Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Semak Nombor Plat Terkini JPJ bagi Kenderaan di Malaysia

汽车专题

Semak Nombor Plat Terkini JPJ bagi Kenderaan di Malaysia

Semak senarai nom plate terkini di sini. Ketahui cara beli atau bida nombor plate JPJ dan info tentangnya yang mungkin belum anda tahu.


Berikut adalah senarai Nom Plat Terkini JPJ (Dikemaskini pada 12 April 2024, 10:00 AM)

Peninsular Sarawak Sabah
JOHOR - JWX4653
KEDAH - KFT7624
LANGKAWI - KV6273E
KELANTAN - DEX4951
KUALA LUMPUR - VMF1650
MELAKA - MDU5517
NEGERI SEMBILAN - NEB5453
PAHANG - CEW4583
PULAU PINANG - PRE2543
PERAK - ANJ9173
PERLIS - RAU1706
SELANGOR - BRT1096
TERENGGANU - TCW3225
KUCHING - QAB425J
SIBU - QS5348T
MIRI - QM3680P
SRI AMAN - QBG2943
SARIKEI - QRT8394
BINTULU - QDA3407
LIMBANG - QLE6502
KOTA SAMARAHAN - QCR8375
KAPIT - QPC7483
KOTA KINABALU - SJD5468
SANDAKAN - SMM9999*
KUDAT - SK4874E
TAWAU - SWJ9624
BEAUFORT - SB2751H
KENINGAU - SU3364L
LAHAD DATU - SD483W
PUTRAJAYA - FF9999*   LABUAN - LH3204
 
Kalau tengah mencari kereta baru, terpakai, atau recond, jom layari Carlist.my dan boleh bandingkan harga dengan specs yang terbaik.
 

Nombor Plate JPJ Bagi Kenderaan di Malaysia

Penting sangat ke nombor plat ni? Bayangkan, jikalau ibubapa atau ahli keluarga anda dilanggar atau diragut, nombor plat kereta yang dibawa pula kecik atau salah, bagaimana pihak penguatkuasa nak semak no plat kenderaan itu? Anda sendiri pun susah nak baca.

Sebab itulah, no plate kereta atau nombor plate JPJ ni tidak boleh diambil ringan! Tujuan nombor plate JPJ ini dicipta adalah untuk mengenal pasti dan membezakan beribu kenderaan di Malaysia. Selain itu, ia juga digunakan untuk mendaftar kenderaan anda di JPJ.

Oleh sebab itu, nombor plat kenderaan hanya dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Ini bagi memastikan, setiap nombor plat yang keluar adalah unik. Seperti yang kita tahu, nombor plate JPJ terdiri daripada beberapa huruf dan nombor. Ianya boleh dilihat di bahagian no plat terkini JPJ di bahagian teratas artikel ini. Untuk yang tidak tahu, huruf pertama dalam nombor plat kenderaan itu mewakili negeri-negeri di Malaysia.

 

Jenis Nombor Plate JPJ

Nombor plate JPJ pun ada pelbagai jenis ke? Untuk kenderaan secara umumnya, kita memakai nombor plat biasa sahaja. Bagi nombor plat biasa, ia terdiri dari gabungan huruf dan nombor. Ia disusun dalam turutan menaik apabila kenderaan anda didaftarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ). Apabila anda membeli kereta atau motor, nombor plat JPJ jenis biasa tidak boleh dipilih. Ia akan diberikan oleh pihak berkuasa secara sistematik.

Tetapi, pernahkah anda ternampak nombor plate kereta yang unik di jalanraya? Anda tergoda untuk meletakkannya pada kenderaan anda? Kadang-kadang nombor di depan atau ada 1 nombor sahaja. Contohnya seperti gambar di bawah.

Tahukah anda, sesiapa pun boleh memiliki nombor plate cantik tersebut. Terdapat tiga jenis no plat fancy ini. Seperti :

  • Nombor Popular
  • Nombor Menarik
  • Nombor Biasa

Anda teringin mendapatkan nombor plate cantik seperti di dalam gambar diatas? Ianya bergantung kepada kategori mana nombor plate JPJ yang ingin anda beli. Terdapat dua cara untuk membeli nombor plat tersebut. Iaitu dengan menyertai lelongan atau membelinya melalui JPJ atau mana-mana ejen yang sah. Disebabkan nombor-nombor ini istimewa, permintaannya sangat tinggi. Jadi anda perlu sentiasa mengikuti perkembangan nombor plat terkini yang dijual. Anda juga boleh melihat bidaan no plat terkini jikalau ingin nombor plat yang mempunyai permintaan tinggi. Jangan risau kalau kereta anda sudah ada no plat kereta. Anda juga boleh tukar no plat kereta lama anda ke no plat kereta baru dengan membuat permohonan ke JPJ.

 

Format Nombor Plate JPJ

Bagi kenderaan di Malaysia, format nombor plat kenderaan adalah seperti dibawah

SXX ####

S : Huruf awalan negeri atau wilayah (A : Perak, B : Selangor …)

X : Urutan abjad (A, B, C… tidak termasuk I, O dan Z kerana menyerupai 1, 0 dan 2)

# : Urutan nombor (1234, 1457,…)

 

Anda mesti tertanya-tanya kenapa negeri Perak mendapat huruf A?

Sebabnya…. Semasa nombor plat kenderaan di Malaysia diperkenalkan, mereka bermula dengan negeri yang memiliki kenderaan paling banyak. Semasa itu, negeri Perak memiliki paling banyak kenderaan. Oleh sebab itu, Perak menjadi yang terawal mendapatkan nombor plat tersebut dan mendapatkan no plat A.

Macammana kalau anda ingin dapatkan nombor plate JPJ dengan huruf yang lepas? Bagi nombor plat biasa, tiada apa yang boleh dibuat. Secara umumnya, kita hanya boleh membeli nombor plat dari senarai terkini sahaja. Tetapi, jikalau anda bernasib baik, berkemungkinan ada beberapa nombor yang belum diambil oleh sesiapa masih dijual oleh agen-agen diluar sana. Seperti OENumber. Jikalau tiada yang diminati, adalah dinasihat untuk anda tunggu nombor plat terkini yang lebih menarik untuk dibeli.

 

FAQ/ Soalan Lazim :

1. Siapakah yang layak untuk membeli nombor plat biasa JPJ?

Mana-mana individu yang memiliki kenderaan boleh membelinya.

 

2. Bagaimana cara untuk membeli nombor plate JPJ?

a. Cawangan Pejabat JPJ: Anda boleh mengunjungi mana-mana cawangan JPJ berdekatan dengan lokasi anda. Jika nombor tersebut unik, ia memerlukan sedikit masa pemprosesan. Bagi nombor biasa, anda boleh mendapatkannya segera.

b. Secara dalam talian melalui MYSIKAP: Ia serupa dengan kaedah pertama, tetapi sepenuhnya dalam talian. Anda boleh mencari nombor pilihan anda dan membayarnya di laman web. Namun, mereka hanya menawarkan nombor biasa. Plat nombor yang istimewa atau unik tidak terjual. Sekiranya anda berminat, anda boleh menggunakan kaedah seterusnya.

c. Laman web JPJeBID: Adakah anda mencari nombor unik dan istimewa yang mempunyai makna bagi anda? Jika ya, ini adalah tempat yang sesuai. Sesiapa boleh mengambil bahagian melalui proses bidaan ini. Harga bidaan bermula dari RM300 dan boleh mencapai sehingga sejuta ringgit. Namun, sebelum itu, anda perlu mempunyai akaun di MYSIKAP. Anda boleh melihat no plat terkini JPJ dahulu di laman web kami sebelum membida.

 

3. Dokumen apa yang perlu saya sediakan sebelum membeli nombor plate JPJ?

a. Milikan peribadi (Warganegara Malaysia):

  • Salinan fotostat kad pengenalan (IC) muka dan belakang anda

b. Milikan peribadi (Bukan Warganegara Malaysia)

  • Salinan fotostat pasport terkini

c. Milikan syarikat

  • Dokumen SSM

 

4. Berapa tempoh sah nombor plate JPJ yang dibeli?

Jika anda berjaya membeli nombor plat tersebut, anda perlu mendaftarkan nombor tersebut dalam tempoh tiga bulan dari tarikh pembayaran. Kegagalan untuk berbuat demikian akan menyebabkan nombor itu boleh ditarik balik dan ditawarkan kepada individu lain yang berminat.

 

5. Bolehkah saya menggunakan nombor plate JPJ yang dibeli pada sebarang jenis kenderaan?

Nombor plate JPJ sah untuk sebarang jenis kenderaan di Malaysia, termasuk kereta, motosikal, lori, van, trak, dan banyak lagi. Nombor plate JPJ juga sesuai untuk kenderaan yang digunakan atau didaftarkan serta kenderaan yang telah diubahsuai.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序