Duduk Dengan Betul! Cara Yang Tepat Untuk Memandu

汽车专题

Duduk Dengan Betul! Cara Yang Tepat Untuk Memandu

Bagi kebanyakan pemandu yang berkemahiran, amat mudah untuk melihat sama ada seseorang pemandu itu adalah seorang pemandu yang baik dan selamat, walaupun sebelum kereta bergerak.

Dengan melihat posisi kedudukan, ketinggian serta cara seseorang memegang stereng sahaja, anda boleh tahu sama ada perjalanan yang bakal anda lalui adalah satu pengalaman yang menenangkan ataupun merisaukan.

Selepas memasuki kereta, seorang pemandu akan mengubah posisinya supaya bersesuaian untuk mengawal kereta.

Jadi, apakah posisi duduk yang betul? Ia mungkin kelihatan senang tetapi majoriti daripada pemandu di jalan raya semuanya duduk pada posisi yang salah. Mungkin ini adalah akibat daripada kurikulum kelas pemanduan yang kurang lengkap.

Jarak Dari Kaki Ke Pedal

Ini adalah salah satu aspek yang kurang diambil kisah oleh para pemandu. Ramai yang berfikiran bahawa ia adalah biasa bagi seseorang pemandu untuk duduk pada mana-mana posisi, asalkan pedal brek boleh dicapai. Tetapi ini adalah salah.

Hidupkan enjin kereta anda, pijak pedal brek sekuat mungkin, ibarat anda ingin selamatkan nyawa anda dalam satu situasi kemalangan. Jangan risau, pedal brek tidak akan patah. Pedal brek adalah salah satu bahagian kereta yang paling kukuh. Seorang pengajar memandu pernah berkata kepada saya, “Jika kamu boleh patahkan pedal brek, kamu boleh bawa pulang kereta ini secara percuma.”

Anda akan sedar bahawa bila dipijak dengan daya yang maksimum, jarak pedal berak anda sebenarnya adalah agak jauh. Sekarang, lihat posisi kaki anda. Kaki anda kini pasti diregang sepenuhnya dalam posisi yang lurus. Posisi ini bukanlah sesuatu yang anda inginkan ketika berlakunya kecemasan.

Sekiranya kereta anda melanggar sesuatu dengan daya cukup kuat, daya tersebut akan dipindahkan ke pinggul anda melalui pedal brek. Ini boleh menyebabkan kecederaan serius pada diri anda.

Kaki anda memerlukan ruang untuk dibengkokkan kerana ini akan mengurangkan impak daya yang boleh emberi kesan kepada pinggul anda.

Jadi ubahlah posisi tempat duduk anda. Pastikan ketika kaki anda sedang memijak pedal brek dengan daya yang maksimum, lutut anda masih boleh dibengkokkan.

Jarak Dari Bahu Ke Stereng

Layari Youtube, saksikan betul-betul bagaimana pemandu rali duduk di belakang stereng. Perhatikan bagaimana mereka memegang stereng tersebut. Mereka akan pastikan siku dibengkokkan sedikit, dan tidak akan menggerakkan badan walaupun ketika kereta sedang bergerak. Hanya tangan dan kepala sahaja yang bergerak dan bukan tubuh badan mereka. Ini adalah kerana mereka tidak menggunakan badan untuk mengawal kereta.

Semakin jauh jarak anda duduk dari stereng, semakin kurang daya yang anda ada. Ini akan menjejaskan kawalan anda. Bayangkan anda memegang sebuah kotak berat – manakah yang lebih mudah? Memegangnya sambil tangan anda diregangkan sepenuhnya atau memegangnya berhampiran degan dada anda? Theori ini adalah sama dengan stereng anda.

Namun begitu, anda tidak seharusnya duduk terlalu dekat dengan stereng kerana ini boleh menyebabkan kecederaan dada sekiranya berlaku kemalangan.

Jarak yang betul adalah bila anda boleh merehatkan pergelangan tangan di atas stereng, dengan bahu anda menyentuh kerusi dan siku dibengkokkan sedikit. Ubah ketinggian tempat duduk atau posisi stereng agar ia berada di hadapan dada anda.

Jangan risau jika anda berasa kurang selesa pada mulanya, terutamanya jika anda sudah terlalu biasa duduk dengan posisi yang salah selama ini. Posisi pemanduan yang betul biasanya sedikit tegak, seperti posisi pemandu rali.

Selain itu, posisi ketinggian tempat duduk yang betul mempunyai jarak sebanyak 4 jari di antara kepala anda dan bumbung kereta.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序