Carlist.my
Carlist.my App
Ramalkan Harga Kenderaan Anda
4.5
18,373

IPD Ampang Jaya Dan JAS Buru Ekzos Bising – Operasi Akan Diteruskan Dari Masa Ke Semasa

Berita Kereta

IPD Ampang Jaya Dan JAS Buru Ekzos Bising – Operasi Akan Diteruskan Dari Masa Ke Semasa

Motosikal anda telah diubah suai menggunakan ekzos bising? Inilah peluang terakhir anda untuk menukar semula kepada ekzos asal kerana Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan PDRM sedang memburu anda!


Baru-baru ini, Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Daerah (BSPTD) Ampang Jaya bersama JAS telah menjalankan operasi ujian bunyi ekzos yang diadakan di Balai Polis Trafik Ampang pada 6 Februari 2022.

JAS,IPD Ampang Jaya,Ekzos Bising

Dalam operasi ujian bunyi yang dijalankan, sebanyak 13 buah motosikal telah menjalani ujian. Hasilnya, pihak berkuasa telah mengeluarkan sebanyak 5 kompaun dan 5 notis pemeriksaan semula kepada mereka yang gagal melepasi ujian.

Difahamkan, operasi memburu ekzos bising ini akan tetap diteruskan dari masa ke semasa oleh BSPTD Ampang jaya untuk memastikan pengguna kenderaan mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan.

JAS,IPD Ampang Jaya,Ekzos Bising

Berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong pada tahun lalu, kesalahan menggunakan ekzos bising pada motosikal hanya akan dikenakan tindakan advokasi, iaitu pengeluaran notis untuk temu siasat dan bukanlah saman.

Sebelum kenyataan tersebut dikeluarkan, kerajaan terlebih dahulu telah menguatkuasakan saman sehingga RM2,000 atau penjara tidak melebihi 6 bulan kepada pemilik motosikal yang mengubah suai motosikal dengan menggunakan ekzos bising.

ekzos bising

Walau bagaimanapun, operasi memburu ekzos bising yang dijalankan oleh JAS dan IPD Ampang Jaya baru-baru ini menyaksikan bahawa bukan sahaja notis temu siasat yang dikeluarkan, tetapi turut diiringi bersama kompaun yang tidak dinyatakan berapa nilainya.

Mereka yang pernah ditahan atas kesalahan menggunakan ekzos bising sebelum ini perlu mengelakkan daripada melakukan kesalahan sama kerana di bawah peruntukan Seksyen 64 Akta Pengangkutan Jalan 1987, polis diberikan kuasa menyita motosikal bagi mengelakkan kesalahan sama berulang.

*Kredit foto: Friends of Trafik AmpangBerita Berkaitan


Komen

app-icon
app-icon
app-icon
Lihat Kereta Idaman anda dalam App
Muat turun App Sekarang