Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

Godzilla vs Kong – Myvi Hentam Nissan GT-R R35, Siapa Jaguh?

Berita Kereta

Godzilla vs Kong – Myvi Hentam Nissan GT-R R35, Siapa Jaguh?

Baru baru ini, ada berita tentang Nissan Skyline GT-R  R34 yang terbabit dalam kemalangan di Shah Alam. Walaupun bukan kereta kita, namun sakitnya masih terasa hingga kini. Terbaru, kini giliran Nissan GT-R R35 pula terlibat dalam kemalangan selepas dirempuh dari belakang oleh kereta yang terkenal dengan gelaran Raja Jalan Raya, Perodua Myvi.


Bukan King lah kalau tak viral betul tak? Dalam kejadian yang berlaku di Jalan Genting Klang pada petang 26 Januari 2021, kereta Myvi terbabit dipercayai hilang kawalan sebelum merempuh bahagian belakang R35 tersebut. Namun, tiada sebarang kecederaan serius dilaporkan.

kemalangan ini berlaku di Jalan Genting Klang menuju ke Bulatan Pahang

keadaan depan kereta Myvi yang musnah akibat kemalangan

GT-R ini turut mengalami kerosakan di bahagian belakang setelah dirempuh Myvi.*Gambar diambil daripada Facebook Info RoadBlock JPJ/POLIS

Menurut rakan kepada pemandu GT-R terbabit yang berada di tempat kejadian, anggaran kos untuk membaik pulih bahagian belakang yang terkesan seperti lampu, ekzos, bumper dan rear lip diffuser carbon fiber mencecah kira-kira RM55,000. Gila, ini belum masuk kos lain lagi!

Instagram Story yang di upload oleh rakan pemandu*Sumber: Facebook Myvi Buat Hal Apa Hari ini?

Perkara ini menjadi bualan hangat netizen yang beranggapan bahawa pemandu wanita itu harus membayar ganti rugi kepada pemandu R35 tersebut. Walau bagaimanapun, pemandu Myvi tersebut tidak perlu membayar kos baik pulih GT-R terbabit kerana hal ini akan diuruskan oleh pihak insurans kedua-belah pihak.

Pemandu wanita terbabit dipercayai bermain telefon pintarnya ketika memandu setelah netizen berjaya untuk mengesan akaun Instagram peribadi pemandu wanita terbabit. Orang Malaysia buat kerja memang laju!

*Kredit Video Berita Terkini TV 918

Kemalangan melibatkan R35 yang juga dikenali sebagai Godzilla itu ibarat filem Godzilla vs Kong, di mana trailer filem tersebut baru sahaja dipertontonkan pada umum pada minggu ini. Suratan atau kebetulan?

Poster filem ini amat sesuai dengan kemalangan yang membabitkan dua kenderaan ini.

Kemalangan melibatkan dua model kereta yang sering disebut sebut oleh penggemar kereta tempatan mendapat perhatian umum. Ini bukan kali pertama pertembungan antara dua darjat ini berlaku. Pada tahun 2019, terdapat satu kemalangan di Seremban di mana Perodua Myvi hilang kawalan dan merempuh Nissan GT-R R35 yang diparkir di tepi jalan.

kemalangan antara kedua model kenderaan ini turut berlaku pada tahun 2019*Kredit gambar Harian Metro

Pada tahun 2020, telah tular satu video dimana pemandu Myvi cuba mengekori Nissan GT-R R35 di sebuah lebuh raya. Walaupun gagal untuk memintas, namun kebolehan jentera Myvi terbabit untuk mengekori rapat Nissan GT-R tersebut mencuri perhatian netizen. Adakah kedua model kereta ini mempunyai saingan yang tidak kita ketahui?

*Kredit video CIKRI DOT

Walau bagaimanapun, ada juga segelintir pemandu R35 yang gemar memandu secara berbahaya. Pada tahun lepas, sebuah Nissan R35 telah terlibat dalam kemalangan apabila memandu secara melulu selepas lampu isyarat bertukar hijau. Hasilnya, kereta terbabit telah hilang kawalan dan terbabas ke tepi jalan. 

*Kredit video F2 Channel

Terdapat perbandingan harga yang ketara antara kedua model ini. Perodua Myvi boleh diperolehi dengan harga bermula daripada RM41,292 sementara Nissan GT-R R35 ini berharga sekitar RM420,000 hingga RM620,000 berdasarkan melalui Carlist.my. Tetapi, adakah kedua dua kenderaan ini sama taraf? Semestinya tidak!

Namun, sikap kental sesetengah pemandu Myvi di negara ini telah meletakkan Perodua Myvi sebagai kereta yang paling digeruni di jalan raya. Kalau terserempak dengan Perodua Myvi di jalan raya, seeloknya beri laluan kepada King Myvi kalau taknak kena cucuk!Berita Berkaitan

India Gets the 2017 Nissan GT-R

India Gets the 2017 Nissan GT-R

Berita Kereta
When Nissan came out with the R35 GT-R nine years ago, it was regarded as Nissan's return to form. Their Fairlady Z had been a fairly competent ...

Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang