Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Lesen P atau L Tamat Tempoh: Cara renew lesen P Ke CDL ‘Full’

汽车专题

Lesen P atau L Tamat Tempoh: Cara renew lesen P Ke CDL ‘Full’

Pemegang lesen P atau L? Pelajari langkah penting ketika lesen hampir tamat. Semak info penting tentang renew/ tukar lesen P ke full (CDL) & renew lesen L di sini!.


 

Apa itu lesen memandu P?

Lesen memandu P ialah lesen percubaan khas yang diperoleh pemandu baharu selama dua tahun dan dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) . Ia diberikan kepada mereka supaya mereka boleh belajar cara memandu dengan selamat dan menimba pengalaman sebelum mereka boleh memandu tanpa sebarang sekatan. 


Apabila orang mempunyai lesen P dan memandu di jalan raya, ada peraturan tertentu yang mereka perlu patuhi:

 • Sentiasa membawa lesen memandu percubaan 
 • Pastikan tiada alkohol sama sekali dalam nafas, darah, atau kencing anda. 
 • Tampal pelekat "P" besar pada cermin hadapan dan belakang kereta anda.

 

Apa nak buat lepas lesen P tamat tempoh?

Anda perlu memastikan anda mendapat Lesen Memandu Kompeten (CDL) baharu sekurang-kurangnya 7 hari sebelum yang lama tamat tempoh.


Apakah yang berlaku jika anda tidak memperbaharui lesen P anda yang telah tamat tempoh untuk masa yang lama?


Lesen P Sudah Tamat Sebulan

Adalah penting untuk mengetahui bahawa terdapat tempoh masa tertentu untuk tukar lesen P (PDL) anda ke lesen full (CDL). Jika terlewat, anda akan menjadi lebih sukar untuk mendapatkan lesen CDL, malah anda mungkin kehilangan lesen P terus. 
Jika lesen P anda telah tamat tempoh hanya sebulan, anda masih bernasib baik kerana anda boleh renew atau mendapatkan yang baru di JPJ.

 

Lesen P Sudah Tamat Setahun

Jika lesen P seseorang telah tamat tempoh selama setahun penuh dan mereka masih belum mendapat lesen CDL mereka, apa yang akan berlaku?
Pertama, anda perlu menyemak sama ada lesen P telah tamat tempoh hampir setahun atau lebih setahun. 
Jika lesen P anda akan tamat tempoh dalam beberapa hari, anda masih boleh mendapatkan atau hidupkan lesen CDL di JPJ.

 

Lesen P Sudah Tamat Tempoh LEBIH Setahun

Jika lesen P anda telah tamat tempoh lebih daripada setahun, bermakna anda telah menunggu terlalu lama untuk memperbaharuinya. Anda mungkin tidak boleh mendapatkan lesen full /penuh lagi.

Berdasarkan akta yang telah ditetapkan JPJ, ini bermakna jika lesen P anda telah tamat tempoh lebih daripada setahun atau pun hanya satu hari, anda tidak boleh renew lesen percubaan & tukar lesen p ke full (lesen CDL).


Jika lesen P anda tidak diperbaharui selepas 2 atau 3 tahun, anda tidak akan boleh mendapatkan lesen CDL. Bukan itu sahaja, lesen P anda akan dibatalkan dan anda tidak akan dibenarkan memandu kenderaan di jalan raya lagi.


Jika anda benar-benar percaya anda mempunyai alasan yang kukuh, anda boleh menulis surat kepada pihak JPJ dan meminta mengubah keputusan mereka. Sila rujuk dengan cawangan JPJ yang terdekat untuk meneruskan proses rayuan bertulis anda. Tetapi jika mereka rasa alasan anda tidak munasabah, anda mungkin perlu mengambil ujian memandu sekali lagi.


Jangan lupa untuk memperbaharui lesen P anda sebelum tamat tempoh.

Jika anda tidak melakukannya, ia boleh menjadi sangat berbahaya. Jika anda mempunyai lesen P, ingat untuk memperbaharuinya setiap 2 tahun. Ia penting kerana anda tidak membazirkan wang, masa dan tenaga anda untuk perkara yang tidak perlu.

Mempunyai lesen memandu adalah sangat penting pada masa kini. Anda perlu melalui kelas dan ujian yang berbeza untuk mendapatkannya. Dan apabila lesen anda hampir tamat tempoh, pastikan anda memperbaharuinya sekurang-kurangnya 7 hari sebelum itu. Ia juga lebih menyeronokkan untuk memandu apabila anda mempunyai lesen CDL!

 

Scammer' guna media sosial iklan lesen memandu murah, mudah - JPJ - Sabah Baru News

 

Pembaharuan/ renew lesen secara online tidak boleh dilakukan bagi kelas lesen berikut, dan pemegang lesen ini perlu hadir sendiri ke JPJ berhampiran untuk memperbaharui lesen mereka:

 • Lesen Belajar Memandu atau Learner Driving License (LDL);
 • Lesen Memandu Percubaan atau Probationary Driving License (PDL).

 

Klik disini untuk info tentang perbaharui lesen online atau fizikal dengan lebih lanjut - Mana lebih mudah?


Lesen memandu CDL

Apabila seseorang mendapat lesen memandu, mereka boleh menggunakannya sehingga lima tahun sebelum mereka perlu memperbaharuinya. Jika mereka tidak memperbaharuinya dalam tempoh tiga tahun, mereka perlu menjalani ujian sekali lagi untuk mendapatkan lesen baharu.

 

Lesen memandu tamat tempoh

Biasanya, anda boleh memperbaharui lesen CDL ini selagi ia belum tamat tempoh lebih daripada tiga tahun. Tetapi jika ia telah tamat tempoh lebih daripada tiga tahun, anda perlu mengikuti proses khas untuk mendapatkan yang baru:

 • Tulis sepucuk surat kepada Ketua Pengarah JPJ yang menerangkan sebab lesen anda tamat tempoh. 
 • Jika permohonan diluluskan, anda akan dikecualikan daripada menghadiri kursus KPP 1, ujian undang-undang, KPP 2 dan QTI.
 • Tetapi anda masih perlu melakukan ujian memandu praktikal JPJ bahagian 2 (mendaki bukit, parking selari dan pusingan tiga penjuru) dan 3 (ujian jalan raya).
 • Jika permohonan tidak berjaya, anda perlu bermula sekali lagi untuk mendapatkan lesen.

 

Tukar/ Renew Lesen P ke Full

Anda boleh menukar lesen memandu pemula anda kepada lesen memandu penuh (lesen PDL ke CDL). Tetapi hanya sah dalam masa tujuh hari sebelum lesen pemula anda tamat tempoh. Anda boleh pergi ke pejabat JPJ dan Urban Transformation Centre (UTC) untuk tukar lesen P ke Full. Renew lesen percubaan ini adalah proses yang cepat dan mudah. Anda boleh mendapatkan lesen CDL yang hanya mengambil masa beberapa minit. 

 • Pergi ke pejabat JPJ atau UTC berdekatan;
 • Isi borang JPJ L1;
 • Ambil nombor dan tunggu giliran;
 • Nyatakan kepada pegawai bertugas anda ingin tukar lesen P ke Full;
 • Serahkan kad pengenalan dan lesen P anda. Nyatakan juga tempoh pembaharuan lesen anda (antara satu hingga lima tahun);
 • Jika anda ingin tukar gambar di lesen, bawa bersama gambar dengan latar belakang berwarna putih berukuran 25 mm x 32 mm.

 

Bolehkah Renew Lesen P ke CDL Online (MyEG) atau di Pejabat Pos?

Anda tidak boleh renew lesen P anda kepada lesen CDL secara online (dalam talian) atau di Pejabat Pos. Anda juga tidak boleh memperbaharui lesen GDL (Goods Driving License/Lesen Kenderaan Barangan) secara online, anda perlu pergi ke Pejabat JPJ.
Tetapi jika lesen L (PDL) atau lesen CDL anda telah tamat tempoh, anda boleh memperbaharuinya di cawangan pejabat pos, UTC atau renew lesen L online (dalam talian).


Berapa Lama Tempoh Lesen P dan Bila Lesen P Tamat Tempoh?

Lesen P, juga dikenali sebagai Lesen Memandu Percubaan (PDL), adalah lesen khas yang dapat pemandu baharu. Ia sah selama satu tahun. Jika Lesen P anda tamat tempoh, anda boleh memperbaharuinya dalam tempoh setahun dari tarikh tamat tempoh terakhir. Tapi kalau dah setahun lebih, boleh minta kebenaran Ketua Pengarah JPJ untuk memperbaharuinya.


Berapa Lama Tempoh Lesen L dan Bila Lesen L Tamat Tempoh?

Renew lesen L perlu dilakukan setiap tiga atau enam bulan semasa anda masih belajar memandu. Tetapi anda tidak boleh memiliki lesen LDL selama lebih daripada dua tahun sejak anda mula mendapatkannya. Jika sudah melebihi dua tahun, anda perlu mula semula dan melakukan semua latihan dan ujian sekali lagi untuk mendapatkan lesen L baharu.

 

Harga Pembaharuan/ Renew Lesen Memandu:

Senarai harga renew lesen L adalah seperti berikut: 

Untuk memperbaharui lesen memandu, anda perlu membayar yuran. Harga renew lesen L yang perlu anda bayar bergantung pada jenis lesen yang anda miliki dan tempoh anda ingin memperbaharuinya. 

 • Untuk sesetengah lesen, seperti L kelas A, anda perlu membayar RM2. 
 • Bagi yang lain, seperti kelas B2, anda perlu membayar sama ada RM2 atau RM4, bergantung kepada jika anda ingin memperbaharuinya selama tiga atau enam bulan.
 • Untuk kelas B dan C, anda perlu membayar RM20 untuk tiga bulan atau RM40 untuk enam bulan. 
 • Dan untuk kelas D dan ke atas, yuran pembaharuan adalah RM30 untuk tiga bulan atau RM60 untuk enam bulan.


Senarai harga Renew Lesen P adalah seperti berikut:

 • Jika anda mempunyai lesen untuk Kelas A/A1 atau Kelas B2, anda perlu membayar RM2 setiap dua tahun. 
 • Jika anda mempunyai lesen untuk Kelas B atau Kelas C, anda perlu membayar RM40 setiap dua tahun. 
 • Bagi Kelas D dan lebih tinggi, yuran pembaharuan adalah RM60 untuk dua tahun.

 

Cara Membuat Temujanji Renew Lesen Memandu

Jika anda ingin memperbaharui lesen memandu atau melakukan apa-apa perkara penting lain di Jabatan Pengangkutan Jalan, anda perlu membuat temujanji (booking JPJ renew lesen) terlebih dahulu sebelum hadir ke pejabat untuk urusan pembaharuan lesen memandu, pembaharuan cukai jalan, tukar hak milik kenderaan dan urusan-urusan lain yang berkaitan. 
Ini bermakna pihak JPJ tidak akan menerima kehadiran pelanggan secara walk-in ke pejabat.


Berikut merupakan cara anda boleh membuat temujanji dalam talian untuk memperbaharui lesen memandu anda:

 • Pergi ke laman web JPJ dengan klik pada pautan ini: https://temujanji.jpj.gov.my/home .
 • Kemudian klik pada "Tempahan Janji Temu Baharu" dan pilih negeri anda. 
 • Mereka akan menunjukkan tarikh anda boleh membuat temu janji. 
 • Jika anda ingin menyemak bila temujanji anda, klik pada "Semak Tempahan Temujanji".


相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序