Carlist.my
Carlist.my App
预测您的车辆的价格
4.5
18,373

Skuter EV Blueshark Dapat Lesen Pengilangan MITI – Sasar Jual 50,000 Unit Setiap Tahun

所有资讯

Skuter EV Blueshark Dapat Lesen Pengilangan MITI – Sasar Jual 50,000 Unit Setiap Tahun

Skuter elektrik pintar Blueshark SG3000DT atau dikenali sebagai Blueshark R1 bakal dipasang di Glenmarie Shah Alam tidak lama lagi!


Selepas menerima kelulusan VTA daripada JPJ, kini EP Manufacturing Bhd (EPMB) telah menerima kelulusan sepenuhnya daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) untuk memasang dan mengeluarkan skuter elektrik di Malaysia.

skuter EV,blueshark R1

Blueshark Terima Lesen Pengilangan

Menurut EPMB, anak syarikatnya EP Blueshark Sdn Bhd (EP Blueshark) telah menerima Lesen Pengilangan daripada MITI pada 26 September lalu.

"Kebenaran yang telah diberikan di bawah Akta Penyelarasan Perindustrian 1975 itu akan diguna pakai secara retrospektif mulai 25 Julai 2022," katanya.

Lesen ini membolehkan EP Blueshark mengimport komponen motosikal elektrik dalam bentuk Semi Knocked Down (SKD) dan/atau pemasangan tempatan (CKD) serta dipasang dan dikilangkan di Malaysia untuk diedarkan ke pasaran tempatan dan ASEAN.

skuter EV,Blueshark R1

EPMB juga mahu mempercepatkan usaha mereka bagi melancarkan 50,000 unit skuter EV Blueshark secara komersial setiap tahun bagi memenuhi permintaan serantau secara segera. Selepas itu, EPMB akan bertindak balas terhadap peningkatan permintaan, dan kapasiti selanjutnya.

Pengerusi EPMB, Hamidon Abdullah menjangkakan untuk memulakan pembinaan kilang pembuatan pada awal tahun 2023 dan menyasarkan untuk menyiapkannya menjelang suku ketiga tahun depan.

Kemudahan pembuatan bukan sahaja akan maju dari segi teknologi tetapi juga akan menggaji sekurang-kurangnya 80 peratus rakyat Malaysia dalam tenaga kerja dan melatih mereka melalui pemindahan kemahiran dan teknologi.

"Dalam tempoh tiga hingga 10 tahun akan datang, negara Asia Tenggara dijangka menyaksikan pertumbuhan ketara yang ketara dalam pasaran EV beroda dua, mengatasi Eropah dan Asia Timur. Dan saya berbangga untuk mengatakan bahawa EPMB akan menjadi peserta terkemuka dalam pasaran untuk meraih potensi pertumbuhan ini," katanya.

Skuter EV,Blueshark R1,enjin

JPJ Luluskan Blueshark

Terdahulu, Jawatankuasa Kebangsaan bagi Kelulusan Jenis Kenderaan (VTA) dan Homologasi, Jabatan Pengangkutan Jalan Malaysia (JPJ) telah meluluskan VTA untuk model tersebut pada 30 Ogos lalu di bawah Akta Pengangkutan Jalan Malaysia 1987.

blueshark R1,Skuter elektrik

Kelulusan VTA ini bakal membenarkan motosikal elektrik pertama EPMB ini didaftarkan dan dilesenkan oleh JPJ. Untuk lebih informasi mengenai skuter ini, baca di sini.相关文章


留言

app-icon
app-icon
app-icon
用App查询您的梦想汽车
立即下载应用程序