Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

DBKL bersedia hadapi banjir ketika PRU15

Berita Kereta

DBKL bersedia hadapi banjir ketika PRU15

Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah bersedia untuk sebarang kemungkinan berlaku banjir kilat pada hari pengundian bagi Pilihan Raya Umum ke-15 Sabtu ini.


DBKL siap sedia hadapi banjir ketika PRU15

banjir di kl*Kredit foto: Berita Harian

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mahadi Che Ngah berkata pihaknya telah menyediakan sebuah bilik gerakan di Menara DBKL 1 bagi memantau cuaca di ibu negara.

Tambah beliau, pihaknya turut dibantu oleh Jabatan Pengairan dan Saliran, Jabatan Meteorologi Malaysia dan Sistem Pelbagai Bahaya yang diketuai oleh seorang profesor daripada Universiti Kebangsaan Malaysia.

Mahadi menjelaskan bahawa agensi-agensi tersebut akan membantu dari segi membuat ramalan dan panduan mengenai keadaan cuaca seperti taburan hujan, kelebatan hujan serta kawasan yang berisiko banjir.

beg pasir bajir dbkl

Daripada data itu, DBKL akan membuat tindakan seterusnya seperti meletakkan beg pasir tambahan berhampiran sungai, bergantung kepada situasi.

Mahadi berkata DBKL turut menjalin kerjasama dengan Alam Flora Sdn Bhd (Alam Flora) dan Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) dalam memantau sistem perparitan bagi memastikan ia berfungsi dengan baik serta tidak tersumbat.

"Kita juga mempunyai warden trafik yang bukan sekadar menjalankan tugas menyurai aliran trafik ataupun menguatkuasakan undang-undang tetapi juga melaksanakan sesuatu yang di luar jangkaan," katanya

"Kita sentiasa bersedia untuk menghadapinya," katanya kepada pemberita selepas majlis penyerahan surat tawaran penyewaan/menduduki Residensi Sungai Udang di Segambut baru-baru ini.Berita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang