Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Bas Elektrik Di Wangsa Maju Bermula 1 November

所有资讯

Bas Elektrik Di Wangsa Maju Bermula 1 November

Kementerian Wilayah Persekutuan akan memperkenalkan perkhidmatan bas elektrik di Wangsa Maju yang dijadual bermula 1 November ini. 


*Kredit foto: Bernama 

Menterinya, Datuk Seri Dr. Shahidan Kassim berkata, projek itu merupakan perintis kepada perbandaran sifar karbon pertama di Kuala Lumpur, lapor Bernama. 

Perkhidmatan bas percuma GoKL akan mengaplikasi penggunaan kenderaan elektrik bateri (BEV) yang merupakan pelan tindakan yang dilaksanakan secara bersasar di sekitar ibu kota.  

“Sejajar dengan itu, reka bentuk dan warna balutan luar turut diperbaharui dengan membawa tema hijau yang dilihat ke arah gaya hidup lebih sihat,” katanya dalam sidang media selepas melancarkan Bas Elektrik dan Laluan Baharu Bagi Perkhidmatan Bas Percuma GoKL di Wangsa Maju.  

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menyasarkan penggunaan BEV sepenuhnya di semua laluan perkhidmatan bas GoKL menjelang tahun 2023. 

“Bilangan bas elektrik ini akan ditambah secara berjadual dari semasa ke semasa dan sebuah bas mampu melengkapkan perjalanan sehingga 250km untuk sekali pengecasan,” katanya. 

Perkhidmatan bas percuma GoKL akan memperkenalkan dua laluan baharu iaitu laluan Hijau Serindit dan laluan Kelabu yang akan mula beroperasi pada 1 November ini. 

“Laluan Hijau Serindit sepanjang 13.78km ini akan bermula dari Hab Transit Aliran Massa (MRT) Terminal Maluri ke Bandar Seri Permaisuri, manakala Laluan Kelabu sepanjang 16.7km pula akan bermula dari MRT Cochrane ke Bandar Tun Razak”, katanya.  

Dua laluan baharu ini diwujudkan bagi memberi penumpang membuat pilihan melakukan pertukaran mod pengangkutan daripada bas ke penggunaan rel, sekaligus dapat mencapai sasaran Kuala Lumpur sebagai bandar raya rendah karbon 2030. 相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序