Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Mercedes-Benz Pengeluar Pertama Dapat Kelulusan Pemanduan Autonomi Tahap 3

所有资讯

Mercedes-Benz Pengeluar Pertama Dapat Kelulusan Pemanduan Autonomi Tahap 3

Mercedes-Benz merupakan pengeluar automotif pertama di dunia yang mendapat kelulusan untuk penggunaan pemanduan autonomi Tahap 3 (SAE Level 3).  


Dengan kebenaran ini, kereta-kereta Mercedes (S-Class dan EQS) akan dilengkapi dengan sistem swapandu Tahap 3 yang diberi nama Drive Pilot, di bawah regulasi undang-undang United Nations UN-R157. 

Drive Pilot boleh dipandu dan melakukan operasi seperti penukaran laluan, brek dan memecut tanpa memerlukan input pemandu, namun hanya pada kelajuan maksimum 60 km/j. 

Setakat ini, sistem ini hanya boleh digunakan di jaringan lebuh raya Jerman sepanjang 13,191 km dan ujian sedang dibuat bagi membolehkan ia dibenarkan di negara-negara seperti Amerika Syarikat dan juga China.  

Drive Pilot bergantung pada penderia LiDAR, kamera, mikrofon luar (untuk mendengar kenderaan berhampiran), sistem penentududukan lanjutan (lebih maju dan tepat daripada GPS biasa).  

Model S-Class dan EQS dengan sistem ini juga akan mendapat sistem elektrik berlebihan yang akan memastikan stereng dan brek kekal berfungsi, walaupun sistem utama gagal. 

Berbeza dengan sistem pemanduan autonomi Tahap 2 (hands-off) dalam kebanyakan kereta di pasaran, sistem swapandu Tahap 3 membolehkan kereta dipandu secara automatik bersyarat, seperti dalam keadaan trafik sesak dan pemandu tidak perlu menumpukan perhatian kepada jalan di hadapan (eyes off). 

Bahkan, menurut Ahli Lembaga Pengurusan Daimler AG and Mercedes-Benz AG, Markus Schafer, sistem Drive Pilot ini memudahkan pemandu untuk melakukan tugasan lain di dalam kereta seperti menghantar emel untuk urusan kerja atau membeli belah dalam talian.  

Namun, pemandu masih perlu sentiasa bersedia untuk mengambil alih pemanduan, misalnya apabila kelajuan melebihi 60 km/j (bagi Drive Pilot) atau keadaan jalan di hadapan sudah mulai lengang.  

Mercedes-Benz bukanlah pengeluar pertama dengan sistem swapandu Tahap 3 kerana pada Mac 2021, Honda menawarkan sistem ini untuk Honda Legend yang diberi nama Traffic Jam Pilot.  

Berbeza dengan Mercedes-Benz yang merancang untuk menembusi pasaran global, Honda Legend hanya untuk pasaran Jepun.  相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序