merempuh kenderaan polis terbabit berkali-kali sebelum keretanya disekat oleh Proton Waja milik PDRM.

Setelah Nissan 180SXnya dirempuh oleh pihak polis, Tumulak keluar dari but belakang Nissan 180SX lalu memijak-mijak kereta polis berkenaan sebelum melarikan diri. Adegan kejar-mengejar diantara Polis dan Tumulak di jalan raya dengan kehadiran kereta awam di sekitar Kuala Lumpur harus dipuji. Selain itu, adegan ini juga memberi spotlight kepada kereta baharu Mitsubishi Evo 10 milik PDRM pada ketika itu.

*Sumber: YouTube UltraRacing_Official

2.  KL Gengster 2, 2013

Poster,KL Gangster 2, Filem,kereta

KL Gangster sekali lagi menampilkan aksi kereta yang menarik. Dalam pertempuran akhir yang besar dan padat dengan aksi, Tailong (Rosyam Nor) telah melutut dan meniarap diatas sebuah Hummer dan menembak kearah Malik (Aaron Aziz) yang sedang mengejarnya.

Oleh kerana usaha untuk menghalang Malik dari terus mengejarnya seakan tidak berhasil, Tailong telah bertindak untuk mengacukan pistolnya ke arah tangki minyak dua kenderaan awam dan menembaknya sehingga meletup.

Aksi Rosyam Nor yang sedang melutut di atas sebuah kenderaan bergerak sambil memerhatikan dua kenderaan awam meletup akibat perbuatannya merupakan salah satu adegan yang melibatkan kereta yang terbaik bagi filem aksi di Malaysia.

*Sumber: YouTube Hady As-sumatrani

1. Evolusi KL Drift 2, 2010

evolusi kl drift 2,kereta,filem,malaysia

Ini merupakan antara filem kereta yang meninggalkan kesan yang mendalam pada pencinta kereta. Filem ini menampilkan kereta-kereta yang pernah menjadi kegilaan semua pada suatu masa dahulu seperti Nissan 350Z, Mazda RX-7, Nissan Silvia S13 dan Toyota Supra.

Dalam adegan kejar mengejar terbabit, Mazda RX-7 yang dipandu oleh Shaheizy Sam telah terbabas dan terjunam daripada flyover dan kereta terbabit hancur setelah menerima impak hentakan yang kuat dari bahagian hadapan sebelum meletup. Kalau anda dah boleh rasa pedih di hati apabila melihat RX-7 diperlakukan sebegitu, Toyota Supra berwarna kuning yang dipandu Shamsul Yusof turut terlibat dalam kemalangan.

Toyota Supra terbabit hilang kawalan lalu membedil tembok batu di tepi jalan sebelum keretanya melambung dan berpusing di atas jalan raya lalu terbakar. Sebagai pencinta kereta, melihat dua kenderaan JDM dimusnahkan sebegitu rupa memberikan rasa sedih dan pilu meskipun ianya bukan milik kita. Tapi dalam adegan tersebut, produksi filem ini kelihatan serius dalam memaparkan impak kemalangan yang ternyata bukanlah dihasilkan menggunakan CGI, malah menggunakan kereta betul.

*Sumber: YouTube Enma Ai Yes Gao Mikado No VGCP AUTTP EDCP

Berikut merupakan 5 adegan kereta yang hebat dan gempak dalam filem tempatan bagi diri saya. Kalau anda ada adegan gempak lain yang melibatkan kenderaan dalam filem tempatan, kongsikan dengan kami!

Flying Sikh - Karamjit Singh Set To Light Up The Rallying World Once Again
Berita Utama

Flying Sikh - Karamjit Singh Set To Light Up The Rallying World Once Again

Berita Kereta

The national rallying hero, Karamjit Singh is set to go racing again thanks to some local support.


At the tail end of last year, FMT writer Frankie D'Cruz wrote about how Malaysia's greatest ever rally driver, Karamjit Singh was left out in the cold after many years of representing Malaysia in the rallying world, but today, the Flying Sikh is set to for a return to the rallying world, thanks to some support from Cisco Security Academy.

Cisco Security Academy, a subsidiary of Cisco Sdn Bhd, a Malaysian licensed security company, yesterday announced the Cisco Racing Racing team powered by Karamjit Singh. 

Karamjit Singh and Rabin Nihjhar

Cisco Managing Director Rabin Nijhar decided to reach out to Karamjit after hearing of his story in FMT. 

"After 2020, I was looking for an exciting opportunity when I came across Karam's story, and we at Cisco were in a unique position to help. As we come out of the COVID pandemic, Malaysia needs a comeback story to rally behind, and I believe that Karamjit Singh is that story. We are excited to bring Malaysia together to support a true national icon" said Rabin.

Karamjit and his co-driver Jagdev Singh will return to rallying at the national rally championship in Sepang on June 26-27. 

Karamjit Singh and his trophies

"I'm very passionate about rallying, it's been my job for nearly thirty years. I've been driving professionally since 1988, it was only up until recently that I've had trouble finding sponsors, but the fact is, I can't live without rallying. It is my passion, and I just want to rally as much as I can and I am really looking forward to this event and getting back into the groove. I've missed rallying so much" said Karamjit.

At 58, Karamjit might not be a spring chicken anymore, but he said he was confident that he could still participate at the very top level. 

Karamjit Singh nd Jagdev Singh

According to his co-driver Jagdev Singh, the ambition to race again came when the dynamic duo was chatting about the current rallying scene over a couple of beverages. "We always chat about how we would love to return to rallying and how we could teach these young kids a thing or two. Now we've been given a chance to smash them, and we are confident that we can" said Jagdev.

Karamjit Singh and Jagdev SIngh

When asked what car Karamjit will be participating in, he simply replied a modified Gen 2. "It'll take around RM900k and six months to build a new car, so we're just going to do it in my turbocharged AWD Proton Gen 2. The car is pretty much like a Mitsubishi EVO6 but modified to meet rally standards. I would love to compete in the Iris Proton R5, but we'll go with what we have. The car's drivetrain has a lot of new parts and is currently at the welder's getting some bits and bobs done".

Karamjit Singh Rallying

This comeback story is truly a beautiful one. Karamjit has gone through some tough times but he remained ever-resilient and hopeful of a comeback. For a person who appeared forgotten by his country, Karamjit is not bitter at all. In fact, all he wants to do is add to his 500 rallying trophies, but most importantly, reignite the Malaysian rallying scene

 

2021 Porsche 911 Turbo S Arrives In Malaysia - 650PS, 0-100km/h In 2.7s
Berita Utama

2021 Porsche 911 Turbo S Arrives In Malaysia - 650PS, 0-100km/h In 2.7s

Berita Kereta

Porsche’s Malaysian range has expanded for the second time in 2021 with the new 911 Turbo S. Local distributor Sime Darby Auto Performance (SDAP) has announced the arrival of the most powerful and fastest-accelerating version yet of the 992-gen machine.


The new Turbo S, as it has before, sits at the very top of the 911 range, mixing eye-popping levels of performance with a relatively high degree of refinement and luxury relative to Porsche’s more track-oriented road cars such as the GT3, GT3 RS, or Cayman GT4.

2021 Porsche 911 Turbo S (992) - Malaysia

Prices will start from RM2,235,463, though that figure is only applicable until the expiry of the 50% SST rebate on June 30th. Naturally, specifying additional equipment or personalisation options will bump that up as well, but that might not be necessary seeing as how the ’S’ is already pretty well stocked over the 911 Turbo.

“The Porsche Turbo designation is synonymous with outstanding performance, even when it was first introduced. The forefather of all Turbos (the 930 generation) was indeed a technical revolution in car production and has been improved time and time again. This is even more so with the new 911 Turbo S,” says Christopher Hunter, Chief Executive Officer of SDAP.

2021 Porsche 911 Turbo S (992) - Malaysia

While it performs at the level of a supercar, the daily driveability remains outstanding. It is this flexibility to react to different situations that makes the 911 Turbo S a personal favourite of mine. Combining unprecedented power, driving dynamics and comfort with efficiency builds a bridge from tradition to innovation with this new generation.” he added.

Now sitting on the wider body of the 992, the Turbo S is a lot more laterally imposing than before with its 45mm increase in overall width. This helps the car accommodate the wider front and rear track as well as the fat 21-inch rear wheels wearing 315/30-section tyres to maximise traction off the line.

2021 Porsche 911 Turbo S (992) - Malaysia

Quite literally, the engine is the elephant in the room here, delivering a mammoth 650PS and 800Nm of torque for a 0-100km/h sprint time of 2.7 seconds and a top speed of 330km/h. Its roll-on performance is even more potent, shaving a full second off the older model’s 0-200km/h dash at 8.9 seconds.

Over the 991.2-gen predecessor, this newest Turbo S delivers a full 68hp and 50Nm advantage thanks to a new 3.8-litre twin-turbocharged flat-six engine. The rear-mounted motor features a whole host of enhancements in order to deliver this, including the addition of larger variable-geometry turbochargers and a totally revised intake system.

2021 Porsche 911 Turbo S (992) - Malaysia

That surge of power also comes down to the transmission system and driveline, wherein Porsche’s 8-speed PDK dual-clutch sends power to all four wheels. Just as well, with the newly updated Porsche Traction Management (PTM) system, up to 500Nm of torque can be channelled to the front wheels, helping it claw itself out of corners more ferociously.

Meanwhile, the Porsche Active Suspension Management (PASM) system is claimed to respond quicker to driver input and surface conditions to optimise the Turbo S’ behaviour, even altering ride height by 10mm to suit its needs. Conversely, its braking performance is aided by the standard carbon-ceramic brakes, seen here with their characteristic yellow callipers.

2021 Porsche 911 Turbo S (992) - Malaysia

Inside, each 911 Turbo S is outfitted with a full leather cabin with carbon fibre trim in combination with Light Silver accents. There’s also 18-way adjustable sports seats and a 10.9-inch touchscreen for the  Porsche Communication Management (PCM) system that’s paired to a premium BOSE sound system.

2021 Swift Sport Launched, First Suzuki Under Naza Eastern - From RM140k
Berita Utama

2021 Swift Sport Launched, First Suzuki Under Naza Eastern - From RM140k

Berita Kereta

After the formation of subsidiary Naza Eastern upon the Naza Group’s 45th anniversary, the new entity has wasted little time getting its foot in the door of Malaysia’s automotive scene, representing a beloved brand that has had deep roots with a local base of customers and fans: Suzuki.


Following a corporate restructuring that saw the group’s previous automotive brands such as Kia and Peugeot swiftly scooped up by BAuto (Bermaz), Naza Eastern’s next stab with Suzuki does hold a great deal of promise. Though, understandably, the car-buying public will need more than friendly words and big promises to be fully convinced.

2021 Suzuki Swift Sport - 1

With the new A2L414 Swift Sport, launched this evening at the Naza Automall PJ, Suzuki’s re-entry into the Malaysian market is spearheaded by an interesting choice of vehicle, apparently in total rejection of capitalising on the ongoing SUV craze with more predictable models. Instead, we have a driver-focused lightweight hot hatch. We’re not complaining.

However, priced at RM139,900 (on-the-road without insurace), this is clearly not a car that everyone will be clamouring for. For those who were fans of the previous generation Swift Sport sold here last in 2013, that price doubling might certainly catch you off-guard. That said, Suzuki has made some significant strides to make this newest version a far more capable little beast. But is it enough to justify its asking price?

2021 Suzuki Swift Sport - Malaysia

Fully imported in limited numbers from the Suzuki factory in Makinohara, Japan, this Sport is based on the 3rd-generation (A2L) Swift hatch and is headlined by a 1.4-litre Boosterjet four-cylinder petrol engine alongside their new HEARTECH vehicle platform, endowing it with improved structural rigidity, high-speed stability, chassis balance, and superior refinement.

Power from that K14C motor is rated at 140PS at 5,500rpm and 230Nm of torque at 2,500-3,500rpm, which might not sound like an awful lot of punch these days, but given how lightweight the Swift Sport is, performance should be pretty impressive.

2021 Suzuki Swift Sport - Launch

Despite being armed as standard with a 6-speed manual transmission in other countries, units bound for Malaysian customers will only be fitted exclusively with a 6-speed torque converter automatic to send drive to the front wheels. Still, acceleration is claimed at 7.0 seconds to reach 100km/h from rest, which apparently is actually quicker than the 3-pedal alternative can manage.

Though there is no Tiptronic shift method on the gear selector itself, paddles shifters are thankfully fitted as standard here. However, we’ll need to wait to actually drive it before commenting on how responsive the paddles themselves or the gearbox feels to shift in anger.

2021 Suzuki Swift Sport - Interior

Aside from the obvious styling tweaks given to set it apart from the standard Swift hatch - such as the aggressive front and rear end treatment, faux-carbon fibre weave around the skirting, and dual exhaust exits - the Sport is equipped with 17-inch wheels wrapped around wider Yokohama Advan A13 tyres in a 195/50R16 fitment.

Stepping inside, a highlight of the Swift Sport’s cabin is the rather sizeable bucket-style sports seats for the driver and front passenger. Breaking apart the monotony of the black interior is a nice peppering of red trim accents and contrast stitching to blend alongside the satin-finished metallic surfaces reflective piano-black accents.

2021 Suzuki Swift Sport - Interior

There’s also a decently sized 7-inch touchscreen infotainment system with support for Apple CarPlay connectivity, positioned along the centre stack, sharing vertical space with the knobs for the car’s single-zone climate control, among other switchgear. The gauge cluster remains faithfully analogue, thankfully, but is supplemented by a multi-info display sandwiched between the tachometer and speedometer.

The Swift Sport is available in four different colour options: Champion Yellow, Pearl Pure White, Speedy Blue Metallic, and Burning Red Pearl Metallic. Naza Eastern offers each Swift Sport comes with a 3 year manufacturer warranty. The question remains, though: where is the Jimny and when can we expect to see it officially sold here?


For more latest car news, reviews, car buying guides and videos visit us at Carlist.my Auto News.
Check out all the best new & used car deals in Malaysia at Carlist.my.
Sell your car fast with the best offer? Visit us at CarlistBid.my.
Get the latest new car promotions at New Car website now.