Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Pengangkutan Awam Percuma Selama Sebulan – LRT, MRT, KTM, BRT, Monorel dan Bas Rapid KL

Berita Kereta

Pengangkutan Awam Percuma Selama Sebulan – LRT, MRT, KTM, BRT, Monorel dan Bas Rapid KL

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah mengumumkan pemberian perkhidmatan percuma selama sebulan bermula 16 Jun 2022 bagi semua pengangkutan awam di bawah kendalian RapidKL serta KTM Komuter Lembah Klang.


Kenyataan ini disampaikan oleh beliau sendiri sempena pembukaan rasmi Transit Aliran Massa (MRT) Laluan Putrajaya Fasa Satu, di Stesen MRT Kampung Batu.

rapid kl,kelana jaya line

Tambang Percuma Selama Sebulan

Menurut PM, kerajaan faham dengan kesusahan rakyat terutama dengan peningkatan harga barang yang membebankan serta kos sara hidup yang semakin meningkat.

Oleh itu, beliau telah mengumumkan tambang percuma itu bagi perkhidmatan:

Menurut PM, kerajaan memberikan subsidi RM140 juta bagi membolehkan penumpang menikmati tambang percuma pengangkutan RapidKL, manakala RM15 juta bagi KTM Komuter Lembah Klang selama sebulan.

KTM Komuter lembah klang

“Saya berharap Keluarga Malaysia yang terlibat mengambil kesempatan mencuba perkhidmatan pengangkutan awam ini dan meletakkan kenderaan masing-masing di Park N Ride dan #JomNaikMRT,” katanya.

bas rapid kl,prasarana

Mengeratkan Hubungan Komuniti Penduduk

Melalui penyediaan kemudahan laluan MRT Putrajaya, Perdana Menteri berkata ia akan terus menjadi pemangkin ke arah mengeratkan hubungan antara komuniti penduduk terutamanya yang tinggal berdekatan dengan jajaran.

Tambahnya, rakyat akan lebih mudah bergerak dan berulang-alik ke tempat kerja, bersosial dan mengakses kemudahan awam yang lain.

rapid kl laluan ampang

Kerajaan juga yakin kawasan sepanjang jajaran seperti Jinjang, Sungai Buloh, Kepong dan Bandar Sri Damansara akan membangun lebih pesat, setara dengan kawasan-kawasan di bandar lain.

“Laluan ini juga dijangka mencetus dan merancakkan semula pembangunan di kawasan-kawasan yang lama atau yang belum dibangunkan sebelum ini,” ujarnya.

mrt laluan putrajaya

MRT Laluan Putrajaya

MRT Laluan Putrajaya Fasa Satu sepanjang 17.5 kilometer (km) meliputi 12 stesen termasuk tiga stesen yang pada asalnya sebahagian daripada MRT Laluan Kajang dibuka kepada orang ramai mulai jam 3 petang 16 Jun 2022. 

Sembilan stesen baharu yang dibuka ialah:

  • Damansara Damai
  • Sri Damansara Barat
  • Sri Damansara Sentral
  • Sri Damansara Timur
  • Metro Prima
  • Kepong Baru
  • Jinjang
  • Sri Delima
  • Kampung Batu.

Dalam pada itu, 13 laluan bas perantara juga akan memulakan operasi pada masa sama untuk memberi perkhidmatan kepada kawasan perumahan dan komersial yang terletak di dalam kawasan berhampiran stesen seperti Bandar Sri Damansara, Taman Ehsan, Taman Kepong serta Bandar Baru Selayang.

stesen mrt laluan putrajaya fasa 2

Jika segalanya mengikut jadual, Transit Aliran Massa (MRT) laluan Putrajaya Fasa 2 pula dijangka akan beroperasi menjelang Januari 2023.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang