Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Anda Ingin Jual Kereta Tapi Nak Transfer NCD Ke Kereta Baru ? Jom Ketahui Caranya Disini

Rencana

Anda Ingin Jual Kereta Tapi Nak Transfer NCD Ke Kereta Baru ? Jom Ketahui Caranya Disini

Apa itu NCD? Dah beli kereta baru tapi tak tahu cara transfer NCD kereta lama ke baru? Jom baca artikel ini


Apa maksud NCD bila saya renew insurance? Apa itu NCD? NCD atau nama panjangnya No Claim Discount adalah diskaun kepada pemilik kenderaan sekiranya tiada tuntutan insurans dilakukan pada tahun sebelumnya. Bagaimana cara claim NCD kereta? Jangan risau, diskaun ini dapat secara auto semasa anda ingin renew insurans kereta anda. Jadi, kalau anda berhasrat ingin menjual kereta anda, rugi kalau anda tidak transfer NCD ke kereta baru anda. Sebab, bila tak transfer NCD, anda tidak akan dapat NCD discount pada kadar insurans kereta. Untuk pengetahuan anda, kadar NCD yang diberikan adalah dari 25% sehingga 55% dari harga asal insurans. Sangat banyak! Nak tahu lebih lanjut tentang cara transfer NCD kereta? Jom baca artikel ini.

 

Syarat Transfer NCD ke Kereta Baru

  • Tiada sebarang tuntutan kemalangan dilakukan dalam jangka masa setahun dari tarikh pembelian insurans kenderaan anda
  • Pemilik kenderaan lama dan baru perlu didaftarkan atas nama dan nombor kad pengenalan yang sama.
  • Pemindahan hanya boleh dilakukan pada jenis kenderaan yang sama. Kereta ke kereta, dan motosikal ke motosikal.

 

Cara Transfer NCD kereta

  • Hadir ke cawangan syarikat insurans yang didaftarkan pada kereta lama anda
  • Pergi ke kaunter untuk memberitahu yang anda ingin menukar NCD kereta lama ke kereta yang baru dan isi borang yang diperlukan
  • Setelah selesai tukar NCD ke kereta baru, pastikan anda semak NCD anda dan pastikan semua maklumat penting adalah betul. Selesai!

 

Kadar NCD kereta

Kadar NCD adalah terbahagi kepada dua kategori iaitu kereta sendiri/syarikat dan komersil. Ianya akan berubah mengikut tahun milikan. Bagi kereta komersial, kadar NCD maksimum hanya sehingga 25% sahaja. Bagaimana cara kira NCD kereta anda? Anda boleh melihat kadar NCD mengikut tahun dibawah dan kira NCD kereta anda sendiri :

Tahun Kereta Sendiri/Syarikat (%) Kereta Komersial (%)
1 0 0
2 25 15
3 30 20
4 38.33 25
5 45 25
6 ke atas 55 25


FAQ

Kalau saya pernah terlibat kemalangan, boleh ke saya claim NCD kereta saya tahun depan?

Harap maaf, jikalau anda menuntut wang dari insurans diatas kemalangan tersebut, kadar NCD kereta anda akan berkemungkinan kembali kepada 0%. Akan tetapi, jikalau kemalangan tersebut ditanggung oleh insurans pihak ketiga, NCD anda tidak terjejas.

 

Kalau saya tukar cermin kereta depan, adakah ianya menganggu NCD kereta saya?

Untuk mengelakkan ianya menganggu NCD kereta, sila pilih perlindungan tambahan semasa anda renew insurans kereta anda dengan memilih perlindungan “windscreen coverage” seperti dalam gambar di bawah. Jikalau anda menambah perlindungan tersebut, NCD insurance kereta anda tidak akan terjejas. Anda juga digalakkan menambah perlindungan “special perils” disebabkan cuaca Malaysia yang tidak menentu sekarang.

Bolehkah saya semak NCD online?

Semestinya boleh, kalau anda ingin check NCD kereta yang diberikan kepada anda. Caranya adalah anda boleh pergi ke mana-mana website atau anda boleh ke website MyEG dan teruskan dengan proses renew insurans seperti biasa. Anda akan dapat melihat sebut harga insurans kereta anda termasuk kadar NCD kereta seperti gambar diatas. Tidak tahu caranya? Anda boleh pergi ke artikel kami mengenai Cara Renew Insurans untuk maklumat lanjut mengenai cara check NCD kereta dan renew insurans.

 

Kalau anda sedang membaca artikel ini, sudah tentunya anda sedang mencari atau ingin menjual kereta anda? Jemput singgah Carlist.my, website jual kereta No. 1 Malaysia! Kami ada menyediakan waranti percuma bagi kereta yang anda beli sehingga 5 Tahun* dan kami juga ada “Carlist Qualified Cars” yang telah diperiksa oleh mekanik pakar. Kalau kereta yang anda mahu tiada di dalam senarai itu, kami juga menyediakan penambahan “Extended Warranty” kepada kereta-kereta yang lain. Tak cukup juga? Cuba skrol iklan kami, nampak tak iklan yang berlabel “Trusted Dealer” ? Itu bermaksud penjual tersebut mempunyai rekod penjualan yang baik. Jadi anda tak perlu risau bila beli dengan kami! Jom jual atau beli kereta anda sekarang di Carlist.my. Servis yang boleh dipercayai, produk berkualiti! Anda peniaga? Ingin beriklan? Hubungi kami di https://www.carlist.my/ourservices.Berita Berkaitan

Tips For Driving Through Flooded Roads

Tips For Driving Through Flooded Roads

Rencana
Over the past few days, there has been a spate of flash floods within the Klang Valley, leaving many car owners stranded on the road.Here are a few ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang